Zo kies je stap voor stap het perfecte fietszadel

Zo kies je stap voor stap het perfecte fietszadel

Zoek je een fietszadel voor je racefiets, dan heb je ontelbaar veel modellen waaruit je kunt kiezen. Helaas schuilt daarin ook meteen het probleem. Want waar moet je op letten als je een geschikt zadel koopt?  

Een zadel is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je fiets, als het gaat over comfort. En toch zul je de eerste keer dat je op een racefiets ging zitten waarschijnlijk niet lang over het zadel hebben nagedacht. Totdat er misschien wel klachten kwamen…

Ervaar je hevige zadelpijn, dan zul je waarschijnlijk snel bij een fietsenmaker langsgaan. Maar ook als je wat minder extreme klachten ervaart, dan is er vaak ruimte voor verbetering. De vraag is natuurlijk waar je moet beginnen, als je toe bent aan een nieuw zadel.

Hardheid en vorm

Het eerste wat opvalt aan een zadel voor een racefiets, is dat hij veel harder is dan het zadel van een stadsfiets. Dat zo’n zadel harder is, heeft te maken met je zithouding op een racefiets, plus dat je een fietsbroek draagt met een zachte zeem.

Wellicht zul je desondanks een zachter zadel overwegen, als je op zoek bent naar meer comfort. Toch is dat niet het belangrijkste aspect waar je naar moet kijken. Juist de vorm van een zadel bepaalt namelijk voor het grootste deel of je comfortabel zit.

Geen mens is hetzelfde en daarom bestaan er ontzettend veel soorten zadels. Welk zadel voor jou perfect is, hangt onder meer af van je lichaamsbouw, hoe flexibel je bent, jouw houding op de fiets en wat voor soort fietsritjes je over het algemeen rijdt.

Ontdek wat voor zadel het beste bij je past

Geen idee waar je moet beginnen bij het kiezen van een nieuw fietszadel? Volg dan de volgende 5 stappen, en je komt er vanzelf achter wat voor zadel je nodig hebt.

Zoek je een nieuw zadel omdat je klachten hebt? Dan is het desondanks aan te bevelen om eerst je positie op de fiets te laten nakijken door een expert, tijdens een zogenaamde bike fitting. Voor hetzelfde geld komen je klachten niet door het zadel namelijk, en dan is een nieuw zadel zonde van je geld.

1. Ga na wat voor type renner je bent 

Ben je flexibel van jezelf en zit je vaak in een agressieve, aerodynamische houding op de fiets? Dan past daar een ander zadel bij, dan als je wat rechter op zit en wat minder flexibel bent. Ieder merk heeft vaak een range aan modellen die rekening houden met wat voor type renner je bent.

Een renner die erg flexibel is en stil zit op zijn fiets, kan beter op een wat platter zadel zitten, terwijl iemand die meer heen-en-weer beweegt meestal meer baat heeft bij een wat boller zadel.

2. Bepaal welke zadelbreedte je nodig hebt

Wanneer je op je zadel zit, dan zit je vooral op je zitbotjes. En die zitbotjes rusten als het goed is op je zadel, voor een comfortabel gevoel.

Nu is het zo dat de een bredere zitbotjes heeft dan de ander. En dat maakt dat de ene wielrenner ook een breder zadel nodig heeft dan de ander. Gemiddeld genomen hebben vrouwen ook een iets breder zadel nodig dan mannen.

Om er achter te komen wat voor zadelbreedte je nodig hebt kun je in veel gespecialiseerde fietsenwinkel een meting laten doen. Een schatting maken heeft wat dat betreft geen zin. Een smal achterwerk wil namelijk niet zeggen dat je ook automatisch smalle zitbotjes hebt en visa versa.

Vervolgens kun je bij ieder model zadel vaak tussen twee of drie breedtes kiezen.

Voor de zekerheid een wat breder zadel kopen als je geen meting doet is trouwens een slecht idee. Als je zadel te breed is dan kunnen je bovenbenen namelijk langs je zadel gaan schuren.

3. Bepaal de lengte van je zadel

Zadels met een kortere neus zijn een trend van de laatste jaren en deze is overgewaaid uit de triatlonwereld. Zadels met een kortere neus zijn dan ook vooral geschikt voor tijdrijders en wielrenners die ver voorover gebogen op hun fiets zitten. 

Wanneer je meer voorover gebogen zit op je fiets, dan verplaatst het gewicht zich meer naar de voorkant van je zadel, richting het schaambeen. Om die druk vervolgens te verlichten is een stuk van de neus van het zadel weggehaald. 

Of je baat hebt bij een wat korter zadel hangt dus vooral af van je houding op de fiets. Maar ook als je regelmatig een doof of tintelend gevoel ervaart in het kruis, dan kan een wat korter zadel waarschijnlijk verlichting bieden.

4. Kies voor wel of geen uitsparing

Waarschijnlijk is het je wel eens opgevallen dat de meeste zadels een gat hebben, of op zijn minst een diepe gleuf. Ook dat is gedaan om de druk te verminderen op je kruis, als je in een diepe fietspositie zit.

Of een zadel met een grote of kleinere uitsparing een verbetering voor je is, kun je eigenlijk alleen maar uittesten. Gelukkig kun je bij sommige winkels testzadels uitproberen, zonder dat je deze meteen hoeft aan te schaffen.

5. Check je budget

Tot slot is natuurlijk ook je budget bepalend voor je zadelkeuze. Al heeft de prijs gelukkig geen invloed op het comfort. Met een duurder zadel met een body en rails van carbon bespaar je vooral op het gewicht. 

Tegenwoordig kun je ook nog eens kiezen voor 3D-geprinte zadels, die dankzij hun speciale structuur nog meer comfort zouden geven. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

Samenvattend is het dus goed om te weten dat een zachter zadel niet automatisch meer comfort geeft. Sterker nog, een té zacht zadel kan zelfs vervelend zijn als je urenlang fietst.

Ook is het goed om te blijven beseffen dat je fietszadel natuurlijk nooit zo comfortabel gaat voelen als je luie stoel. Aan de andere kant kun je wel echt zitvlees kweken als je veel uren maakt op de fiets. Ben je net begonnen met fietsen, dan zal je zadel vanzelf comfortabeler gaan aanvoelen na verloop van tijd. 

Foto: Markus Spiske