Sporten onder werktijd: jezelf schuldig voelen is niet nodig

Sporten onder werktijd: jezelf schuldig voelen is niet nodig

Sinds de coronacrisis werken we vaker thuis, en even gaan sporten onder werktijd is daardoor ook veel vaker een optie. Doe jij dat ook wel eens, maar heb je daar soms wel een schuldgevoel over? Dan zijn hier 6 redenen waarom dat helemaal niet nodig is.

1. Je compenseert die tijd toch wel weer

Dat je midden op de dag even op je fiets springt (of een andere sport beoefent), wil uiteraard niet zeggen dat je minder uren werkt. Die tijd haal je wel weer in, door wat eerder te beginnen bijvoorbeeld, of wat langer door te gaan. En juist die vrijheid om zelf je tijd in te delen is erg fijn.

2. Je productiviteit neemt toe

Mensen die regelmatig sporten, voelen zich vaak fitter, hebben minder last van stress en zijn vaak minder vermoeid. En dat is uiteraard ook gunstig voor je productiviteit. 

Logisch ook, want het zorgt voor meer balans: even geen drukte, maar juist even opladen. Zodat je er daarna weer tegenaan kunt.

3. De kans dat je ziek wordt neemt af

Door te sporten werk je ook nog eens aan een goede weerstand, waardoor je minder snel ziek wordt. Geen wonder dus dat steeds meer bedrijven sportprogramma’s introduceren voor medewerkers. Minder verzuim is goed voor de zaak!

4. Je gaat je werk nog leuker vinden 

Het spreekt eigenlijk voor zichzelf, maar uiteraard ga je je werk ook nog meer waarderen wanneer je de vrijheid hebt om te gaan sporten onder werktijd. Meer vrijheid is meer blijheid!

5. Je inspireert anderen 

Je zult er niet bij stilstaan misschien, maar je inspireert hoogstwaarschijnlijk ook meerdere collega’s met jouw sportpauzes in werktijd. Waardoor ook zij sneller geneigd zullen zijn om het werk even neer te leggen.

6. Je baas kent je

Toch bang dat je overkomt als iemand die het werk niet al te serieus neemt? Onthou dan dat je baas je (hopelijk) door en door kent, en daardoor niet zal twijfelen aan je inzet. En je collega’s weten waarschijnlijk ook wel beter. 

Tip: bespreek het eerst

Een schuldgevoel hebben dat jij midden op de dag gaat sporten, is dus absoluut niet nodig. Maar netjes is het natuurlijk wel om je wens aan te kaarten bij je baas en collega’s. Dan weet je ook meteen hoe zij daarover denken, en dan kunnen ze er ook rekening mee houden dat je soms even niet te bereiken bent. 

Is het wegens je specifieke werk niet mogelijk om een sportpauze in te lassen? Of wordt dat niet echt gewaardeerd? Dan kun je natuurlijk ook nog vragen of het goed is dat je soms wat later of juist wat eerder begint, zodat je aan het begin of het einde van de dag kan sporten.

Foto: Nathan Riley