Heeft jouw gebit te lijden onder je sportieve gedrag?

Heeft jouw gebit te lijden onder je sportieve gedrag?

wielrenner met sportdrank

Sporten mag dan goed zijn voor je gezondheid, voor je gebit gaat dat verhaal helaas niet op. Vooral als je erg serieus bezig bent met je sport. Niet iets wat je had verwacht waarschijnlijk, maar je kunt er gelukkig wel wat aan doen.

Als je regelmatig op je fiets zit voor een training, dan denk je natuurlijk goed bezig te zijn. Je beweegt meer dan wordt aanbevolen door experts, en probeert waarschijnlijk ook nog om goed op je voeding te letten. Wat kan er dan misgaan, zul je dan denken. 

Helaas zit het probleem voor je gebit met name in dat laatste: je eetgedrag. En dan vooral wat je op fiets drinkt en eet. Denk maar aan al die sportdrank die door je mond gaat, en de vele koekjes, reepjes, en gels die je naar binnen werkt onderweg. Plakkerige voeding die volzit met suikers. 

Sportdrank heeft daarnaast net als frisdrank een zuurgraad die een aanslag is voor het glazuur. Terwijl het glazuur je tanden juist moet beschermen tegen gaatjes.

Eetmomenten

Daar komt nog eens bij dat je het aantal eetmomenten op een dag behoorlijk vergroot, wanneer je telkens wat kleins eet. Hoe minder eetmomenten, des te beter het is voor je gebit. Iedere keer dat je wat eet namelijk, dan moeten je tanden en kiezen daar weer van herstellen. En als je heel vaak wat eet, dan krijgt je gebit daar onvoldoende tijd voor.

Dat je als sporter vaker door je mond ademt, is tenslotte ook nog een nadeel. Je mond droogt daardoor sneller uit en een gebrek aan speeksel is het gevolg. En dat speeksel is juist belangrijk om je gebit te beschermen.

Onderzoek

Dat het niet alleen maar een verhaaltje is van overbezorgde tandartsen, bewijst een onderzoek dat men nog niet zo lang geleden deed in Engeland. Van de 352 topsporters die daar werden onderzocht had ongeveer de helft last van tandbederf. Bij een groep leeftijdgenoten die niet zo extreem sporten was dat slechts een derde.

Opvallend detail was dat die sporters volgens het onderzoek meer dan gemiddeld hun best deden om hun gebit goed te verzorgen. 

Het goede nieuws is wellicht dat jij lang niet zo fanatiek sport als een professionele atleet, en dus ook minder sportvoeding binnenkrijgt. Aan de andere kant weet je nu dus ook dat een keertje extra je tandenpoetsen niet voldoende is, om het negatieve effect op te heffen.

Bewustzijn

Sowieso is het natuurlijk goed om je bewust te zijn van wat al die drankjes en zoetigheid doen met je tanden. Je had er misschien nog niet zo bij stil gestaan, maar het zou een factor kunnen zijn, waarom de staat van je gebit wat te wensen overlaat.

De belangrijkste tip is uiteraard om kritisch naar je inname van sportdranken en sportvoeding te blijven kijken. Kan je daar wat in minderen, zonder dat het ten koste gaat van je prestatie? 

Als voorbeeld zou je vaker je bidon kunnen vullen met water in plaats van sportdrank, wanneer je een rustige training hebt gepland.   

Zelfs zo’n kleine aanpassing maakt waarschijnlijk al een verschil voor de gezondheid van je gebit, op de lange termijn. En als sporter weet je natuurlijk dat het gaat om alle kleine verbeteringen.

Foto: Unsplash