Indoortraining: zo blijf je binnen koel

Indoortraining: zo blijf je binnen koel

Wahoo Kickr Headwind

Indoortraining is ’s winters een praktisch alternatief, wanneer het weer bar en boos is. Maar terwijl je de kou en nattigheid vermijdt, krijg je binnen te maken met andere uitdagingen. Hoe je omgaat met de warmte bijvoorbeeld.

Maar liefst tachtig procent van de energie die je lichaam produceert is warmte. Geen wonder dus dat je binnen zo snel last hebt van oververhitting. Zweten helpt je lichaam om af te koelen, maar zonder wind en rijwind heeft zweten maar weinig effect.

Breekt het zweet je al uit als je denkt aan een sessie op de fietstrainer of de rollers? Dan is het de hoogste tijd voor een andere strategie.

Gebruik de koelste ruimte in huis

Van alle ruimten in huis is een garage, schuur of zolder (zonder kachel) meestal de beste plek om je training af te werken. Heb je een carport? Dan is dat ook het overwegen waard. Je zult daar redelijk eenvoudig op temperatuur blijven, terwijl je wel op een droge en beschutte plek zit. 

Heb jij niet zo’n ruimte tot je beschikking? Kies dan een kamer waar je de kachel ruim van te voren uit kunt zetten. En waar je de ruimte verder kunt koelen door roosters en ramen open te zetten.

Zet een raam of deur open tijdens je training

Het tijdig openzetten van een raam of buitendeur helpt enorm om de ruimte waarin je traint aangenaam koel te maken. Ook tijdens je training kan dat zorgen voor de noodzakelijke verkoeling. Het is een goed teken als het koel aanvoelt voordat je begint. Binnen de kortste keren zul je snel opwarmen namelijk.

Gebruik alle ventilatoren die je hebt

Heb je een ventilator, dan is het gebruik daarvan natuurlijk een logische keus. Heb je er twee? Nog beter! Een ventilator is een goede vervanging voor de wind en rijwind, en hoe krachtiger die ventilator is, des te beter. 

Heb je meerdere ventilators, richt ze dan altijd ongeveer dezelfde kant op. Plaats je ze tegenover elkaar namelijk, dan werken ze elkaar tegen en dan is het effect nihil.

Het liefst richt je die ventilator(s) op je romp, voor een zo groot mogelijk effect.

Tegenwoordig gaan wielrenners ver bij het inrichten van hun indoor trainingsruimte. Onder het mom van ‘als je het doet, dan doe je het goed’. Dat begint bij een geavanceerde smart-trainer en een groot tv-scherm, en dat kun je afmaken met een ventilator die precies gemaakt is voor de job. 

Dan gaat het bijvoorbeeld over een ventilator zoals deze, van Wahoo. Goedkoop is hij zeker niet, maar een vernuftig apparaat is het wel. Aan de hand van jouw intensiteit past de ventilator namelijk de toevoer van verkoelende lucht aan, tot wel 48 kilometer per uur.

Drink veel, ook van te voren

Afkoelen lukt je alleen als je zweet, en dat zweten moet je compenseren door voldoende water te drinken. Zorg dus dat je altijd goed gehydrateerd bent, niet alleen tijdens het sporten zelf. Heb je dorst, dan ben je eigenlijk al te laat.

En zodra het kan: train buiten…

Een training op je fietstrainer kan ’s winters regelmatig een praktische uitkomst zijn. Toch is het goed om te onthouden dat buiten sporten ook veel voordelen biedt. Welke dat zijn, dat kon je onlangs al lezen in dit artikel

Niet alleen voor je gezondheid en weerbaarheid is het belangrijk om buiten te sporten, het is letterlijk een opkikker wanneer je een paar uur buiten fietst. 

Natuurlijk is er niks mis met wat afwisseling. Fiets je regelmatig binnen én buiten, dan profiteer je maximaal van beide. Zeker wanneer je het zowel binnen als buiten zo aangenaam mogelijk maakt.

Foto: Wahoo Fitness