5 slechte argumenten om geen helm te dragen

5 slechte argumenten om geen helm te dragen

Een helm dragen tijdens ieder ritje is gelukkig een vanzelfsprekendheid voor bijna iedereen. Toch zijn er nog altijd wielrenners die een excuus denken te hebben om zonder helm op pad te gaan. Natuurlijk is geen enkel excuus goed genoeg, want veiligheid gaat voor alles. De hoogste tijd dus om voor eens en altijd af te rekenen met die zogenaamde argumenten.

‘Hoefde vroeger ook niet.’

Zo waar als een koe natuurlijk. Hele volksstammen reden ooit zonder helm, en geen mens die dat vreemd vond. Zo namen wielrenners ook een biefstuk mee voor onderweg, en reden ze met een zeem in hun broek van schapenleer. Tijden veranderen, gebruiken veranderen, en inzichten over veiligheid ook. Gelukkig maar, want een fietshelm voorkomt tegenwoordig heel wat hersenletsels en hoofdwonden.

Het is heerlijk om te mijmeren over vroeger, ook op de fiets. Maar zet dan wel even een helm op.   

‘Ik doe het rustig aan’

In een rustig tempo fietsen, waarbij je goed op het verkeer let, is natuurlijk een prima eigenschap. Dat een helm dan niet nodig is, is een ander verhaal. Helaas zit gevaar in een klein hoekje, en heb je niet altijd de regie over wat er gebeurt in het verkeer. Je kunt het nog zo rustig aan doen, maar als een andere weggebruiker je over het hoofd ziet, dan breng je daar weinig tegen in. 

Een rustig rondje? Goed bekeken! Wel met een helm op natuurlijk.

‘Het is mijn eigen hoofd’

Daar valt geen spelt tussen te krijgen. Het is jouw hoofd, en jij bent de eigenaar. Maar dat is nog geen reden om er nonchalant mee om te gaan. Onthou dat je familie en vrienden je graag weer heelhuids thuis zien komen. Daarnaast verdient geen enkele omstander het om naar een vreselijke hoofdwond te kijken van een wielrenner zonder helm.

Het is jouw hoofd, maar gebruik hem dan ook zeker.

‘Op een e-bike doen ze het ook niet.’

Op een zogenaamde pedelec – een e-bike die maximaal 25 kilometer per uur gaat – mag je inderdaad gewoon fietsen zonder helm. Zo is dat in de wet vastgelegd. Of dat ook verstandig is, is op zijn minst een discussie waard. Sowieso is het natuurlijk geen reden om te concluderen dat het op de racefiets dan ook niet nodig is. 

Naar een ander wijzen om dingen goed te praten was nooit een sterk verhaal. Daar tuinden je ouders ook niet in als je weer eens ruzie had gemaakt. Laat die e-bikers, scooterrijders, snorfietsers dus maar rondrijden zonder helm, en wees als wielrenner verstandig.

‘Een helm is veel te warm.’

Misschien wel het meest gehoorde excuus van allemaal. Een helm is veel te warm…Maar warmte is uiteraard geen reden om te sollen met je veiligheid. 

Waarschijnlijk is het meer een kwestie van gewenning, én slim zijn. Een keertje wat vroeger gaan fietsen, een bidon leeggieten over je hoofd, wat gas terugnemen. Of desnoods een keertje de fiets laten staan, als de mussen van het dak vallen.

Het is zo simpel: wees geen heethoofd die zijn veiligheid in de wind slaat, en zet een helm op.

Foto: Unsplash