Goedkope fietsbrillen en het gevaar van namaak

Goedkope fietsbrillen en het gevaar van namaak

Slechts voor een paar euro scoor je tegenwoordig al een fraaie fietsbril. Online en rechtstreeks uit China als je wilt. Goede deal zou je denken, maar vaak zit er ook een groot nadeel aan voor je ogen.

Als wielrenner kun je eigenlijk niet zonder fietsbril. Alleen al omdat hij je ogen beschermt tegen de rijwind, en tegen vuil en beestjes. Maar een bril draag je natuurlijk ook om goed te blijven zien als de zon flink schijnt. 

Met zoveel redenen om een fietsbril te dragen, heb je er waarschijnlijk best wat voor over. Maar aan de andere kant: waarom zou je er meer voor betalen dan nodig is? Helemaal in deze crisistijden…

Zoek je een goedkope fietsbril, dan vind je online de mooiste modellen. En ze lijken soms verdacht veel op bekende brillen zoals die van Oakley, 100% en Rapha.

UV-licht

Het bijzondere van deze fietsbrillen is dat ze op het oog niks onder doen voor veel duurdere modellen. Goede deal dus? Wel als je afgaat op het uiterlijk van deze brillen. Maar hoe zit het met de glazen, houden die het schadelijke UV-licht eigenlijk wel tegen?

Het simpele – maar onbevredigende – antwoord op die vraag: je weet het nooit zeker. En dus is het dragen van zo’n bril een behoorlijk groot risico.  

Draag je een zonnebril zonder (voldoende) UV-berscherming namelijk, dan kan dat zelfs meer schade aanrichten aan je ogen, dan als je geen zonnebril draagt.

Hoe dat zit?

Een zonnebril zonder UV-berscherming houdt namelijk wel de zichtbare zonnestralen tegen, dankzij het donkere glas. Je pupillen worden daardoor groter, en schadelijke UV-stralen bereiken vervolgens gemakkelijker je ogen.

Duur is beter?

Is een dure bril daarom de enige verstandige optie? Dat ook niet gelukkig. Ook een goedkope fietsbril kan je ogen goed beschermen. Koop je hem op een betrouwbaar adres binnen Europa, dan heeft hij als het goed is een CE-keurmerk. En daarmee voldoet hij aan de Europese regelgeving. 

Zo’n keurmerk is belangrijk, maar de mate van bescherming tegen UV-licht is natuurlijk nog belangrijker. Alleen wanneer je een bril koopt met de beschrijving 100% UV of UV400, dan zijn je ogen volledig beschermd.

Pasvorm

Voor je nu onmiddellijk een nieuwe fietsbril aanschaft, is er nog een aspect waar je rekening mee moet houden. En dat is de pasvorm. Want ook al heeft een fietsbril doorgaans maar één pasvorm, dat wil niet zeggen dat hij ook voor iedereen geschikt is. 

Wanneer hij niet goed aansluit op je gezicht, dan kan schadelijk UV-licht langs de zij- en bovenkant alsnog je ogen bereiken. 

Let bij de aanschaf dus niet alleen op de beschrijving en op het model, maar pas hem ook goed en kijk kritisch of hij aansluit op de vorm van je gezicht. 

Getinte glazen

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat de kleur van je glazen niks zegt over de mate van UV-bescherming. Ook niet-getinte glazen kunnen je ogen dus beschermen tegen UV-licht.  

Natuurlijk kijk je naar de prijs wanneer je een fietsbril koopt. Maar let voortaan dus ook op de beschrijving en de pasvorm. En koop bij voorkeur een bril van een betrouwbaar merk, op een vertrouwd adres. Dan weet je zeker dat je ogen goed beschermd zijn. 

Foto: Unsplash