Waarom buiten fietsen het wint van je fietstrainer

Waarom buiten fietsen het wint van je fietstrainer

Buiten is het al schemerig als de regen begint te tikken tegen het raam. De lichte weerstand die je voelde om buiten op de fiets te springen, heeft zich plots verdubbeld. De indoor-trainer lonkt… Dan maar plan B?

Iedere wielrenner kent de inwendige strijd wanneer de grijze wolken zich buiten samenpakken, en Buienradar weinig goeds voorspelt. Toch is het goed om je vaker te verzetten tegen dat gevoel. Want buiten fietsen biedt veel voordelen die je mist wanneer je weer voor een indoor-sessie kiest. 

Wees gerust, want dit is geen betoog om je fietstrainer zo snel mogelijk op Marktplaats te zetten. Een indoor-trainer heeft zo z’n praktische kanten. En met progamma’s als Zwift en Sufferfest is binnen trainen niet meer zo’n saaie bedoening als het ooit was. 

Maar waarom buiten trainen dan niet te verslaan is? Daar zijn minstens 6 redenen voor. 

Werk aan je mentale hardheid

Niet gelijk toegeven aan je eerste ingeving, maar vastberaden toch je rondje buiten maken. Dat is natuurlijk een mentaal spel. Niet alleen train je je eigen taaiheid, het geeft ook nog eens een goed gevoel wanneer je op de fiets zit. Je koos immers niet voor de makkelijke weg. Wat je daar verder aan hebt? Die mentale hardheid komt je natuurlijk op allerlei fronten van pas.

Goed voor je gezondheid

Buiten trainen heeft veel voordelen voor je gezondheid. Niet alleen blijkt uit onderzoek dat buiten sporten depressies en stress verminderd, ook zorgt daglicht voor een beter slaapritme. En zeg nou zelf, sporten in de frisse buitenlucht is toch fijner dan een benauwde slaapkamer of sportschool?

Niemand is een binnenmens

Een bekende outdoor-winkel maakte er al zijn slogan van, en natuurljk is het zo waar als een koe. Niemand is een binnenmens. We zijn niet gemaakt om de hele dag binnen bij de kachel te hangen. Buiten zijn geeft je meer voldoening, nieuwe energie en brengt je op nieuwe gedachten.

Buiten fietsen is socialer

Natuurlijk kun je online afspreken met je vrienden in de virtuele wereld van Zwift. Maar in het echt afspreken met je fietsmaten heeft een mooie sociale kant die veel verder gaat. Bijvoorbeeld tijdens een groepsrit of clubtraining. Maar ook wanneer je aan een georganiseerde tocht meedoet of je ronde even onderbreekt voor een koffiestop.

Buiten fietsen geeft meer afwisseling

Terwijl je binnen de afleiding hard nodig hebt, vind je buiten afwisseling genoeg. Niet alleen door het uitzicht dat telkens verandert, maar ook door nieuwe wegen te ontdekken en gaandeweg je route te bepalen. 

Woon je ook nog eens in een natuurrijke omgeving, dan is het extra genieten van alle schoonheid om je heen.

Het is heerlijk thuiskomen

Zeg nou zelf, wat is er fijner dan het tevreden gevoel wat je ervaart na een fikse training in weer en wind? Na gedane arbeid is het goed rusten is niet voor niks het gezegde. Helemaal wanneer je ook nog eens het slechte weer hebt getrotseerd.   

Zie je het ondanks deze voordelen toch niet echt zitten om iedere keer door de kou te gaan fietsen? In dit artikel krijg je 13 tips om jezelf goed te wapenen tegen de kou.

Wanneer het vooral de natte dagen zijn is die je tegenhouden om buiten te trainen, dan is het goed om dit strijdplan tegen de regen eens door te nemen.

Foto: Unsplash