De Three Peaks is ’s werelds zwaarste cyclocross-race

De Three Peaks is ’s werelds zwaarste cyclocross-race

Het veldritseizoen is weer aangebroken, en niet alleen in de lage landen. In Noord-Engeland maakt men zich dit weekend op voor een nieuwe editie van de zwaarste cyclocross-race ter wereld, genaamd Three Peaks Cyclocross. Vergeet de balkjes, bruggen en zandbak even, want deze wedstrijd is van een andere orde.

Niet Koksijde, Gieten of Oudenaarde is het centrum van de cross deze zondag, maar het Yorkshire Dales National Park. En wie de race kent van eerdere edities, weet wat voor spektakel dat weer zal opleveren. 

Drie flinke obstakels liggen er te wachten, zoals de naam van het evenement al doet vermoeden. Dat zijn de Ingleborough, Whernside and Pen-y-ghent. Gezamenlijk goed voor zo’n 1500 hoogtemeters. En wat er verder zo bijzonder is aan de race? Het parcours in de heuvels van Yorkshire is eigenlijk een wandelpad. Het event is dan ook je enige kans per jaar om de route af te leggen met een fiets. 

Pen-y-ghent
Een van de drie obstakels in de race is Pen-y-ghent. (Foto: NeedPix)

In cijfers

De Three Peaks Challenge is deze editie 61 kilometer lang, waarvan 33 kilometer onverhard, en zo’n 6 tot 8 kilometer is onberijdbaar, afhankelijk van je fitheid. Denk daarbij aan hellingen van 45 procent… Dat zorgt voor iconische beelden van honderden deelnemers op een berg, in een lange rij, met de fiets op de rug.

Sinds 1961 staat deze unieke uitdaging al op de kalender. En nee, het was geen taaie, geroutineerde prof die kwam op het lumineuze idee. Het event ontstond nadat een jongen van amper veertien jaar de tocht als eerste had ondernomen. Sindsdien groeide het evenement jaar na jaar in omvang en aanzien. 

Een race die onder je huid gaat zitten

De Three Peaks Cyclocross is afzien bij de beesten. Een race die onder je huid gaat zitten als je er aan deelneemt. Eentje ook waarbij ‘dit nooit weer’ onderweg vermoedelijk door je hoofd schiet. Wat uiteraard omslaat zodra je eenmaal over de finish bent gekomen. Want voor veel deelnemers is een persoonlijk record van onder de 4 uur een magisch doel. En dat doel alleen al is een reden om terug te komen.

Three Peaks Cyclocross
De race gaat ruim 30 kilometer over onverhard terrein. (Foto: Flickr)

Nog een paar feitjes? De huidige snelste tijd staat op 2 uur en 52 minuten. En slechts een keer won er iemand zonder Brits paspoort. Dat was de Zwitser Arthur Manz, in 1981. 

It’s hard because… it’s made to be hard.’ – Clem Shovel

Helaas is het spektakel in Noord-Engeland zondag niet live te volgen, maar wel kun je nu alvast een mooie impressie krijgen met bijgaande korte video van het fietsmerk Boomtrack. Het is een portret van Clem Shovel uit Frankrijk, die voor de vijfde keer deelneemt aan de Three Peaks Cyclocross. Hij zet alles op alles om deze keer binnen de vier uur te finishen. 

Join the discussion