2 effecten van de kou die je als wielrenner moet weten

2 effecten van de kou die je als wielrenner moet weten

Blijf jij gewoon buiten fietsen de hele winter, ondanks de kou? Dan ben je goed bezig natuurlijk. Maar het is wel slim om rekening te houden met deze twee effecten van de kou.

Het is inmiddels winters koud, en dus is het extra belangrijk om je warm aan te kleden. Maar ook al is je fietskleding helemaal in orde, de kou heeft meer impact op je lichaam dan je hoogstwaarschijnlijk denkt. Effecten die je vooral gaat merken als je een lange rit maakt.

Je lichaam verbruikt meer energie

Wanneer je ’s winters een uurtje gaat sporten in een rustig tempo, dan zul je er waarschijnlijk weinig van merken. Maar je lichaam verbruikt in de kou gemiddeld zo’n tien tot vijftien procent meer energie, dan op warmere dagen. En dat heeft natuurlijk z’n impact als je meerdere uren op de fiets zit. Helemaal wanneer je het uiterste vraagt van jezelf, bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd.

Die extra energie is uiteraard nodig om warm te blijven. Maar alle chemische processen in je lichaam vertragen ook door de kou, waardoor spieren meer moeite hebben om te blijven bewegen.

Je lichaam moet dus harder werken in de kou, en dat betekent dat betekent automatisch dat je ook sneller door je koolhydraatvoorraden heen bent. Goed eten is dus nog belangrijker als je fietst in de kou. Vooral als je langere tijd op de fiets zit.

Fiets je langer dan anderhalf uur, dan is het verstandig om koolhydraten tot je te nemen. Fiets je ongeveer 2 uur, dan is 30 gram koolhydraten per uur voldoende. Sport je zo’n 3 uur, dan is 60 gram koolhydraten per uur aan te raden. En fiets je nog meer uren achter elkaar, dan is zo’n 90 gram per uur een goed richtpunt. 

Gels of sportrepen zijn erg handig om je koolhydraten aan te vullen, maar je kunt je tekorten natuurlijk ook aanvullen met een isotone sportdrank. Let er daarbij ook op dat je verschillende soorten suikers binnenkrijgt, in de vorm van glucose en fructose.

Door de kou ervaar je minder dorst

Je zou het niet denken wanneer je zoveel kleren draagt, en het buiten zo koud is. Maar ook in de winter zweet je heel wat af op de fiets. Daarnaast adem je ook nog eens vochtige lucht uit, zoals je zelf kunt waarnemen in de kou. 

Goed blijven drinken is dus ook heel belangrijk als het koud is. Zelfs al heb je geen dorst. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je tot wel veertig procent minder dorstig kunt zijn in de kou. De reden daarvoor is dat het hormoon ADH minder goed werkt, een hormoon wat er voor zorgt dat je niet uitdroogt.

Om goed gehydrateerd te blijven tijdens je winterse fietsrit, drink je het beste ongeveer een halve liter per uur. Oftewel de inhoud van één kleine bidon.

Vooral bij een langere rit is het aan te raden dat je niet alleen water drinkt, maar ook een isotone sportdrank. Daar zitten namelijk mineralen in die belangrijk zijn voor je spieren en voor een goede vochtbalans in je lichaam.

Geen zin in die ijskoude drank op je maag? Dan kun je natuurlijk een thermosbidon gebruiken, waardoor je drinken iets langer op een aangename temperatuur blijft. Drink daarnaast ook voldoende in de uren voordat je vertrekt, om te voorkomen dat je al met een achterstand begint.

Foto: Mattia Cioni. Bronnen: sportzorg.nl, Medical College of Wisconsin.