Review: Vaude Tremalzo fietsrugzak 16 liter

Review: Vaude Tremalzo fietsrugzak 16 liter

Vaude Tremalzo rugzak 16 liter

De Vaude Tremalzo is een compacte fietsrugzak die zich gezien zijn omvang uitstekend leent voor een weekend weg, of voor woon-werkverkeer. In deze review lees je hoe de tas beviel in de praktijk.

Wie gaat bikepacken of een tas zoekt voor kortere ritjes, heeft tegenwoordig heel wat keuze. Met dank aan de bikepacktrend die gaande is. Met zoveel keuze is het wel belangrijk om na te gaan waarvoor je exact een tas nodig hebt. En wat je in die tas zoal meeneemt.

Ga je voor een fietsrugzak, dan heeft dat uiteraard een aantal voordelen. Zo neem je een rugzak gemakkelijk mee als je afstapt. Maar je neemt er ook gemakkelijker grotere spullen in mee, die niet in de smallere bikepacks passen. Tenslotte is een rugzak vaak wat veiliger voor objecten die niet zo goed tegen stoten kunnen, zoals een laptop. Je lichaam werkt namelijk als een schokdemper die de klappen opvangt.

De nadelen van een rugzak zijn er natuurlijk ook. Door het gewicht kun je sneller vermoeid raken, en bij warm weer kan een rugzak wat onaangenaam zijn omdat je sneller gaat zweten.

Als je aan een fietsrugzak zit te denken, dan is het dus slim om al die voor- en nadelen af te wegen. 

Ga je voor een fietsrugzak? Dan wil je natuurlijk een zo comfortabel mogelijk model hebben. Een tas bovendien die niet alle kanten op slingert terwijl je fietst. 

Het mooie van de Vaude Tremalzo rugzak van 16 liter is dat hij speciaal bedoeld is voor sportieve fietsers. Volgens Vaude zelf is het een ‘veelzijdige all mountain-rugzak voor mountainbikers’. Zelf testte ik de rugzak echter op een racefiets, onder andere tijdens woon-werkverkeer.

Vaude Tremalzo rugzak 16 liter

Eigenschappen

Dat de Vaude Tremalzo speciaal bedoeld is voor fietsers, wordt je onmiddellijk duidelijk bij een nadere inspectie van de tas. De rugzak heeft namelijk meerdere speciale eigenschappen die handig zijn op de fiets.

Zo zitten er verschillende vakjes in de rugzak voor kleine tools en een fietspompje. Maar je kunt ook eenvoudig een helm bevestigen aan de buitenzijde van de tas, net als een fietslampje. Verder kun je er ook heel goed een drinkzak in kwijt.

Het materiaal van de tas is waterafstotend, waardoor je niet bevreesd hoeft te zijn voor wat spetters onderweg. Gaat het echt regenen, dan heb je ook een regenhoes. Die zit verborgen achter een rits, aan de onderzijde van de rugzak. 

Die regenhoes is bij het zwarte model fel oranje, waardoor je goed opvalt bij slecht weer.

Indeling

Wat ik verder als een plus ervaar is dat je meerdere vakken hebt voor je spullen. Ondanks die indeling kun je ook gerust wat groots meenemen. Dan gebruik je gewoon de overige vakken niet. 

Naast drie hoofdvakken heb je ook nog twee kleine vakjes aan de zijkant van de tas. Die zijn vooral handig voor spullen waar je snel bij wilt. Eten bijvoorbeeld, of een bidon. 

Tenslotte zit er in de heupband zelfs nog een klein zakje met een rits, wat bijvoorbeeld handig is voor je sleutels.

Al met al ben je behoorlijk flexibel dus, als het aankomt op het inpakken van je tas.

Vaude Tremalzo rugzak 16 liter
De Vaude Tremalzo heeft veel opbergmogelijkheden, en is zoals je ziet ook in het blauw verkrijgbaar.

Draagcomfort

Eén van de nadelen van een rugzak, is dat je sneller last hebt van zweet op je rug. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen heeft de Vaude Tremalzo een ventilerend rugpand. De ruglengte is daarnaast ook nog verstelbaar, waardoor je de tas wat hoger of lager kunt dragen. 

Op de fiets is het ook belangrijk natuurlijk dat je rugzak niet alle kanten op slingert. Twee bandjes aan de voorzijde – op borst- en buikhoogte – voorkomen dat. 

Formaat

De Vaude Tremalzo is er in verschillende formaten, en zelf testte ik de versie van 16 liter. Het mooie van dit model is dat je er gemakkelijk een 13 inch laptop in kwijt kan, en daarnaast bijvoorbeeld wat kleren en wellicht zelfs een paar schoenen, als die niet te groot zijn.

Ervaring onderweg

Uiteraard is het even wennen met een rugzak op je rug, als je dat niet gewend bent. Ik merk dat zelf ook de eerste keer, wanneer ik een testrit maak met een laptop in de tas. Na een uur ongeveer merk ik dat mijn rugspieren wat vermoeid raken. 

Dat ligt zeker niet aan het draagcomfort, want de Vaude Tremalzo zit stabiel op mijn rug. Bewegen doet hij nauwelijks, dankzij het riempje op borsthoogte en de verstelbare band rond mijn middel. 

Die laatste moet je trouwens niet te strak afstellen merk ik onderweg, want anders gaat dat ten koste van je ademhaling. 

Vaude Tremalzo rugzak 16 liter

Wat viel er verder op?

De Vaude Tremalzo van 16 liter voelt behoorlijk slank, en toch kun je dus een kleine laptop in kwijt. 

De rugzak is verder behoorlijk aerodynamisch en rond gevormd. Een platte onderzijde heeft hij daardoor ook niet. Met als resultaat dat hij niet zo gemakkelijk blijft staan als hem op de grond zet. Geen groot probleem natuurlijk, want je kunt de rugzak ook ergens tegenaan zetten.

Voor- en nadelen op een rijtje

Ben ik tevreden met deze rugzak van Vaude? Zeer zeker. Je kunt hem op veel manieren indelen, en de rugzak lijkt goed uitgerust voor zijn doel. Over de duurzaamheid kan ik natuurlijk niet veel zeggen, behalve dan dat de rugzak netjes is afgewerkt. 

Voordelen:

  • Veel indelingsmogelijkheden
  • Goed af te stellen
  • Stabiel tijdens het fietsen
  • Stof stoot water af, maar deze behandeling is niet milieubelastend

Nadeel:

  • Een waterreservoir zit niet standaard bij de tas

Belangrijke specificaties:

  • Gewicht: 2200 gram
  • Formaat: 46 x 25 x 16 cm
  • Laadbereik: tot 4 kilo

Mocht je geïnteresseerd zijn in deze Vaude Tremalzo, dan is de rugzak onder meer hier verkrijgbaar.

Foto’s: In de Kopgroep, Vaude