Gezonde gewoonten maak je zo een stuk gemakkelijker

Gezonde gewoonten maak je zo een stuk gemakkelijker

Gezonder eten en meer sporten. Het zijn voornemens die we vaak maken aan het begin van het jaar, maar ze zijn doorgaans ook knap lastig om vol te houden. Mocht dat je herkenbaar voorkomen, dan zijn hier drie slimme manieren om het jezelf wat gemakkelijker te maken.

Streef niet naar perfectie

Aan motivatie ontbreekt het meestal niet wanneer je goede voornemens maakt. Het gevaar daarvan is dat je ook meteen voor het maximale resultaat gaat. Van nul keer per week wil je nu vier keer per week gaan sporten bijvoorbeeld, en ongezond eten schuif je volledig aan de kant. 

Het probleem van zo’n complete ommezwaai is dat je het hoogstwaarschijnlijk een paar weken volhoudt, en daarna heel lastig krijgt. Met frustraties tot gevolg, omdat je jezelf teleurstelt. Waarna je het soms volledig opgeeft.

In plaats van alles perfect te willen doen, kun je dus beter kleinere aanpassingen maken in je dagelijkse gewoonten. Van één keer per week twee keer gaan sporten bijvoorbeeld. Of minder ongezonde snacks in huis te halen, in plaats van dat je ze helemaal niet meer mag eten van jezelf. Zo blijft het leuk en haalbaar, en dat maakt de kans veel groter dat je het volhoudt.

Maak je doelen concreet

Meer sporten en gezonder eten zijn mooie doelen, maar tegelijk zijn ze ook heel vaag. Het probleem daarvan is dat je die goede voornemens gemakkelijker voor je uitschuift. Je hebt immers alle tijd. En ook is het lastig te bepalen wanneer je je doel hebt bereikt. 

Als je doelen hebt dan is het dus beter om ze zo concreet mogelijk te maken. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf dat je dit voorjaar wilt meedoen aan een bepaalde wedstrijd, of dat je een x-aantal kilo’s wil afvallen voor een bepaalde datum. 

Op deze manier voel je meer motivatie om aan je doel te werken, én je voelt ook nog eens meer voldoening wanneer je hier in slaagt.

Maak je gezonde gewoonten leuker

Je moet er uiteraard wat moeite voor doen om gezonder te leven, maar waarom zou je al je gezonde gewoonten ook niet wat leuker maken? Op die manier is de kans namelijk veel groter dat je het volhoudt. 

Abonneer jezelf op een gezonde maaltijddienst bijvoorbeeld als je gezonder wilt eten, kijk je favoriete serie wanneer je op je fietstrainer zit, of ga op een kookcursus als je dat leuk vindt, waardoor je nog lekkerder en gezonder leert koken. 

Jezelf regelmatig belonen voor je harde werk hoort daar natuurlijk ook bij. Bijvoorbeeld met een heerlijke cheat meal of een nieuwe outfit om in te sporten. Op deze manier worden je gezonde gewoonten leuker, en je voelt ook meer motivatie om het vol te houden.  

Foto: Coen van den Broek