Voldoende drinken op de fiets is belangrijk om goed te kunnen presteren, én om je goed te voelen. Dat weet je natuurlijk, maar toch kan het soms misgaan door tal van redenen.
Een ding is zeker: je weet dat je te weinig drinkt wanneer je met volle bidons weer thuiskomt. Maar zelfs een lege bidon wil niet zeggen dat je voldoende hebt gedronken onderweg.
Vooral op een warme dag is het moeilijk om voldoende te blijven drinken, omdat je extra veel vocht verliest. Maar ook als het koud is dan kan het een uitdaging zijn om niet uit te drogen, wanneer dat koude drinken je tegenstaat.
Daar komt nog eens bij dat je dorst soms gemakkelijk kunt negeren tijdens het sporten, waardoor je niet eens beseft dat je aan het uitdrogen bent. Totdat het al te laat is.
Natuurlijk wil je het liefst voorkomen dat het zover komt. Je gaat je er zeker niet beter van voelen namelijk, laat staan dat je harder gaat fietsen.
Heb jij het idee dat je soms te weinig drinkt? Je zou het kunnen herkennen aan de volgende signalen.
Je hoeft zelden af te stappen en je urine is donkergeel
Hoef je zelden af te stappen onderweg, omdat de nood hoog is? Dan is dat een teken aan wand dat je te weinig drinkt op de fiets. Tenzij je hele korte ritjes maakt natuurlijk. Maar doorgaans zul je minstens één keer een plas-stop moeten maken, als je meerdere uren fietst.
Dat je te weinig drinkt kun je ook zien aan je urine. Wanneer die donker van kleur is na het fietsen, dan weet je zeker dat je te weinig hebt gedronken.
Je blijft maar drinken na het fietsen
Op de fiets had je nergens last van, maar bij terugkomst blijf je maar naar de kraan lopen. De dorst die maar niet overgaat, is een bewijs dat je eerder al een behoorlijke achterstand hebt opgelopen. Eentje die haast zou kunnen vergelijken met de nadorst van een avondje stappen.
Meer drinken dus tijdens je rondje, in dat geval. Maar zorg ook dat je voor die tijd al voldoende hebt gedronken. Goed hydrateren doe je de hele dag en niet alleen tijdens het fietsen.
Je hebt vaak last van kramp
Kramp ontstaat vaak door een te zware belasting op je spieren, of door een tekort aan magnesium, calcium of glucose. Maar het kan ook duiden op een vochtgebrek, en soms is het zelfs een combinatie van die factoren.
Heb je vaak last van kramp, dan doe je er dus goed aan om nog alerter te zijn op hoeveel je drinkt onderweg. Allicht helpt het tegen de kramp, en sowieso ben je gezonder bezig.
Je hebt op de fiets vaak last van hoofdpijn
Hoofdpijn is heel vervelend, en kan door heel wat redenen ontstaan. Maar overkomt het je vaak tijdens het fietsen, of kort daarna? Dan zou een vochtgebrek heel goed de boosdoener kunnen zijn. Bij een vochtgebrek krimpen je hersenen namelijk, waarbij ze wegtrekken van je schedel.
Gelukkig kun je deze vorm van hoofdpijn vrij eenvoudig voorkomen en verhelpen, door meer te drinken.
De meest gehanteerde regel is dat je minstens één bidon per uur leegdrinkt. Maar in heel warm weer kan het zomaar nodig zijn dat je minstens het dubbele drinkt. Vul je bidons dus zo vaak aan als mogelijk is en kies voor extra grote bidons als je een langere tocht in de planning hebt.
Heb je snel de neiging om te weinig te drinken, ook wanneer je niet op de fiets zit? Probeer daar dan wat bewuster mee bezig te zijn. Alleen al een glas op tafel zetten kan je helpen onthouden dat je meer moet drinken.
Natuurlijk hoef je het ook weer niet te overdrijven. Maar onthou in ieder geval dat je bij een dorstgevoel al te laat bent, en je eigenlijk meer had moeten drinken.
Foto: Bannon Morrissy