Zijn 3D-geprinte zadels de toekomst?

Zijn 3D-geprinte zadels de toekomst?

S-Works Power zadel met Mirror

Een zadel van 3D-geprint vloeibaar polymeer? Volgens Specialized is het dé manier om je anatomie perfect te reflecteren. Maar Specialized is niet de enige die zich bezighoudt met deze technologie, want ook Fizik heeft sinds vorig jaar al een soortgelijk product op de markt met het Antares Adaptive zadel. De vraag is dus, zijn 3D-geprinte zadels de toekomst?

Alleen al qua looks is het nieuwe S-Works Power-zadel met Mirror-technologie in het oog springend. Het korte zadel met een uitsparing in het midden ziet eruit als een enorm complexe honingraat. 

Net zo opvallend: als basis gebruikte Specialized niet het traditionele foammateriaal, maar vloeibaar polymeer. Voor deze technologie werkte Specialized samen met het Amerikaanse bedrijf Carbon. En datzelfde polymeer gebruikte het bedrijf onder andere al in hele geavanceerde hardloopschoenen van Adidas.

Database

Natuurlijk heeft Specialized inmiddels flink wat ervaring als het aankomt op zadels en geometrie. Ruim twintig jaar al doen de Amerikanen onderzoek naar de prestaties en het comfort. Daarnaast kon Specialized voor dit project gebruik maken van een uitgebreide database met pasvormen van renners.

Met de S-Works Power met Mirror introduceert Specialized volgens eigen zeggen een zadel met meer zitcomfort dan enig ander zadel dat men ooit heeft getest. Waarbij de Mirror-technologie de  doorbloeding van je zitvlak beschermt, terwijl de druk op het zachte weefsel wordt vermindert.

Honingraat

De padding van het zadel bestaat uit een complexe honingraat met wel 14.000 verbindingen en 7799 knooppunten. De afstand tussen die knooppunten verschilt ook nog eens in iedere zone, waardoor het zadel precies op de plekken waar dat nodig is extra ondersteuning biedt.

Wat een ‘ouderwets’ foamzadel minder comfortabel maakt is ook goed te zien in bijgaande afbeelding. Traditionele foamzadels zijn dun en hebben een hoge dichtheid, wat kan zorgen voor drukpunten onder je zitbeenderen. Het zadel met de Mirror-technologie verdeelt de druk van het zitbeen over een veel groter gebied. 

Drukpunten S-Works Power zadel met Mirror

Getest

Het gaat hier om een supercomfortabel zadel dus, dat desondanks is gemaakt om mee te presteren. Het zadel is dan zeker ook geen ‘kussen’ waar je in weg zakt. Specialized claimt zelfs dat het zadel net zo goed presteert als de traditionele zadels of Elaston foamzadels.

Zoals je kunt verwachten, is het zadel al veelvuldig getest door wielrenners op het hoogste niveau. Door de renners van Deceuninck Quick-Step bijvoorbeeld, maar ook door Bora-Hansgrohe en het Boels Dolmans Cycling Team. Sommige renners hebben het zadel daarbij al over meer dan 10.000 kilometers getest. En hun bevindingen waren blijkbaar ook veelbelovend.

3D-geprint zadel op maat

Dat klinkt goed allemaal natuurlijk, maar het kan nog mooier. In principe zou je namelijk je zitvlak kunnen laten opmeten, waarna men een op maat gemaakte padding print die perfect jouw geometrie volgt. Helaas moet je nog even wachten voordat Specialized die plannen gaat uitrollen, maar in theorie is het dus mogelijk. En bovendien zou het maar een half uur duren om je zadel 3D te printen.

Kijk je naar dit zadel, dan heb je misschien nog wel je bedenkingen over hoe schoon alles blijft met zoveel gaten. Toch blijken al die openingen juist voordelig te zijn. Het water vind namelijk gemakkelijk een weg door het zadel, wanneer je het zadel afspoelt.

Specialized koos trouwens bewust niet voor een afdekking van de honingraat, omdat dat onmiddellijk een effect zou hebben op de prestaties van het zadel. Al die gaten schijnen trouwens ook nog het voordeel te hebben dat het zadel minder heet wordt.

S-Works Power met Mirror

Specificaties

De S-Works Power met Mirror is er in twee zadelbreedtes: 143 en 155 mm, waarbij de onderzijde van het zadel compleet van carbon is, inclusief de rails. Het grootste zadel weegt daarbij zo’n 200 gram.

De prijs is wellicht nog de reden dat je het zadel eventjes laat voor wat het is. De S-Works Power met Mirror kost nu namelijk nog zo’n 400 euro. Grote kans natuurlijk dat die prijs wat zakt in de nabije toekomst, als de technologie verder aan populariteit wint.

Of 3D-geprinte zadels de toekomst zijn? Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen. De techniek klinkt in ieder geval wel heel veelbelovend. Zeker wanneer je in de toekomst je eigen 3D-geprinte zadel op maat kunt aanschaffen.

Foto’s: Specialized