Zit de man met de hamer in je hoofd?

Zit de man met de hamer in je hoofd?

Tip: denk niet aan de man met de hamer als je op de fiets zit. 

De man met de hamer tegenkomen is een berucht fenomeen onder wielrenners. En niet voor niks: een plotselinge inzinking door een gebrek aan energie is geen pretje.

Die hongerklop – zoals we het ook wel noemen – herken je vaak aan trillende, slappe benen en een duizelig gevoel. Waardoor je ineens niet meer vooruitkomt, terwijl het vlak daarvoor nog zo lekker ging. 

Goed eten

Krijg je last van een hongerklop, dan zul je eerst rust moeten nemen en goed moeten eten voor je weer verder kunt. Tijdens een race betekent dat natuurlijk einde wedstrijd. Balen, maar in de meeste gevallen is een hongerkop gelukkig goed te voorkomen.

Voldoende eten maakt uiteraard het grote verschil. En dat is zowel belangrijk in de aanloop naar een wedstrijd of fietstocht, als onderweg. 

Eet je ‘normaal’ in de dagen voorafgaand, dan zul je doorgaans voldoende koolhydraten binnenkrijgen. Flink koolhydraten gaan stapelen is dus niet nodig. Je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid energie opslaan in de spieren, en alles wat je meer eet slaat je lichaam alleen maar op als vet.

Fiets je langer dan anderhalf uur, dan is het verstandig om onderweg zo’n 30 tot 60 gram koolhydraten per uur te eten. Wacht daarbij niet tot je honger hebt. Dan ben je in principe al te laat namelijk.

gelletjes

Niet aan denken

Kun je verder nog iets aan doen tegen de man met de hamer? Jazeker! Probeer er vooral niet aan te denken. Onderzoekers sluiten het niet uit namelijk dat je sneller last krijgt van een hongerklop, als je er heel erg mee bezig bent. Waarom dat zo is, daar hebben de onderzoekers helaas nog geen antwoord op.

Niet denken aan een hongerklop is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Juist wanneer je er bang voor bent dan kan de gedachte rondspoken in je hoofd. Heb je daar last van, focus dan op de zaken waar je wel controle over hebt. De route bijvoorbeeld, je techniek, en op welke momenten je wat eet en drinkt. 

Accepteren dat het je een keertje kan overkomen helpt waarschijnlijk ook om er geen obsessie van te maken. De besten overkomt het, dus voel je er niet slecht over.

Dat het niks te maken heeft met onervarenheid bewees Mathieu van der Poel. Tijdens het WK in Harrogate kreeg hij tijdens de wegwedstrijd vlak voor het einde last van een enorme hongerklop. Hij had te weinig gegeten door de kou. Hij verloor, maar vorig jaar kreeg hij natuurlijk zijn ultieme revanche: hij werd alsnog wereldkampioen.

Moraal van het verhaal: probeer niet te te stressen op de fiets, heb vertrouwen in jezelf en blijf goed eten en drinken. Op die manier is de kans heel klein dat die man met de hamer ineens jouw weg verspert. 

Foto’s: Unsplash en In de Kopgroep