Review Rehook Tyre Glider: beter dan bandenlichters?

Review Rehook Tyre Glider: beter dan bandenlichters?

Rehook Tyre Glider

Een evolutie van de bandenlichter wordt de Rehook Tyre Glider genoemd. Of je inderdaad afscheid kunt nemen van je oude bandenlichters, lees je in deze review.

Het meest simpele gereedschap, dat je altijd bij je hebt als je gaat fietsen? Dat zijn je bandenlichters zeer waarschijnlijk. Want probeer zonder die twee stukjes plastic maar eens een band van je velg te krijgen.

Met bandenlichters is dat doorgaans goed te doen. Als je een band hebt tenminste, die een beetje meewerkt. Maar ligt er een taaie band in je velg, dan kan het wisselen van een buitenband ook een behoorlijke worsteling zijn. Waarbij je flink wat kracht moet gebruiken.

Mocht dat laatste je bekend voorkomen, dan heb jij vermoedelijk ook wel eens gedacht: kan dat niet eenvoudiger? 

De uitvinder van de Rehook Tyre Glider vroeg zich dat wellicht ook af, met als resultaat dit simpele stukje gereedschap. Je gebruikt de Tyre Glider voor het verwijderen én het monteren van een fietsband, en de gebruikelijke bandenlichters kun je daardoor – als het goed is – achterwege laten. 

Rehook Tyre Glider

Of het inderdaad veel lichter en sneller gaat met de Tyre Glider, daar was ik erg nieuwsgierig naar. Tijd voor een test dus, en ik gebruikte daarvoor de meest stugge fietsband die ik ken: de GP 5000-vouwband van Continental. 

Om een beeld te schetsen: voor die band had ik soms al mijn kracht nodig, hele sterke bandenlichters, en héél veel geduld.

Gebruiksaanwijzing

Hoe je de Tyre Glider van Rehook gebruikt is gelukkig simpel. De enige uitleg die je waarschijnlijk nodig hebt vind je op de achterzijde van de verpakking. Maar mocht dat niet voldoende zijn, dan heeft Rehook ook nog een kort instructie-filmpje.

Een band verwijderen

Net als bij een klassieke bandenlichter steek je de Tyre Glider onder de rand van de buitenband. Vervolgens kantel je het gereedschap, net als bij een bandenlichter. 

Die handelingen blijken net zo eenvoudig als dat het klinkt. Maar na deze twee stappen komt het meest uitdagende deel. Het verplaatsen van de Tyre Glider langs de velg, waarbij het kleine stukje gereedschap de buitenband uit de velg drukt.

Als ik begin, dan merk ik dat daar nog steeds een hoop kracht voor nodig is. Vooral bij het allereerste begin. Aangezien ik te maken heb met de GP 5000, verbaast mij dat niet helemaal… Gelukkig heb ik wel meer grip dan wanneer ik bezig ben met ouderwetse bandenlichters. En dus gaat het klusje alsnog heel wat sneller dan ik gewend ben.

Rehook Tyre Glider

De band weer monteren

Een band van de velg halen is meestal maar het halve werk. Zonder band fietst het lastig immers. 

Voor het monteren en terugduwen van de band gebruikte ik vroeger gewoon mijn handen, en soms – wanneer het echt niet anders ging – een bandenlichter. Een simpele handeling was dat echter niet. Vaker zelfs een enorme worsteling. 

Gelukkig maakt de Rehook Tyre Glider dat klusje heel wat gemakkelijker. Ik moet het laatste stukje wel behoorlijk wat kracht zetten, maar dat is voldoende om de band weer in de velg te krijgen. En dat gaat behoorlijk snel!

Rehook Tyre Glider
Het verwijderen (links) en monteren (rechts) van een band doe je op deze twee manieren.

Conclusie

Mijn conclusie na een eerste kennismaking met de Rehook Tyre Glider? Deze eenvoudige tool is echt een verbetering ten opzichte van oude bandenlichters. Vooral wanneer je de band weer terug in de velg probeert te krijgen. Dat gaat met de Tyre Glider echt een stuk eenvoudiger, is mijn ervaring. 

Maar ook het verwijderen van de band gaat vlotter, omdat je wat meer grip hebt. Al is er nog steeds wel veel kracht nodig (bij een hele stugge band).

Bij dat stukje ligt de Tyre Glider niet echt lekker in mijn handen, maar dat komt ook door zijn compacte vorm. Daardoor neem je hem wel gemakkelijk mee natuurlijk.

Al met al was ik veel sneller klaar, zonder te worstelen met een band. En dat is een dikke plus. Deze Rehook Tyre Glider zal ik dus vrijwel zeker blijven gebruiken. 

Pluspunten

  • Kleine tool, gemakkelijk mee te nemen.
  • Eenvoudig in gebruik.
  • Snel klaar.
  • Voelt veel efficiënter dan bandenlichters.
  • Gemaakt van gerecycled plastic.

Minpunten

  • De greep is niet super als je echt veel kracht moet zetten (vooral als je grote handen hebt).
  • Je hebt (bij een stugge band) nog steeds de nodige kracht nodig.

Wil je de Rehook Tyre Glider zelf proberen, dan is deze onder meer hier verkrijgbaar.

Foto’s: In de Kopgroep, Pexels.

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer je iets koopt via deze link dan betaal je niks extra, maar je steunt In de Kopgroep er wel mee.