9 tips tegen dove, tintelende handen op de fiets

9 tips tegen dove, tintelende handen op de fiets

dove tintelende handen op de fiets

Heb je regelmatig last van dove of tintelende handen wanneer je fietst? Dan is dat misschien wel de reden dat je vaker je fiets laat staan. Zonde natuurlijk, want je kunt het nodige doen om dat vervelende gevoel te voorkomen. 

Een tintelende, dove sensatie in je handen kan tijdens het fietsen zomaar ontstaan, en het kan je niet alleen overkomen wanneer je nog niet zo lang aan wielrennen doet. Ook een nieuwe fiets of een nieuwe positie op je fiets kan de reden zijn.

Het hebben van dove handen is een regelmatig voorkomend probleem bij wielrenners. En toch komt het onder profwielrenners nauwelijks voor. Het heeft dan ook deels je te maken met hoe getraind je bent.

Dat dove gevoel in je handen is irritant, maar het ontstaan ervan is meestal simpel. Wanneer je zoiets ervaart, dan klem je namelijk een zenuwbaan of bloedvat af.  

Zenuwbanen

Welke zenuwbanen dat precies zijn? Je hebt er twee in je pols. Eén zenuwbaan loopt naar je duim, wijsvinger, middelvinger en de helft van je ringvinger. Dit is de mediane zenuw. 

De tweede zenuwbaan loopt naar je pink en de aangrenzende helft van je ringvinger. Dit is de ellepijpzenuw of de ulnar zenuw, en deze zenuw zorgt het meest voor problemen op de fiets, mede door zijn positie. De ellepijpzenuw wordt ook als de grootste onbeschermde zenuw in je lichaam beschouwd. 

Houding

Helaas geldt voor de zenuwbanen en bloedvaten in je hand dat er weinig ruimte is om uit te zetten. Een beknelling ontstaat dan ook al snel, wanneer je de pols iets te veel buigt en aanspant. Niet alleen veroorzaakt dat een doof gevoel, na verloop van tijd worden de spieren in je hand ook slapper.

Soms doet het probleem zich pas voor als je langere tijd op de fiets zit. Vermoeidheid kan dan een reden zijn, waardoor je misschien wat zwaarder op je stuur gaat steunen.

Ervaar je deze hinderlijke symptomen regelmatig, dan kun je vaak het een en ander verbeteren aan je houding. Maar ook zijn er wat aanpassingen mogelijk aan je fiets , die voor verlichting zorgen.

Ervaar je dove handen, dan is het bovendien belangrijk om het niet te negeren. Op de langere termijn kan een beknelde zenuw namelijk grotere schade aanbrengen aan je lichaam, als je er mee doorfietst.

1. Ontspan

Zorg dat je zo relaxed mogelijk op de fiets zit en hou je stuur ontspannen vast. Wanneer je nog niet zo lang fietst dan kun je je armen en handen onbewust te veel aanspannen, waardoor je niet alleen krampachtig op de fiets zit, maar waardoor ook sneller een zenuw beknelt raakt.

2. Bouw de tijd die je op je fiets zit langzaam op

Wil je langere afstanden gaan fietsen, bouw dat dan langzaam op. Je lichaam moet wennen aan een onnatuurlijke, voorovergebogen fietshouding, en dat gaat niet van de ene op de andere dag. Jezelf forceren werkt klachten in de hand zoals dove handen.

3. Steun minder zwaar op je stuur en train je middel

Wanneer je een voorovergebogen houding niet gewend bent, dan steun je automatisch zwaarder op je stuur. En die druk zorgt ervoor dat je sneller een zenuwbaan afsluit. 

Om dat te voorkomen kun je je stuur een stukje verhogen, maar eigenlijk is het nog beter om de spieren in je romp beter te trainen. Met zogenaamde core stability oefeningen train je je middel effectief, waardoor je slechts lichtjes hoeft te steunen op je stuur.

4. Buig je armen licht

Let erop dat je altijd met een lichte knik in je armen fietst, in plaats van met gestrekte armen. Zonder uiteraard je armen naar buiten te steken. Door je armen iets te buigen, werken je armen beter als schokdemper. 

5. Verleg je handen

Je hebt in principe drie manieren om je stuur vast te houden. Op het stuur, bovenop de remgrepen, en in de beugels. Die laatste is de meest extreme houding waarbij er het snelst klachten ontstaan. Regelmatig wisselen van je houding is dus de truc.  

6. Een dubbel stuurlint of een extra dik stuurlint

Natuurlijk is een goede houding op de fiets het allerbelangrijkst. Maar ook door enkele aanpassingen aan je fiets kun je soms klachten voorkomen. Met een dubbel stuurlint bijvoorbeeld creëer je iets meer demping voor je handen. Er zijn ook extra dikke stuurlinten die je kunt gebruiken voor extra comfort. 

7. Ga voor bredere banden 

Een wat bredere fietsband geeft ook de benodigde extra demping die kan voorkomen dat je last krijgt van tintelende vingers. Tegenwoordig zijn banden met een breedte van 28 millimeter heel gangbaar. Het voordeel is dat je ze minder hard hoeft op te pompen, waardoor je gemakkelijker de klappen van de weg opvangt.

8. Draag handschoenen

Handschoenen zijn fijn als het koud is, maar ze zijn ook comfortabel als ze een goede padding hebben. In de zomer kies je natuurlijk voor een korte versie zonder vingers, maar met net zoveel demping.

9. Laat je positie bepalen

De laatste tip is zeker niet de minst belangrijke. Een juiste positie op de fiets is van groot belang om klachten te voorkomen. Niet alleen kan een te grote of kleine fiets pijntjes veroorzaken, ook een verkeerde positie van je stuur of zadel kan voor ellende zorgen. Bijvoorbeeld twee paar dove handen.

Ook al heb je geen garantie dat je met een bike fitting afkomt van je dove handen, de kans is groot dat je veel aan je houding kunt verbeteren als je zoiets voor de eerste keer laat doen.