Waarom muggen gek zijn op wielrenners

Waarom muggen gek zijn op wielrenners

Ben jij weer eens gestoken tijdens of na je ritje? Dan is dat helaas geen toeval. Muggen zijn erg kieskeurig namelijk, en als wielrenner ben je vaak een extra lekker hapje.

Dat de ene mens meer wordt gestoken dan de ander is dus geen fabeltje. Wetenschappers hebben zelfs aangetoond dat muggen een voorkeur hebben voor een bepaalde bloedsoort. Heb jij bloedgroep O, dan tref je het niet. Muggen vinden dat bloed namelijk twee keer zo lekker dan andere bloedgroepen.

Maar je bloedsoort is niet de enige factor waardoor je soms onder de muggenbulten kunt zitten. Ook de hoeveelheid koolstofdioxide die je uitstoot bepaalt hoe erg je in trek bent bij een mug. En je raadt het misschien al: wanneer je sport dan adem je extra veel koolstofdioxide uit, omdat je een zware inspanning doet. 

Geurantenne

Helaas is er geen ontsnappen aan: muggen hebben namelijk een geurantenne waardoor ze je op wel vijftig meter afstand kunnen ruiken. En als jij het lekkerste hapje bent in de directe omgeving, dan hebben ze dat feilloos door. 

Mocht je in het verleden geleerd hebben dat muggen afkomen op licht, dan weet je nu dus dat dat een fabeltje is. In het donker ruiken ze je net zo snel.

Dat je als wielrenner vaker het mikpunt bent komt ook vanwege je verhoogde lichaamstemperatuur, en omdat je melkzuur uitzweet. Het klinkt wat vreemd misschien maar muggen zijn er gek op.

Bier

Niet alleen sporters kunnen trouwens extra veel last hebben van muggen. Ook als je zwanger bent, of last hebt van overgewicht dan adem je meestal extra veel koolstofdioxide uit. En drink je regelmatig bier? Dan ben je ook in het nadeel, want ook daar zijn muggen gek op. Zeer waarschijnlijk heeft dat te maken met de geur die je dan verspreidt.

Ga je na het fietsen meteen een paar biertjes drinken op het terras, dan ben je dus dubbel in het nadeel.

Minder afstappen

Zit jij regelmatig onder de muggenbulten? Dan is het natuurlijk geen optie om dan maar de hele zomer binnen te gaan fietsen. Of om bij warm weer meer kleren aan te trekken. Maar wat je eventueel wel kunt doen is minder vaak afstappen. Muggen hebben namelijk een hekel aan wind, en slaan dus het liefst toe wanneer jij aan het uithijgen bent op een beschutte plek. Bovendien begin je vaak extra hard te zweten wanneer je even stopt, wat nog sneller muggen aantrekt.

Tips als je gestoken bent

Ben je toch gestoken? Probeer dan niet te krabben, want dat maakt de jeuk alleen maar erger. Is de jeuk desondanks niet te harden, dan kun je een muggenbult eventueel koelen met ijs. Op die manier verdoof je de huid, waardoor de jeuk afneemt. Daarnaast kun je ook wat citroensap of azijn op de muggenbult aanbrengen, waardoor de jeuk als het goed is ook wat minder wordt.

Foto: Jimmy Chan