Het is volop genieten deze zomer, met zoveel topsport op tv. Maar moeten we ook een beetje oppassen, vooral als de spanning wat teveel oploopt?
Meeleven met topsporters die strijden voor de winst… Iets mooiers is er bijna niet! Van de Tour tot aan de Olympische Spelen, waarschijnlijk heb jij het ook op het puntje van je stoel beleefd. Zeker als je een allround sportliefhebber bent dan kan het deze zomer niet op.
Maar behalve de vreugde komt er ook vaak een hoop spanning bij kijken. Vooral als je intens meeleeft. Dan kan sport zelfs behoorlijk stressvol zijn, waarbij je hartslag behoorlijk oploopt.
Dat al die spanning niet zonder gevaar is, blijkt ook uit enkele onderzoeken die zijn gehouden tijdens het WK voetbal van 2006 en 2014. Uit beide onderzoeken bleek dat vrouwen twee maal en mannen drie maal meer kans hadden op een hartinfarct vanwege een spannende wedstrijd.
De uitkomst van de wedstrijd was daarbij niet belangrijk. De meeste kijkers kregen voor of tijdens de wedstrijd een infarct.
Wat is de trigger?
Volgens het Radboud UMC is het exacte mechanisme van een infarct nog steeds niet helemaal duidelijk. Stress zorgt in ieder geval voor een verandering van de bloeddruk en de hartslag. En mogelijk spelen stresshormonen ook een rol.
De koers (of een andere sport) voortaan maar mijden dus als het spannend wordt, en in plaats daarvan een rustig rondje gaan fietsen? Dat gaat wel heel ver natuurlijk.
Gelukkig loopt lang niet iedereen het risico op een infarct. Geen topsport meer kijken is dus wat overdreven. Tenzij je weet dat je tot een risicogroep behoort.
Mocht je desondanks toch last hebben van de spanning, hou jezelf dan voor dat het maar een spelletje is. Of dat ook daadwerkelijk gaat helpen is alleen de vraag, wanneer je heel erg meeleeft. Maar je kunt het proberen…
Ook zelf regelmatig sporten helpt daarnaast. Daarmee train je je hart en verlaag je je bloeddruk, en dat kan de risico’s uiteraard verkleinen.
Foto: Pexels. Bronnen: Radboud UMC, Harvard Medical School