Op gravelrides.cc ontdek je de mooiste gravelroutes

Op gravelrides.cc ontdek je de mooiste gravelroutes

De leukste manier om alle uithoeken van Nederland te ontdekken is natuurlijk op de fiets. Doe je dat graag over de mooiste onverharde wegen? Dan heeft gravelrides.cc een groot aanbod aan prachtige routes voor je verzameld. Je hoeft slechts een gpx-bestandje te downloaden en je ben klaar om te gaan.

Wanneer je het aantal routes bekijkt op gravelrides.cc, dan besef je ineens dat we in Nederland meer onverharde wegen hebben dan je ooit voor mogelijk hield. En dankzij de website hoef je al die wegen niet meer zelf op te zoeken.

Alles wat je moet weten over de routes van gravelrides.cc lees je hieronder. 

Hier bevinden de routes zich

De gravelroutes liggen verspreid over heel Nederland, van Friesland tot Limburg. De tochten zijn dus een ideale manier om alle delen van het land te ontdekken. Vaak lopen de routes ook nog eens door de mooiste streken die ons land rijk is. 

Kies zelf welke afstand je fietst

Op vrijwel alle locaties heb je de keuze uit meerdere routes, met verschillende lengtes. De kortste gravelroute is in enkele gevallen maar zo’n twintig kilometer lang en de langste telt op een aantal plaatsen meer dan honderd kilometer.

Deze fietsen zijn geschikt

De huidige gravelroutes die je aantreft op de site, zijn geschikt voor cyclocrossers, gravelbikes en mountainbikes. Wel is de ene route technischer van aard dan de andere. Ook kan het type wegen verschillen. In de beschrijving bij de routes lees je daar meer over.

In enkele gevallen is een gravelroute ook geschikt voor een racefiets met 28 mm banden. Dat lees je dan in de toelichting.

Zo kun je de routes rijden

Van alle routes is een gpx-bestand beschikbaar, die je kunt downloaden vanaf de site, en waarmee het gemakkelijk navigeren is op je fietscomputer. Dat is ook de enige manier om de routes te rijden, want een bewegwijzering is er niet.

Verschillende soorten wegen

Afhankelijk van de gekozen route, kunnen de wegen bestaan uit singletracks, bospaden, grind- en zandwegen. Uiteraard afgewisseld met asfaltwegen en fietspaden. Heel soms gaat de route ook over het strand. 

De mooiste van allemaal

Zoek je een mooie gravelroute op de site, dan is de keuze groot. Maar eentje steekt daar volgens gravelrides.cc zelf met kop en schouders bovenuit. Dat is de Offgrid Gravel Series Limburg. Met dank aan alle vergezichten, klimmetjes en mooie paden. Technisch is de route ook, dankzij enkele steile afdalingen.

Het begin- en eindpunt

De routes beginnen en eindigen altijd op dezelfde plek. Heel praktisch, wanneer je met de auto naar het begin van de route rijdt. Vaak is de start van de route ook een mooie locatie waar je een drankje of hapje kunt doen.

Toegankelijkheid van iedere route

Sommige routes gaan door speciale (natuur)gebieden, die niet het hele jaar open zijn voor het publiek. Ook kan een route over het strand soms niet de hele dag toegankelijk zijn. Lees daarom altijd goed de toelichting bij iedere route. 

Nog een paar tips

Helaas lenen niet alle gravelroutes zich voor grote groepen. Op de site lees je welke rondjes je beter met maximaal vier mensen kunt rijden. Ook zijn sommige wegen druk in het weekend, waardoor het handig is om zo vroeg mogelijk te starten. Dan heb je ook een grotere kans om wild tegen te komen natuurlijk.

Het aanbod aan routes op gravelrides.cc is al groot, maar uitbreiding vindt nog steeds plaats. Sterker nog, het delen van mooie routes wordt erg gewaardeerd. 

De herfst is een prachtig seizoen om de rustige weggetjes en de natuur op te zoeken. De hoogste tijd dus om plannen te gaan maken! Waar fiets jij jouw volgende rondje?

Foto: Unsplash