4 fabels over kou die je snel moet vergeten

4 fabels over kou die je snel moet vergeten

Over kou gaan helaas nog heel wat fabels rond. Dat je ziek wordt van kou bijvoorbeeld, en dat je via je hoofd de meeste warmte verliest. Hieronder lees je exact hoe het wel zit.  

Fabel 1: via je hoofd verlies je de meeste warmte

Dat je via je hoofd warmte kunt verliezen, is een feit. Maar dat geldt voor ieder lichaamsdeel. Je hoofd is dus niet gevoeliger voor het ‘lekken’ van warmte dan andere delen van je lichaam. 

De Canadese thermofysioloog Gordon Giesbrecht van de Universiteit van Manitoba heeft dat onder meer onderzocht. Met je hoofd verlies je ongeveer een tiende van je lichaamswarmte. En dat komt aardig overeen met het aandeel huid dat je daar hebt.

Ga je fietsen in de kou, dan moet je je hoofd dus net zo goed beschermen als de rest van je lichaam. Als wielrenner kies je natuurlijk voor een (bivak)muts onder je helm, of een nekwarmer om je hoofd lekker warm te houden.

Fabel 2: kou maakt je ziek

Dat we nog steeds vaak geloven dat je ziek wordt van kou is best begrijpelijk met uitdrukkingen als ‘vat geen kou’. Toch wordt je niet ziek van kou. Het zijn namelijk virussen die ons ziek maken.

Dat we in de herfst en winter vaker ziek zijn heeft vooral te maken met het feit dat we vaker binnen zitten met elkaar, in minder goed geventileerde ruimtes. Waardoor virussen zich gemakkelijker kunnen verspreiden. 

Kou maakt je dus niet ziek, maar helaas kan kou je wel vatbaarder maken voor virussen. In de kou moet je lichaam namelijk harder werken, en dat vermindert je weerstand.

Dat je bloedvaten in de kou vernauwen schijnt ook nog eens een rol te spelen. Dat vermindert de toevoer van afweercellen naar de luchtwegen, en virussen krijgen daardoor meer kans om zich te vermenigvuldigen.

Fabel 3: het is verstandig om je zo warm mogelijk te kleden als je gaat sporten in de kou

Beter een laagje te veel dan te weinig… Misschien is dat je motto als je gaat sporten in de kou. Toch is het heel belangrijk om je niet te warm te kleden op de fiets. Kleedt je je veel te warm namelijk, dan ga je zweten. En vervolgens koel je daar van af. Iets wat je niet wil in de kou.

Het is dus de kunst om onder de zogenaamde zweetdrempel te blijven. 

Ga je fietsen, dan is het wel heel verstandig om een extra laag mee te nemen. Een jasje bijvoorbeeld, dat je aantrekt wanneer je afstapt. Je lichaamstemperatuur daalt immers als je niet beweegt. 

Fabel 4: vaseline helpt tegen de kou

Mensen doen het al tijdenlang, om zich te beschermen tegen de kou. Maar jezelf insmeren met vaseline tegen de kou heeft helaas geen enkele zin. Dat bevestigt Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in een artikel op nu.nl. 

Uit onderzoek blijkt juist dat je met vaseline op je huid meer risico hebt op koudeletsel. Het vet in de zalf zorgt er namelijk voor dat er meer vocht in de huid aanwezig blijft. En in de vrieskou bestaat het risico dat dit vocht bevriest.

Foto’s: Unsplash – bronnen: nu.nl, kijkmagazine.nl