De kans is groot dat je al eens hebt gehoord van Jumbo’s Foodcoach. Al een tijdje namelijk gebruiken de profs van Jumbo-Visma de app om hun dagelijkse energiebehoefte te berekenen. Mocht je die ontwikkeling met interesse hebben gevolgd, dan heb je nu de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met de app. Deze week namelijk lanceerde Jumbo de app voor iedere fanatieke wielrenner.
Volgens Jumbo maakt een mens gemiddeld zo’n tweehonderd voedselkeuzes per dag, waarvan het meerendeel onbewust. Dat lijkt heel veel, maar het zou natuurlijk kunnen kloppen als je alle ingrediënten, drankjes en tussendoortjes meetelt waarover je al dan niet zit te dubben.
Foodcoach maakt je bewuster van die keuzes. Maar bovenal geeft de app je meer inzicht in je energiebehoefte als wielrenner. Zodat je beter bent voorbereid op je training, sneller herstelt, en daardoor beter kunt presteren.
Persoonlijk voedingsplan
Om dat voor elkaar te krijgen maakt de app een persoonlijk voedingsplan voor je, die volledig is afgestemd op je trainingen, maar ook op basis van jouw persoonlijke situatie.
Dat voedingsplan vertaalt de app vervolgens in een groot aantal lekkere recepten waaruit je kunt kiezen. En van die recepten maakt de app ook nog eens heel superslim een boodschappenlijst, voor als je het handig vindt om die producten meteen te bestellen.
Natuurljk doe je niet iedere dag evenveel, en daarom ziet je voedingsplan er iedere dag anders uit. Ook de samenstelling van je voeding wijzigt per dag. Heb je een intensieve training gepland, dan zul je meer koolhydraten moeten eten bijvoorbeeld. En na een zware training eet je meer eiwitten, zodat je sneller herstelt.
Geavanceerd
Dat klinkt heel geavanceerd, en wie de app voor een eerste keer test kan ook bijna niet anders concluderen dan dat het programma knap in elkaar zit.
Jumbo is dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Bewegings-, voedings- en gedragswetenschappers hebben meegeholpen aan de app, en ook de ervaring van topsportploegen als Jumbo-Visma is gebruikt om de app verder te ontwikkelen.
Voor wie?
De Foodcoach app gaat zoals je merkt behoorlijk minutieus te werk, en is dan ook met name bedoeld voor de serieuze amateursporter. Vooralsnog kun je de app alleen gebruiken als wielrenner, maar Jumbo gaat dat later uitbreiden voor andere sporten.
De app is niet geschikt voor mensen jonger dan achttien. De app kan namelijk niet inspelen op een mogelijke groeispurt. Ook als je een medisch dieet volgt, dan wordt gebruik van de app afgeraden.
Heel veel recepten
De app berekent precies per maaltijd hoeveel koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels je nodig hebt. Om dat vervolgens te vertalen in een groot aantal recepten. De app heeft er in totaal zo’n zeshonderd! Variatie genoeg dus, of je nu voor supergemakkelijk gaat, of wel eventjes in de keuken wil staan.
Scroll je door die recepten, dan zie je ook de favoriete maaltijden van Jumbo-Visma-renners. Wouts hartige havermout met ei bijvoorbeeld, of Stevens blauwe bessen-eiwit-slice. Erg leuk bedacht.
Aangezien de app zich richt op de serieuze wielersporter met een hoge energiebehoefte, is er in de app gekozen voor zes eetmomenten per dag. Dat aantal kun je zelf niet wijzigen.
Zo begin je
Zodra je met de Foodcoach app begint dien je dan ook eerst een aantal gezondheidsvragen in te vullen. Je lengte en gewicht onder andere, maar bijvoorbeeld ook wat voor type werk je doet.
Als je die gegevens niet invult, dan kun je de app niet gebruiken. Logisch ook, want de app baseert zich volledig op jouw persoonlijke situatie.
FTP-waarde
Wat de app ook per se nodig heeft, dat is je FTP-waarde. Oftewel het aantal watt dat je maximaal een uur lang kunt trappen. Die waarde zegt alles over je conditie en daarmee kan de app bepalen hoe zwaar een inspanning was.
Als fanatieke wielrenner weet je die waarde misschien al wel. Zo niet, dan kun je deze zelf berekenen, maar het meest accuraat is een inspanningstest bij de sportarts of fysioloog.
Heb je die opties allemaal niet? Dan helpt de app je aan een grove inschatting middels een tabel, en binnenkort komt er volgens Jumbo ook een rekenmodel beschikbaar. In deze gevallen is de app natuurlijk wel minder betrouwbaar.
Redenen om de Foodcoach app te gebruiken
- De belangrijkste reden om de Foodcoach app te gebruiken is natuurlijk dat de hij je meer inzicht geeft in je energiebehoefte, waardoor je beter kunt presteren als sporter.
- Je hoeft zelf minder na te denken over wat je het beste kunt eten, en wanneer.
- De app geeft je flink wat inspiratie qua maaltijden.
- Je eet bewuster, en daardoor waarschijnlijk gezonder.
- Je zult bewuster je trainingen gaan plannen, als je dat nog niet deed. (Die moet je tenslotte invoeren in het systeem.)
Wat zijn de beperkingen?
- Natuurlijk is het slim dat je FTP-waarde wordt meegenomen in je voedingsplan. Des te beter namelijk is het advies dat je krijgt. Maar als je die waarde niet zelf kunt meten, dan kun je nu alleen maar een inschatting maken. Binnenkort komt er volgens Jumbo wel een rekenmodel dat je daarvoor kunt gebruiken.
- Het aantal eetmomenten op een dag is vastgesteld op zes, en dat kun je zelf niet aanpassen.
- Je kunt op dit moment maar één training per dag invoeren. Doe je er twee, dan moet je ze dus bij elkaar optellen.
- Heb je de intensiteit van een training ingevoerd, dan kun je die achteraf niet meer aanpassen.
Conclusie
Een app waarmee je als wielrenner je persoonlijke voedingsplan kunt maken, is natuurlijk een geweldig idee. Ook bijzonder is het dat de app al een lange ontwikkelfase achter zich heeft.
Uiteraard koppelt Jumbo heel slim zijn eigen producten aan ieder recept, maar bij een gratis app van deze kwaliteit mag je daar eigenlijk niet over klagen. Bovendien kun je het boodschappenlijstje prima negeren als je dat wilt.
De app werkt verder prettig en ziet er mooi uit. Natuurlijk zijn er wat beperkingen (zie hierboven), maar die vallen behoorlijk in het niet ten opzichte van de mogelijkheden die je wel krijgt. Met de Foodcoach app heb je dan vooral ook een zeer interessante tool in handen.
Nieuwsgierig geworden en de Foodcoach zelf eens proberen? De app is er voor Android en iOS.
Challenge
Speciaal vanwege de lancering van de app heeft Jumbo een leuke challenge bedacht, waaraan je kunt meedoen op Strava, en die begint op 1 juli. Wie tienduizend calorieën verbruikt in een één week, kan een professionele trainingsrit winnen met de profs van Jumbo-Visma. Maar je hebt ook de optie om die calorieën uit te smeren over een maand. Meer lezen daarover doe je hier.
Foto bij intro (compilatie): Unsplash / Jumbo