6 tips als je pedalen heel erg vastzitten

6 tips als je pedalen heel erg vastzitten

pedalen

Het lijkt zo’n eenvoudig klusje. Even je pedalen van de fiets halen. Maar helaas hebben pedalen soms de neiging om heel erg vast te gaan zitten. Wat je dan doet? Hier zijn een aantal tips.

1. Check de juiste draairichting

Just to be sure… Het verwarrende is namelijk dat er een verschil is tussen het linker en het rechter pedaal. En de goede kant opdraaien is uiteraard erg belangrijk.

Het linker pedaal draai je met de klok mee los, het rechter pedaal juist tegen de klok in. De reden hiervoor is simpel. Zou de draairichting andersom zijn, dan zou je tijdens het fietsen je pedaal losdraaien.

2. Zorg dat je fiets niet kan bewegen

Wanneer je zoveel kracht zet op je pedalen, dan is het erg belangrijk dat je fiets niet alle kanten op beweegt. Een reparatiestandaard is in dit geval een uitkomst. Maar heb je die niet, dan kun je ook vragen of iemand anders de fiets wil vasthouden.

3. Gebruik het beste gereedschap

Afhankelijk van het type pedaal gebruik je voor het losschroeven van je pedalen een inbussleutel of een steeksleutel. Heb je geluk, dan lukt dat prima met een standaard exemplaar. 

Je hebt echter een grotere kans van slagen wanneer je kiest voor een inbussleutel of steeksleutel die speciaal bedoeld is voor het losdraaien van pedalen. 

De hoek van zo’n steeksleutel (ook wel pedaalsleutel genoemd) is net even anders, waardoor je meer kracht kunt zetten. Daarnaast is de handgreep van deze gereedschappen vaak wat langer, waardoor je dankzij het hefboomeffect minder kracht hoeft te zetten.

pedaalsleutels
Goed gereedschap om je pedalen van de fiets te halen.

4. Gebruik eventueel wat olie

Zit een pedaal muurvast, dan kun je ook wat kruipolie of WD40 gebruiken. Spuit dat in de buurt van de schroef op het pedaal en wacht minstens een kwartier. Als het goed is helpt dat om het pedaal wat gemakkelijker los te draaien. Nog steeds geen beweging in te krijgen? Spuit nog wat olie op het pedaal dan, en wacht enkele uren of een hele nacht voor je een nieuwe poging waagt.

5. Gebruik desnoods een hamer

Zit het echt tegen, dan kan een hamer soms de oplossing zijn. Een tik met je hamer op de steeksleutel laat het pedaal ‘schrikken’ namelijk, waardoor hij vaak net dat zetje krijgt wat nodig was. Doe dat wel gecontroleerd, en denk aan je vingers. Zie je dit niet zo zitten, dan heb je ook nog een allerlaatste optie natuurlijk…

6. Vraag het aan de professional

Lukt het je ondanks deze tips nog niet, dan is het geen schande uiteraard om de fietsenmaker te vragen. Fietsenmakers weten wel raad met vastzittende pedalen en jij kan op zo’ moment de kunst afkijken. Vaak ben je ook nog weinig of niks kwijt voor dit klusje, vriendelijk als fietsenmakers zijn.

Drie tips waardoor het voortaan eenvoudiger gaat

  • Smeer wat montagevet op de schroef, voor je de pedalen in je crank draait. Je voorkomt daarmee roestvorming.
  • Draai je pedalen wat vaker los. Ieder half jaar bijvoorbeeld. Maak ze schoon, en vet ze weer in voor je ze vastdraait. Ook dat kan je een hoop ellende besparen.
  • Overdrijf het vastdraaien niet. Vast is vast in dit geval. Als je na enkele weken al een hamer nodig hebt bijvoorbeeld om ze weer los te draaien, dan had je wel wat minder kracht mogen gebruiken.

Foto bij intro: Unsplash