6 tips om je #ridesolo-ritjes leuk te houden

6 tips om je #ridesolo-ritjes leuk te houden

Als de corona-pandemie je één ding duidelijk maakt, dan is het dat niks in het leven vanzelfsprekend is. Als wielrenner kun je daar over meepraten natuurlijk, nu je min of meer bent overgeleverd aan rondjes fietsen in je uppie. Hoe jammer dat ook is, buiten fietsen kan nog steeds gelukkig. En dat hoeft helemaal niet saai te zijn.

Kijk je om je heen naar sommige andere landen in Europa, dan ben je waarschijnlijk blij dat je nog buiten mag fietsen. Een belangrijke zaak dus om daar verstandig mee om te gaan. Door afstand te houden, kalm aan te doen en door alleen te gaan fietsen.

Natuurlijk kunnen al die #ridesolo ritjes op den duur wel wat eentonig worden, zeker nu alle maatregelen nog wel eventjes van kracht blijven. Voel jij de sleur al aankomen? Doe je dan je voordeel met deze suggesties om het over een andere boeg te gooien.

Fiets een route die je nog nooit hebt gefietst

Prikkel jezelf door af en toe een nieuwe route te fietsen. Hoe je dat aanpakt? Door bijvoorbeeld een bekende van je te vragen naar zijn of haar mooiste route. 

Wat je ook kunt doen is simpelweg op pad gaan, waarbij je zo vaak mogelijk een weg in probeert te slaan die je nog niet kent. Waar je uitkomt? Geen idee. En kom je dan niet op hele rare plekken uit? Wellicht wel zo af en toe, maar je zult ook hele mooie routes ontdekken die nog een geheim voor je waren. Zelfs al eindig je op een zanderig karrenspoor, dan nog zal het je meer energie geven dan wanneer je je vertrouwde rondje afhaspelt.

Werk een speciaal #ridesolo-trainingsschema af

Grote kans dat je door alle afgelastingen zonder specifieke doelen aan het fietsen bent. Toch is het voor je gezondheid belangrijk dat je weerstand op peil blijft, en dus ook dat je blijft fietsen. Fondo, de trainingsapp van de KNWU, heeft daar wat op bedacht. 

Vanaf nu kun je met behulp van de app een speciaal #ridesolo-trainingsschema van zes weken afwerken, waarmee je je conditie verantwoord op peil houdt. Je vindt dat gratis schema in de app, en je kunt hem volgen op drie verschillende niveaus. Nieuwsgierig? Hier lees je meer over Fondo.

Ontdek de mooiste kasseistroken van Nederland

Het is voorjaar, en ook al moet je de voorjaarsklassiekers missen, dat betekend niet dat je het hoeft te stellen zonder de klassieke kasseistroken die zo horen bij de lente. Op deze kaart van Joost van Beijsterveld vind je namelijk alle kasseistroken van Nederland. 

De kunst is natuurlijk om met behulp van deze kaart een mooie route uit te stippelen met zoveel mogelijk kasseistroken. Daarvoor kun je eerst in de auto stappen, maar met name als je in Drenthe of Brabant woont, dan heb je geluk, en hoef je helemaal niet zo ver van huis te gaan waarschijnlijk.

Neem de tijd en geniet van de rust

Maak gebruik van het feit dat er niet zoveel gebeurd, en dat het overal zo rustig is, door ook zelf zo af en toe je rust te pakken. Geniet van de lentezon, stop onderweg op je favoriete plekken en laat je gedachten gaan. 

Vaak gun je jezelf geen tijd om terug te blikken of te dagdromen, en nu heb je daar alle ruimte voor. Onthaasten is een luxe, en deze bijzondere tijd geeft je daar alle ruimte voor.

Monteer twee 28 millimeterbandjes en ga gravel-grinden

Ken jij alle wegen al zo’n beetje, en mag het allemaal wel wat uitdagender? Dan kan het zo simpel zijn als voor en achter op je racer een 28 millimeterbandje monteren, een gravelroute zoeken, en gaan… Op flink wat gravelroutes heb je daar namelijk al genoeg aan om kennis te maken met de onverharde wegen in Nederland. Voor routesuggesties kijk je bijvoorbeeld hier

Combineer je ritjes met wat anders

Zo af en toe is het goed om je trainingsschema’s en doelen even te vergeten. Combineer in plaats daarvan je fietstocht met wat anders. Neem je camera mee bijvoorbeeld, of je verrekijker. Besteed je liever meer tijd aan je familie? Trek er dan samen op uit op de fiets. Door je fietstocht te combineren met wat anders zul je de broodnodige afwisseling ervaren.

Wat je ook doet, in beweging blijven is natuurlijk het allerbelangrijkste. Ook als je dat liever binnen doet. Met een goede conditie blijft je weerstand op orde en bovendien maakt je lichaam tijdens het fietsen die oh zo belangrijke stofjes aan, die je helpen om je goed te voelen. Ride on dus, en #ridesolo.

Foto: Chris Kendall / Unsplash