Lange-termijntest: hoe bevalt de Agu Bold na twee jaar?

Lange-termijntest: hoe bevalt de Agu Bold na twee jaar?

Agu Bold Anti Fog fietsbril

Dat de Agu Bold Anti Fog fietsbril meteen een goede indruk maakte kon je al lezen in een eerdere review die ik schreef. Inmiddels is de bril zo’n twee jaar oud, en dat maakt het interessant om eens te kijken hoe hij over de lange termijn beviel. Hoe zit het met de stevigheid en krasbestendigheid bijvoorbeeld na een langer gebruik? En besloeg hij echt in geen enkel geval?

Bijna onafgebroken droeg ik de Agu Bold de afgelopen twee jaar, zo’n vier a vijf keer per week. Een investering die de moeite meer dan waard was dus. Als wielrenner kun je eigenlijk ook niet zonder een fietsbril is mijn mening. Niet alleen vanwege de zon en de insecten die anders in je ogen waaien, maar vooral ook vanwege de rijwind.

Zoals je in mijn vorige review kon lezen beviel de Agu Bold mij vooral goed vanwege zijn fijne pasvorm, en zijn brede blikveld. Los daarvan was en is er ook niks aan de hand met zijn looks natuurlijk. Hij heeft de ideale maat als je niet met een kleine bril wilt fietsen, en ook niet met een oversized model.

Solide

Honderden uren droeg ik de Bold inmiddels, in weer en wind, zonder mankementen. En ik moet zeggen: hij zit nog net zo goed als toen de hij nieuw was. Ondanks dat de bril heel wat keren op de grond viel trouwens, door mijn eigen schuld. 

Op wat minimale krasjes op de lens na is het de bril niet aan te zien. De schroefjes van de pootjes zitten nog altijd stevig aangedraaid en het frame is nog volledig in tact. De Agu Bold blijkt gelukkig dus zo solide als hij eruit ziet.

Het schoonmaken van de bril deed ik gewoon met wat afwasmiddel, en het droogpoetsen gebeurde dikwijls met een theedoek. Een opticien zou waarschijnlijk gruwelen van dat laatste, maar de bril gaf geen krimp. De paar kleine krasjes op de lens die inmiddels zichtbaar zijn, zijn hoogstwaarschijnlijk van de momenten dat hij in aanraking kwam met de grond. 

Negen van de tien keer viel de bril trouwens wanneer ik hem eventjes in mijn helm had geschoven en ik te ver naar voren leunde. En gelukkig was dat nooit tijdens het fietsen zelf. Dat hij zo gemakkelijk uit je helm glipt kan te maken hebben met de rechte pootjes, maar het zou evengoed aan de combinatie bril en helm kunnen liggen.  

Nadeel

De enige keren dat ik de Agu Bold bril verving voor een andere bril was tijdens mijn ritjes in het donker. En daarmee heb je ook meteen het grootste nadeel van deze bril te pakken. Je kunt de lens van de bril helaas niet wisselen. Een beperking die ik toentertijd voor lief nam, vooral ook gezien de prijs van de bril. Bovendien had ik nog een oude bril die ik voor donkere ritjes kon gebruiken.

Inmiddels is de bril wel een stukje duurder geworden. Was de aanschafprijs in 2019 nog 40 euro, inmiddels moet je zo’n 75 euro neerleggen voor de Agu Bold. Een behoorlijke prijsverhoging, en het is mij niet helemaal duidelijk waarom dat zo is. Het zou kunnen komen door hogere productiekosten, of ander materiaalgebruik. Al kan ik dat laatste niet ontdekken in de specificaties.

Agu Bold Anti Fog fietsbril

Anti Fog

Tenslotte is natuurlijk de vraag: besloeg de bril wel eens, ondanks zijn anti fog eigenschap? Ja, maar slechts in één enkel geval. Alleen wanneer ik mijn nekwarmer optrok tot over mijn neus namelijk of wanneer ik een bivakmuts droeg. Gelukkig is het slechts enkele ritjes per jaar zo koud dat dat ook nodig is.

Conclusie: ook op de lange termijn beviel de Agu Bold Anti Fog dus heel erg goed. Voor een midrange prijs heb je een knappe en comfortabele bril die goed tegen een stootje kan. En dan gaat het zowel over de lens als over het frame. Beslaan doet ie ook alleen in zeer uitzonderlijke gevallen. 

Het enige nadeel blijft daardoor dat je de lens van de bril niet kunt vervangen. Vind je dat geen probleem, dan is de Agu Bold nog steeds een aanrader. Ook al is hij niet meer het ultieme koopje dat hij ooit eens was.

De Agu Bold is onder meer hier verkrijgbaar.