5 heerlijke recepten voor liefhebbers van havermout

5 heerlijke recepten voor liefhebbers van havermout

havermout

Als sporter kan het haast niet anders of je bent een fan van havermout. Het smaakt namelijk heerlijk, maar is ook nog eens ontzettend voedzaam. Het perfecte ontbijt dus wanneer je grote fietsplannen hebt. 

Maar hoe lekker en gezond havermout ook is, een beetje afwisseling is natuurlijk wel welkom. Vandaar deze 5 recepten, zodat je wat vaker op een andere manier van je havermout kan genieten.

1. Havermout met banaan en walnoot

  • 500 ml melk
  • 50 gram havermout
  • 1 banaan
  • 30 gram ongebrande walnoten

Waarom moeilijk doen, als een eenvoudig recept ontzettend lekker smaakt? Dit voedzame ontbijt vol energie heb je bovendien snel gemaakt. Het enige wat je hoeft te doen is de melk aan de kook brengen, waarna je de havermout toevoegt. Het geheel laat je nog twee minuten doorkoken op een laag vuur. 

Laat daarna de pap nog vijf minuten staan voordat je deze garneert met de banaan en grof gehakte walnoten.

2. Tropical overnight oats

  • 100 gram havermout
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 2 eetlepels ongezouten amandelen, grof gehakt en met vlies 
  • 300 milliliter melk of ongezoet kokoswater
  • honing (naar smaak)
  • 100 gram ananas in kleine blokjes
  • 1 banaan

Geen zin om ’s ochtends meteen aan de slag te moeten voor je ontbijt? Dan kun je natuurlijk ook ’s avonds al een goed ontbijt klaarmaken. Dit recept voor overnight oats is daar perfect voor. 

Het enige wat je ’s avonds klaar hoeft te zetten in de koelkast is de melk of het kokoswater, met daarin de kokos en de havermout. De gewelde havermout breng je ’s ochtends eventueel op smaak met de honing, waarna je alleen nog maar de havermout hoeft te garneren met het fruit en de gehakte amandelen. 

3. Havermout met appel en pindakaas

  • 1 appel
  • 80 gram havermout
  • 200 milliliter halfvolle melk
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels ongezouten pinda’s, grof gehakt
  • kaneel
  • 50 gram blauwe bessen

Havermout is heerlijk, en dat geldt ook voor pindakaas natuurlijk. Waarom zou je ze niet combineren dus? Met dit recept gaat dat zeker smaken. 

Als eerste was je de appel, en verwijder je het klokhuis. Vervolgens snij je de appel in stukjes. De havermout, de stukjes appel en rozijnen gaan samen in de melk, waar je ook nog 250 milliliter water aan toevoegt. Dat breng je als geheel aan de kook, waarna je de pap nog een minuut laat doorkoken. 

Dek de pan daarna nog drie minuten af om het geheel te laten rusten. Als laatste schenk je de pap in een kom, voeg je de pindakaas toe, en garneer je havermout met de bessen, pinda’s en kaneel. 

4. Hartige havermout

  • 50 gram havermout
  • 150 milliliter amandelmelk
  • 100 milliliter water
  • 1 theelepel bouillonpoeder (plantaardig)
  • 1 spiegelei
  • peper en zout
  • eventueel: 10 gram oregano, geraspte parmezaanse kaas, 1/4 avocado

Meer een liefhebber van hartige havermout? Dan moet je dit ontbijt van Wout van Aert, dat hij deelde namens Team Jumbo Visma zeker eens proberen. 

Doe eerst de melk en het water samen in een pan en breng het net niet aan de kook. Voeg ook de bouillonpoeder en havermout toe en roer af en toe, totdat er een pap ontstaat. Ondertussen bak je een spiegelei. 

De havermout giet je uit in een bord of kom met het ei bovenop. Tot slot garneer je de pap met wat zout en peper. En eventueel voeg je daar ook nog de oregano, geraspte kaas en de kwart avocado in dunne plakjes aan toe. Simpel, maar erg lekker!

5. Drie-in-de-pan van havermout

  • 250 milliliter water
  • 125 gram havermout
  • 3 eetlepels gedroogde cranberry’s
  • 1 ei
  • 100 gram kwark
  • 1 zakje bakpoeder
  • olie (om te bakken)

Natuurlijk zijn er veel meer manieren om je havermout klaar te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van drie-in-de-pan? 

Als eerste breng je het water met de havermout en cranberry’s aan de kook, waarna je deze nog zo’n 3 tot 5 minuten zachtjes laat doorkoken. Laat de pap heel even afkoelen, en voeg er dan het ei en de kwark aan toe. Het geheel roer je tot een dik en glad beslag. Eventueel kun je wat water toevoegen als het beslag te dik is. Roer ten slotte ook het bakpoeder door het beslag.

Het bakken van deze kleine pannenkoekjes doe je in een koekenpan met wat olie. Met een juslepel schep je 3 bergjes beslag in de pan en vervolgens bak je deze pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin. 

Uiteraard herhaal je dat nog een keer met de rest van het beslag. Deze drie-in-de-pan serveer je vervolgens met een dot kwark en wat fruit. 

Bronnen: Allerhande (1), Coop (2), Calvé (3), Team Jumbo Visma (4) en Dirk (5).