Overzicht: de beste wielerdocumentaires en waar je ze kijkt

Overzicht: de beste wielerdocumentaires en waar je ze kijkt

De afgelopen jaren verschenen er veel interessante documentaires over wielrennen. Maar waar kun je ze streamen? Hier vind je een handig overzicht.

Naar de koers kijken blijft een heerlijke bezigheid. Maar voor meer achtergronden en een interessant kijkje achter de schermen moet je toch echt de betere wielerdocumentaires kijken. De afgelopen jaren verschenen er heel wat interessante films en series op Netflix en Prime Video, maar ook bij andere streaming-services.

Hieronder lees je welke docu’s dat zijn, plus de trailer kun je ook alvast bekijken. Nieuwe documentaires zullen constant aan dit overzicht worden toegevoegd.

Tour de France Unchained (2023)

Te zien op: Netflix

De Serie Tour de France Unchained volgt acht WorldTour-teams tijdens hun deelname aan de Tour de France.

El Día Menos Pensado (2020)

Te zien op: Netflix

In de serie El Día Menos Pensado (The Least Expected Day) maak je alle hoogte- en dieptepunten van Team Movistar mee, drie seizoenen lang.

All-In: Team Jumbo Visma (2023)

Te zien op: Prime Video

Een blik achter de schermen bij het meest succesvolle wielerteam van de afgelopen jaren. Een nieuw seizoen van deze serie is inmiddels op Prime Video verschenen.

Icarus (2017)

Te zien op: Netflix

Amateurwielrenner Bryan Fogel wil een film maken over zijn eigen doping-experiment, maar de docu verandert al snel in een thriller wanneer hij toevallig op een gigantisch dopingschandaal stuit. 

30 for 30: Lance (2020)

Te zien op: Disney+, Apple TV

Documentaire van ESPN over de opkomst en ondergang van Lance Armstrong, aan de hand van interviews met de hoofdpersoon, familieleden en oud-ploeggenoten.

Plan B: The Fall & Rise

Te zien op: YouTube

Wanneer kopman Primož Roglič uitvalt in de Tour de France van 2021, moet Jumbo-Visma zijn plannen omgooien om alsnog succesvol te zijn. Hieronder bekijk je de volledige docu.

MAMIL (2017)

Te zien op: Apple TV

De wielerdocumentaire MAMIL zoomt in op het bekende wielerfenomeen ‘Middle Aged Men In Lycra’. Wat drijft deze mannen om hun hobby zo serieus te nemen?

All for One (2017)

Te zien op: Apple TV, YouTube

In de documentaire All for One zie je de opkomst van het eerste Australische WorldTour-team GreenEdge, met renners als Mathew Hayman, Esteban Chaves, Simon Gerrans en Robbie McEwen.

Thereabouts (2014)

Te zien op: YouTube

Angus en Lachlan Morton herontdekken hun liefde voor de fiets, tijdens een avontuurlijke bikepacktrip dwars door Australië. De volledige documentaire bekijk je hieronder.

Deel 2 en deel 3 van Thereabouts zijn ook te zien op YouTube.

Bradley Wiggins: A Year in Yellow (2012)

Te zien op: YouTube

In A Year in Yellow blikt ‘Wiggo’ terug op zijn carrière en hoe hij de eerste Brit ooit werd die de Tour de France won. De volledige docu bekijk je hieronder.

Nieuwe helden: in het hart van de Tour (2014)

Te zien op: 2Doc.nl

Mooie kijk achter de schermen van een team dat na alle schandalen in het wielrennen wil bewijzen dat je ook zonder doping kan winnen. En winnen doen ze overtuigend, met onder meer Marcel Kittel in een hoofdrol.

Geraint Thomas: The Road Will Decide (2019)

Te zien op: YouTube

In The Road Will Decide zien we hoe het ‘G’ vergaat in de Tour de France van 2019, een jaar nadat de Brit als eerste Welshman ooit de Tour weet te winnen. Hieronder kijk je de volledige documentaire.

Foto bij intro: Mollie Sivaram (Unsplash)