Onthaasten op de fiets: 4 tips om gas terug te nemen

Onthaasten op de fiets: 4 tips om gas terug te nemen

Ja je leest het goed: tips om langzamer te fietsen. Soms heeft je lichaam namelijk even de behoefte om een tandje terug te schakelen. En gek genoeg kan dat nog knap lastig zijn, wanneer je onbewust altijd het gevoel hebt dat het snel, sneller, snelst moet zijn wanneer je op de fiets stapt.

Jagen op een KOM/QOM, sprinten naar het plaatsnaambordje, of gewoon je benen testen op een kort klimmetje. Welke fanatieke wielrenner is er niet gek op? 

Competitie is fijn als je daardoor je grenzen verlegt en het beste in jezelf naar boven haalt. Maar er is ook een tijd om gas terug te nemen. Zeker wanner je regelmatig constateert dat je wéér een gejaagd rondje hebt gereden, terwijl je er eigenlijk behoefte had om even tot jezelf te komen.  

Hoe neem je het beste gas terug, als je altijd de neiging hebt om hard te gaan fietsen? De volgende methoden kunnen je helpen.

Fiets op je gevoel

Deze tip is simpel, maar werkt ontzettend goed. Verander de instellingen van je fietscomputer, waardoor je niet langer meer de gemiddelde snelheid kunt aflezen van je schermpje. Eventueel kun je hetzelfde doen voor je huidige snelheid. 

Vervelend onderweg? Misschien wel in het begin, maar je kunt je ook niet langer gek laten maken door de cijfertjes. 

Waar je anders dwangmatig een bepaald tempo probeert vast te houden, daar fiets je nu automatisch meer op je gevoel. 

Geen zin om je instellingen te veranderen? Dan kan het ook nog simpeler natuurlijk. Gewoon door je fietscomputer in je achterzak te steken als je vertrekt. 

Concentreer je op andere zaken

Jezelf dwingen om het rustiger aan te doen, is nog niet zo eenvoudig als je normaal altijd gefocust bent op je snelheid. Je focus ergens anders op kunnen richten helpt dan. 

Dat punt van aandacht kan bijvoorbeeld de manier zijn waarop je op je fiets zit. Hoe gestroomlijnd is dat eigenlijk, en valt er nog te schaven aan je techniek? Werk aan je houding, je cadans of je bochtentechniek bijvoorbeeld, en je zult al snel minder gaan jagen. 

Bijkomend voordeel: werken aan je houding en je techniek zorgt er op de lange termijn ook nog eens voor dat je er sneller uitziet. Zonder dat je er sneller voor hoeft te fietsen.

Let meer op je omgeving

Nog een methode om eenvoudiger gas terug te nemen, is om je omgeving bewuster in je op te nemen. Gooi die oogkleppen dus eens af als je fietst, en zie wat er om je heen gebeurt. 

Niet alleen zal je focus minder op het resultaat liggen, je geniet waarschijnlijk ook meer van je rondje. Maar al te vaak namelijk zijn we alleen maar bezig met het resultaat van iets, waarbij onze gedachten afdwalen van het hier en nu. 

Spreek af met iemand

Afspreken met iemand die je lang niet hebt gezien, helpt doorgaans ook om minder bezig te zijn met je snelheid. Je zult meer gefocust zijn op het gesprek, terwijl het daadwerkelijke tempo er weinig toe doet. Tenzij die ander natuurlijk ontzettend competitief is ingesteld. 

Om te voorkomen dat je alsnog een rondje in de achtervolging moet, is het goed om van te voren je bedoeling duidelijk te maken. Benadruk dus vooral dat je een rustig (herstel)rondje wilt maken om even bij te kletsen.

Heb je nog steeds moeite om het af en toe rustiger aan te doen? Onthou dan dat je er ook nog eens een betere wielrenner van wordt, wanneer je intensieve trainingen vaker afwisselt met rustige rondjes.

Foto: Pavel Danilyuk