Onderzoek toont aan: fietsen verbetert je geheugen

Onderzoek toont aan: fietsen verbetert je geheugen

Dat beweging je hersenen stimuleert is al lang geen geheim meer. Nog een reden dus om vaker je fiets te pakken. Dat je geheugen ook nog eens een flinke boost kan krijgen door te fietsen, blijkt nu bovendien uit een een recente studie. En wat die uitkomst nog mooier maakt: dat effect treedt sneller op dan je waarschijnlijk vermoedt.

Dat wielrennen niet alleen goed is voor je conditie, zul je zelf regelmatig ervaren. Fietsen werkt ontspannend, geeft je dikwijls nieuwe ideeën, en zorgt ervoor dat je heel veel zaken beter kunt relativeren. Allemaal eigenschappen die bijdragen aan je mentale gezondheid.

Hoe goed bewegen is voor je hersenen, blijkt ook uit heel wat onderzoeken die in de loop van de tijd zijn verschenen. Dat je met intensieve duurtraining zelfs dementia kan tegengaan volgens een van die studies, bewijst maar dat je dat effect niet moet onderschatten.

Het recente onderzoek dat onlangs in de Scientific Reports werd gepubliceerd focust met name op het effect dat fietsen heeft op je geheugen. 

Geheugentest

Vijftien gezonde jonge mannen deden mee aan het onderzoek, waarbij op drie momenten hun geheugen werd getest. Na een half uur fietsen op 70 procent van hun maximale hartslag, na een kwartier fietsen op 80 procent van hun maximale hartslag, en één test werd afgenomen na een rustperiode. 

Tijdens iedere geheugentest moesten de deelnemers op knoppen drukken terwijl ze naar een beeldscherm met patronen keken. En op die manier werd hun motorisch leervermogen getest. 

En wat bleek? Dat leervermogen ging merkbaar vooruit na 15 minuten intensief fietsen. 

Het effect op het brein werd ook gemeten middels een MRI scan en een bloedtest. Daardoor konden de onderzoekers precies zien welke delen van het hersenen werden gestimuleerd. In dit geval was dat de hippocampus, een belangrijk deel van je hersenen aan de binnenzijde van je slaapkwab. Het is een gebied dat vaak ook als eerste wordt getroffen bij de ziekte van Alzheimer. 

Nadeel van dit onderzoek is dat er maar 15 deelnemers waren, waardoor je voorzichtig moet zijn met het trekken van te harde conclusies.

Toch is de uitkomst weer een bevestiging dat fietsen een geweldige stimulans is voor je lichaam én je geest. Ook laat het maar weer zien dat zelfs een kort rondje zijn positieve effect kan hebben. Nog een reden dus om te gaan fietsen, ook al heb je maar even de tijd.

Het volledige onderzoek is inmiddels gepubliceerd en vind je op deze plek terug.

Foto: Coen van den Broek