Een fietsrugzak is soms heel erg praktisch. Tijdens een bikepacktrip bijvoorbeeld, of als je naar je werk fietst. Maar een rugzak kan ook een enorm onding zijn op de fiets, bijvoorbeeld wanneer hij alle kanten op slingert. Om te voorkomen dat je last krijgt van je rugtas, zijn hier een aantal tips.
Koop een rugzak die geschikt is om mee te fietsen
Niet iedere rugzak is gemaakt om lange einden mee te fietsen. Een goed punt dus om op te letten als je een rugzak koopt. Een goede fietsrugzak heeft vaak meerdere riempjes bijvoorbeeld die je vast kunt maken, waardoor de tas niet gaat schuiven en slingeren. Daarnaast heeft een rugzak voor fietsers vaak een ventilerend rugpand, en ook kun je doorgaans de ruglengtemaat instellen.
Fietsrugzakken hebben daarnaast vaak handige extra’s. Zo beschikken ze vaak over een regenhoes bijvoorbeeld en dikwijls is er plek voor een waterzak.
Uiteraard zijn er ontzettend veel rugzakken voor fietsers. Een voorbeeld van een degelijke fietsrugzak vind je hier.
Verdeel je spullen evenwichtig
Een goede fietsrugzak is dus noodzakelijk, maar hoe je die rugzak inpakt is ook belangrijk. Je wilt het gewicht namelijk gelijk verdelen over de tas. Doe je dat niet, dan is er een grote kans dat je rugzak scheef gaat hangen. Hoe goed je hem ook afstelt.
Neem de tijd om je rugzak goed af te stellen
Neem voordat je een nieuwe rugzak gaat gebruiken eerst de tijd om hem goed af te stellen. Hiermee voorkom je dat een tas alsnog gaat slingeren of scheef gaat hangen. Trek alle bandjes ver genoeg aan (maar overdrijf het niet) en let er op dat de bandjes links en rechts even ver zijn aangetrokken.
Let er ook op dat je rugzak niet te hoog of laag zit. Bij veel tassen kun je de ruglengtemaat zelf afstellen, en dat maakt vaak een groot verschil.
Maak je rugzak niet te zwaar
Ga je bikepacken (met meerdere tassen), denk dan goed na over het gewicht van je spullen en hoe je die spullen verdeelt. Wil je je rug wat ontzien, dan helpt het uiteraard om de zwaardere spullen in een zadel-, frame- of stuurtas te bewaren. Lichtere, maar grote objecten zijn dan juist handig om te bewaren in je backpack.
Laat voldoende ruimte over
Een propvolle rugzak is ontzettend vervelend. Bijvoorbeeld wanneer je er ‘even’ iets uit moet halen. Maar ook als je onderweg nog iets in je tas wilt stoppen. Een ander nadeel is dat het slecht is voor de ritsen (als je fietsrugzak daar over beschikt).
Denk dus goed na over hoe groot je rugzak moet zijn vóór je hem aanschaft, en hou altijd ruimte over.
Neem de tijd om aan je rugzak te wennen
Al is een fietsrugzak nog zo goed, je moet er wel aan wennen in het begin. Maak je eerste rondjes dus niet te lang, om rugpijn te voorkomen. Tijdens die ritjes kun je meteen ook testen of de afstelling helemaal goed is.
Overweeg alternatieven
Dat klinkt wat gek misschien, want wat is er mis met een rugzak? Helemaal niks natuurlijk, maar in plaats van een rugzak kun je ook voor een tas kiezen die je aan je fiets hangt. Of dat praktischer en fijner is hangt mede af van wat je wilt vervoeren. Maar het heeft ook te maken met je persoonlijke voorkeur. Als alternatief zou je ook kunnen denken aan een zadeltas of stuurtas.
Foto bij intro: Unsplash