Gezien: de documentaire All-in van Jumbo-Visma

Gezien: de documentaire All-in van Jumbo-Visma

Team Jumbo-Visma

All-in is een nieuwe, zesdelige documentaire-serie over Jumbo-Visma, die je nu kunt zien op Prime Video.

In All-in volgen we Team Jumbo-Visma in het zeer succesvolle jaar 2022. Tijdens de voor- en najaarsklassiekers, de grote ronden en tijdens het wereldkampioenschap in Australië. 

De regisseur van deze documentaire is Job van der Zon. Die maakte eerder al Plan B voor Jumbo-Visma, maar ook onder meer de docu Koning van het duister, over de Ghanese voetballer Nii Lamptey.

Het seizoen 2022 is een veelbewogen jaar voor de ploeg die zich als doel heeft gesteld de allerbeste ter wereld te worden. Eindelijk is er de gedroomde eindoverwinning in de Tour de France. Een Tour waarin Jumbo-Visma domineert en waarin Wout van Aert ook nog eens de groene trui pakt.

Die laatste kent ook een succesvol voorjaar, met winst in de Omloop en de E3-prijs. Bovendien wordt Tobias Voss ook nog eens wereldkampioen tijdrijden, waarmee hij vriend en vijand verrast.

Maar 2022 is ook het jaar waarin het niet op rolletjes loopt in de Giro en de Vuelta, waarin Tom Dumoulin besluit dat het niet meer gaat en goed is zo. En een jaar waarin kopman Primož Roglič ontzettend veel pech ervaart, met valpartijen en in de Tour en de Vuelta.

In All-in zit je als kijker op de eerste rij, en beleef je al die momenten terug. Vanaf de voorjaarsklassiekers tot aan het wereldkampioenschap. 

De racebeelden zelf ontbreken natuurlijk niet. Maar wat vooral indruk maakt, zijn de scenes voor- en na de koers. In de teambus, in de hotelkamers en in de volgwagens. Maar ook ver verwijderd van de finishlijn. Op een berg in Colombia en in een kustdorpje in Denemarken bijvoorbeeld.

Verhalen

Wat All-in vooral zo sterk maakt zijn dan ook de verhalen van de renners en de begeleiding. Roglič die eindelijk het geel wil winnen in Frankrijk. Dumoulin die weer wil domineren in de sport, maar nu zonder oogkleppen op. Vingegaard die tot veel meer in staat is dan hij zelf had durven dromen. Merijn Zeeman die al jaren aan bouwt aan de allerbeste ploeg ter wereld. Én Robert Geesink die zich gepasseerd voelt tijdens de Tour, maar van zijn ploeg de ultieme beloning krijgt in de Vuelta.

Qua stijl doet All-in erg denken aan Drive to survive, de succesvolle docu-reeks over de Formule 1. Ook in All-in zien we de racebeelden namelijk afgewisseld met interviews met de hoofdrolspelers en met journalisten. En zijn er de momenten van reflectie, ver verwijderd van de koers.

Het is een gouden formule blijkt maar weer eens, want het kijkt heerlijk weg. En dus is het in zijn geheel niet erg. Op de overbodige filmklappers na dan misschien bij ieder interview, die wel heel erg een knipoog zijn naar de Netflix-serie. Maar dat is muggenzifterij.

Wat All-in verder zo de moeite van het kijken waard maakt zijn de prachtige (drone)beelden, de eerlijke inkijk die we krijgen, inclusief alle pijnlijke momenten, en de haast poëtische voice-over van Frank Heinen.

All-in is een absolute aanrader dus voor iedere wielerfan en een must see als je een abonnement hebt op Prime Video. 

Is dat laatste trouwens nog niet het geval dan kun je de streamingdienst ook een maand lang gratis kijken, tijdens een proefperiode.

Foto: In de Kopgroep