4 tactieken om je gezonde levensstijl vol te houden

4 tactieken om je gezonde levensstijl vol te houden

Dat een gezonde levensstijl het nodige doorzettingsvermogen vraagt, daar weet je waarschijnlijk alles van. Een dipje ligt altijd op de loer namelijk, ook al ben je nog zo vastberaden om de juiste keuzes te maken. Maar gelukkig hoeft het niet alleen maar aan te komen op je wilskracht, als je graag wat gezonder leeft. 

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een gezonde levensstijl wat gemakkelijker vol te houden. Gewoon door een aantal simpele aanpassingen te maken in je denken en doen.

1. Omring jezelf met gelijkgestemden

Mensen zijn sociale wezens, en dat maakt dat je directe omgeving een enorme invloed heeft op hoe je denkt en hoe jij je voelt. Niet alleen in de echte wereld, ook op social media werkt dat zo.

Omring jezelf daarom met positiviteit, en met mensen die doen waar jij ook naar streeft. Niks werkt zo aanstekelijk als de interactie die je hebt met gelijkgestemden. Bovendien krijg je een hoop inspiratie van mensen die het goede voorbeeld geven.

Zorgvuldig beheren wie je wel en niet volgt op social media hoort daar ook bij. Negeer de bronnen die voor negativiteit zorgen, en die je doelen ondermijnen.

2. Focus op de lange termijn

Waarom we zo gemakkelijk voor de slechte keuzes vallen, heeft te maken met de directe beloning die we krijgen. Snel even een pizza bestellen in plaats van dat je zelf iets gezonds klaarmaakt bijvoorbeeld, bespaart je tijd en het is nog erg lekker ook. Maar waar je dan aan voorbijgaat, is het effect op de lange termijn.

Wanneer je meer focust op de lange termijn, dan wordt het gemakkelijker om gezondere keuzes te maken. Onthou dat wat je op één dag doet, misschien niet zoveel verschil maakt, maar dat alle kleine stapjes tezamen na tien jaar wel doorslaggevend zijn voor je gezondheid.

3. Denk na over wat je in het zicht legt

Wil je meer fruit eten? Plaat het fruit dan op de tafel en je zult er sneller naar grijpen. Net als dat je vaker zult gaan fietsen, wanneer je je fietsspullen van te voren in het zicht legt. Het is moeilijk om je eigen goede intenties te negeren als je er telkens mee wordt geconfronteerd.

Omgekeerd is het ook moeilijk om niet toe te geven aan een verleiding, als je het voor je neus ligt. De producten die je aantreft bij een kassa in de supermarkt, zijn daar het perfecte voorbeeld van. Maar bijvoorbeeld ook het sixpack bier dat telkens weer naar je lonkt als je de koelkast opent. 

De kunst is dus om alle slechte verleidingen uit je zichtveld te stoppen, of om ze zelfs niet in huis te halen. Als vanzelf zul je er daardoor minder naar verlangen.

4. Voel je niet slecht vanwege één mindere dag

Geen enkel mens doet alles honderd procent goed. De kans is dus heel groot dat er op sommige dagen weinig terecht komt van je goede voornemens. Maar in plaats van jezelf op je kop te zitten, kun je het ook gewoon accepteren. Positief blijven is de sleutel tot succes. Leer van je fouten en pak de draad gewoon weer op. 

Onthou dat één goede of slechte dag niet zo’n verschil zal maken, maar dat het de optelsom is van al je keuzes en al te trainingen, waardoor jij op de lange termijn het verschil maakt. 

Foto: Martin Magnemyr