Je koffierondje is wellicht nog gezonder dan je dacht

Je koffierondje is wellicht nog gezonder dan je dacht

Geen fietstocht voor jou zonder koffie? Dan ben je misschien nog wel beter bezig dan je dacht. Het favoriete drankje onder wielrenners komt namelijk bijzonder positief uit de bus in twee recente studies. En dat terwijl koffie sowieso al goed stond aangeschreven voor duursporters.

Voor heel wat wielrenners is het ieder weekend een vast ritueel. De dag beginnen met één of twee koppen koffie, om daarna te vertrekken voor een mooie lange rit. Met vaak nog een koffiestop halverwege… Gewoon omdat het kan, en omdat-ie zo goed smaakt.

Natuurlijk moet je het sociale karakter van koffie drinken niet onderschatten. Koffie en wielrennen horen onlosmakelijk bij elkaar, en het veelvoud aan wielercafés onderstreept dat.

Maar van koffie is ook al lange tijd bekend dat het je prestatie bevordert, dankzij de aanwezige cafeïne. Cafeïne geeft je niet alleen een energie-boost namelijk, het zorgt er ook voor dat je alerter bent. En die effecten zijn al meetbaar als je twee kopjes koffie drinkt.

Koffie stond al in een goed daglicht dus, en twee recente studies doen daar nog eens een schepje bovenop. 

Betere hartslag

In het meest recente onderzoek ontdekten onderzoekers in Californië dat koffie een onregelmatige hartslag kan voorkomen. In juni van dit jaar werd deze uitkomst gepresenteerd tijdens een online meeting van de Heart Rhythm Society. Voor dit onderzoek konden de wetenschappers gebruik maken van de data van maar liefst 357.000 mensen.

Het effect was het sterkst wanneer de deelnemers van het onderzoek een a twee koppen koffie dronken per dag. Maar zelfs bij personen die vijf of zes bakken koffie namen op een dag, was het effect in mindere mate nog steeds meetbaar.

De onderzoekers maken wel enig voorbehoud over de uitslag, aangezien er naar bestaande gegevens van mensen wordt gekeken, in plaats van ze actief te testen. De uitslag is echter wel in lijn met enkele eerdere onderzoeken op dit terrein. 

Afvallen

Iets langer geleden ontdekten onderzoekers in Nottingham al dat koffie helpt als je wilt afvallen. Koffie blijkt je bruine vetweefsel namelijk aan te zetten om meer suiker en vetten te verbranden.

Helaas bestaat niet al het vet in je lichaam uit bruin vetweefsel. Het overgrote deel is van het witte type, en dat is juist het soort vet dat je lichaam opslaat wanneer je meer eet dan je nodig hebt.

Bruin vet is normaal gesproken vooral actief in koude omstandigheden. Om je lichaam op te warmen verbrand het dan energie, wat natuurlijk helpt om af te vallen. Opvallend genoeg stimuleert koffie dus ook je bruine vet, maar wetenschappers zijn er nog niet achter of dat komt door de cafeïne, of door een andere stof in koffie. 

Natuurlijk geldt ook voor koffie dat je het drankje het beste nuttigt met mate. Des te groter is de opkikker ook die je krijgt van een kopje koffie. Niet zo vreemd dus dat sommige wielrenners alleen voor de wedstrijd een koffie of een espresso nuttigen. 

Ben jij vooral van de koffierondjes? Ook dan ben je goed bezig dus. Al moet je natuurlijk een beetje uitkijken met die appeltaart…

Foto: Ardalan Hamedani