3 tips als je met de fiets gevallen bent

3 tips als je met de fiets gevallen bent

wielrenner met racefiets

Je zit er niet op te wachten, maar het overkomt je waarschijnlijk wel een keertje vroeg of laat: een valpartij met je fiets. Gelukkig loopt het vaak goed af, met hooguit een stijf lichaam of wat schaafplekken. Ook niet fijn natuurlijk, maar met deze tips zit je snel weer op je fiets.

Wielrenners hebben het vaak over vallen ‘zonder erg’. Je maakt een pijnlijke smakker, maar kan gelukkig snel weer overeind krabbelen, en de schade lijkt mee te vallen. Niks gebroken, en geen lelijke kwetsuur. Wel een beurs lichaam vaak, of wat listige schaafwonden. 

Heel wat fietsers overkomt het jaarlijks, waardoor je haast zou kunnen zeggen dat het er een beetje bijhoort. Maar dat maakt het niet minder vervelend. Je fiets staat misschien een tijdje aan de kant zodat je kunt herstellen, en je hoofd staat er misschien ook niet naar om meteen weer op je fiets te springen. 

Hoe pak je de draad toch weer op?

Ben je zelf gevallen, dan is het volgende heel belangrijk.

Check je fiets goed

Ook al lijkt er in eerste instantie geen schade te zijn, een flinke klap op het asfalt (of in het bos) kan voor mankementen zorgen aan je fiets die in eerste instantie niet opvallen. Loop je fiets dus goed na en schakel bij twijfel een fietsenmaker in.

Is er schade, stel het repareren van je fiets dan niet uit, maar maak er meteen werk van. Ten eerste omdat het vervelend is om telkens weer aan je val te moeten denken wanneer je je fiets ziet. Maar ook omdat je waarschijnlijk snel weer de draad wilt oppakken, zodra het kan.

Terwijl jij herstelt van de klap, kan jouw fiets al weer in orde worden gebracht.

Blijf in beweging

Zelfs een valpartij zonder veel gevolgen kan je beurs en stijf maken. Meestal voel je dat na een paar uur het beste, wanneer de adrenaline is verdwenen. 

Voel je dat je stijf wordt, blijf dan vooral niet zitten of liggen de hele tijd, maar beweeg regelmatig. Op die manier ga je de stijfheid een beetje tegen.

Uiteraard is het verder noodzaak om goed te luisteren naar je lichaam. Doe wat je kan, maar onthou ook dat bewegen het herstel bevordert. Als wandelen bijvoorbeeld wel gaat, dan is dat dus zeker aan te raden. 

Af en toe bewegen zal je bovendien een beter gevoel geven, dan wanneer je de hele dag niks doet en op de bank zit.

Laat je niet ontmoedigen

Je herinnert je vast nog hoe je als kind regelmatig onderuitging. Lang dacht je daar waarschijnlijk niet over na, voor je gewoon weer verder ging. Als volwassene zijn we vaak voorzichtiger. Tot op zekere hoogte goed uiteraard, maar probeer je val ook niet te overanalyseren. Uiteindelijk heb je gewoon even pech gehad, en moet je weer door.

Leuk of niet, vallen hoort erbij zou je kunnen zeggen. Wacht dus niet onnodig lang, en pak de draad weer op zodra het kan. Een valpartij kan even tussen je oren gaan zitten, maar dat gevoel van onzekerheid slijt doorgaans vanzelf. Gewoon door opnieuw je kilometers te maken.

Foto: Pavel Danilyuk