5 motiverende gedachten als je fitter wilt worden

5 motiverende gedachten als je fitter wilt worden

Wanneer je net begint met wielrennen, en fitter worden je doel is, dan kan het begin soms zwaar zijn. Voelt dat voor jou ook zo? Dan zijn hier vijf motiverende gedachten die je in deze fase moet onthouden.

De aanloop is pittig, maar het wordt beter

Helemaal op nul beginnen is zwaar als je aan je conditie werkt. En de weg naar een fittere versie van jezelf lijkt wellicht ver weg. Geef het desondanks niet op want deze fase is slechts tijdelijk.

Zodra je wat conditie hebt opgebouwd, dan zal de inspanning niet meer zo zwaar voelen. In conditie blijven is nu eenmaal gemakkelijker dan je conditie verbeteren.

Het enige wat je dus moet doen is niet opgeven. Dan pluk je er straks de vruchten van.

Je hoeft niet altijd het uiterste te vragen van jezelf

Ook al voelt het misschien wel zo, je hoeft niet altijd het uiterste van jezelf te vragen als je werkt aan je conditie. Consistent zijn is veel belangrijker op de lange termijn. En plezier hebben in wat je doet zorgt ervoor dat je niet opgeeft. 

Peiger jezelf dus niet af iedere keer, maar onthou dat sporten vooral ook leuk moet zijn.

Je hebt geen ingewikkelde trainingsschema’s nodig

Natuurlijk hebben trainingsschema’s hun waarde. Maar gebruik zo’n schema alleen maar als het je motiveert, en zie het niet als een noodzaak. Zolang je met regelmaat sport, dan zul je zien dat je conditie automatisch vooruit gaat. Met of zonder trainingsschema.

Stagneert je vooruitgang na verloop van tijd? Dan kun je altijd nog met een trainingsschema beginnen. Maar uiteraard hoeft dat niet per se. Doe vooral wat jou motiveert.

Iedere training brengt je een stap dichter bij je doel

Het voelt misschien als een spreuk op een tegeltje. Maar het is ook ontzettend waar, en daarom moet je het niet vergeten. Iedere training brengt je dichter bij je doel, ook al voelt het misschien alsof het geen verschil maakt. Dat doet het wel degelijk!

Vind je het lastig om zo ver vooruit te kijken? Denk dan regelmatig aan alle voordelen die je straks zult ervaren, als je enkele maanden of zelfs een jaar verder bent. Misschien rij je dan een wedstrijd, of ben je dan flink wat kilo’s lichter. 

Wat je doel ook is: door er vaak aan te denken, zul je vaker gemotiveerd zijn.

Het begin is zwaar, maar je zult ook veel progressie maken

Het begin mag dan zwaar zijn, je zult ook iets ervaren wat veel ervaren sporters allang niet meer meemaken. En dat is het fantastische gevoel dat je heel veel progressie maakt.

In het begin is dat relatief eenvoudig namelijk, maar hoe langer je sport hoe lastiger het is om nog vooruitgang te boeken.

Kijk af en toe dus achterom, en geniet van wat je ondertussen al bereikt hebt!

Foto: Alexandre Saraiva Carniato