Waarom je in de kou sneller last hebt van een loopneus

Waarom je in de kou sneller last hebt van een loopneus

Als fietser is het heel normaal om last te hebben van een loopneus. Vooral wanneer het koud is. Vervelend soms, maar er is een logische reden voor.

Als je ook in de winter veel buiten sport dan zul je het vast wel herkennen: een niet te stoppen loopneus tijdens je inspanning. Maar ook zomers kun je er soms last van hebben, al is de oorzaak dan vaak anders.

Dat je lichaam zoveel slijm produceert tijdens het sporten komt vaak door een combinatie van factoren. Pollen, stof en luchtverontreiniging kunnen daar voor zorgen, maar ook de kou.

Wanneer je normaal al snel last hebt van pollen, stof of luchtverontreiniging, dan zal dit tijdens het sporten vaak verergeren. Je luchtwegen verwijderen zich namelijk als je extra zuurstof nodig hebt. En hierdoor neemt de kans toe dat je neusslijmvliezen geïrriteerd raken. Met gesnotter tot gevolg.

Kou

Los van die allergische reacties kan ook kou er voor zorgen dat je meer slijm gaat produceren. Door de droge, koude wind droogt je neusslijmvlies namelijk sneller uit. 

Een slechte zaak voor je neus, want een warme, vochtige neus is een belangrijke barrière tegen virussen. Daarnaast is het belangrijk dat je neus de droge lucht bevochtigt, voordat het in de longen terecht komt. En hierom gaat de snotproductie dus omhoog.

Traanvocht

Tenslotte kan ook traanvocht er nog voor zorgen dat je een loopneus hebt op de fietst. Lopen de tranen bij jou wel eens over de wangen van de kou? Dan zal een deel van dat traanvocht ook in je neus terecht komen. En dat is ook meteen de verklaring waarom je snottert tijdens een flinke huilbui.

Van die koude lucht heb je als fietser natuurlijk extra veel last vanwege je snelheid. Maar ook hardlopers, skiërs en andere buitensporters hebben vaak last van een loopneus. Daarnaast scheelt het heel erg van persoon tot persoon. De een heeft er veel last van, en de ander heeft zelden een loopneus. 

Tranende ogen kun je (deels) voorkomen door een goede fietsbril te dragen. Daarnaast zijn er ook neussprays om het gesnotter tegen te gaan, maar helaas werken die maar voor korte duur.

Wat het beste werkt is dus je neus snuiten als je een loopneus hebt. Eén tip als je dat vanaf de fiets doet: kies een goed moment en mik goed. Vooral wanneer je met meerdere fietsers op pad bent. 

Foto: Unsplash