Gevallen met de fiets? Dit kun je het beste doen

Gevallen met de fiets? Dit kun je het beste doen

Hoe voorzichtig je ook bent maakt eigenlijk niet uit. Je weet als fietser dat je vroeg of laat eens onderuit kunt gaan. Gelukkig zul je daar in de meeste gevallen weinig aan over houden. En toch is het slim om altijd goed voorbereid op pad te gaan, om onnodige ellende te voorkomen.

Het kan zo simpel zijn als je evenwicht verliezen, waarbij je net niet op tijd uit je pedalen weet te klikken. Of een wiel dat wegglijdt in een natte bocht. Een valpartij zit vaak in een klein hoekje, en soms heb je daar zelf heel weinig invloed op. Hoe dan ook is het natuurlijk even flink balen als het je overkomt.

Uiteraard denk je liever niet aan het feit dat je kunt vallen met de fiets. Maar wanneer je van te voren al hebt nagedacht over wat je het beste kunt doen als je gevallen bent, dan scheelt je dat een hoop gedoe en kopzorgen op het moment zelf. Daarnaast is het ook heel handig om bepaalde zaken bij je te hebben, mocht je plotseling onzacht in aanraking komen met het asfalt. 

Onderstaande tips helpen je in de meeste gevallen letterlijk weer op weg, wanneer de schade meevalt.

Zoek een veilige plek

Ben je gevallen, maar wel in staat om meteen weer op te staan? Zoek dan als eerste een veilige plek langs de kant van de weg. Daar kun je in alle rust de schade opnemen, bijkomen en besluiten of je verder kunt.

Neem de tijd 

Het is voor de meesten een natuurlijke drang na een valpartij of uitglijder: je wilt zo snel mogelijk weer opstaan en door. Je vertelt omstanders (als die er zijn) dat het wel meevalt en schaamt je misschien zelfs een beetje dat je plotseling op het asfalt lag.

Toch is het ontzettend belangrijk om een moment voor jezelf te nemen, en een check te doen. Hoe voel je je? En waar heb je last van? De adrenaline van het moment kan er voor zorgen dat je niet meteen de volledige impact voelt van een val.

Het kan zijn dat je duizelig bent, of zelfs in de war. Wacht dan tot het beter gaat en bel desnoods iemand om je te helpen. 

Check jezelf

Wielrenners hebben natuurlijk de naam een taai volkje te zijn, en vallen en weer doorgaan is daarbij het motto. Een mooi streven, waar in principe niks op tegen is, maar blijf wel goed nadenken of dat zo verstandig is. 

Heb je last van een of meerdere wonden, check dan of het bloeden meevalt. Maak ook een inschatting van hoever je nog door moet en of het verstandig is om je rit af te maken. En of je dat ziet zitten uiteraard.

Heb je alleen maar last van wat kleine schaafwonden, dan kun je vaak goed je weg vervolgen. Wel dien je thuis zo snel mogelijk je wonden schoon te maken.

Check je fiets

Ben je ook zo zuinig op je fiets? Dan ben je waarschijnlijk meteen je fiets gaan checken, nog voordat je grondig je lichaam inspecteert. Heb je dat niet meteen gedaan, en valt de fysieke schade verder mee, dan is het goed om je racefiets grondig te controleren voordat je weer vertrekt.  

gat in de weg
Gevaar schuilt soms in een klein hoekje.

Vertrek rustig

Je lichaam heeft waarschijnlijk een voelbare klapper gemaakt, en dus is het van belang om eerst goed naar je lichaam te luisteren. Naast pijn kun je stijfheid ervaren, en dus is het goed om rustig weer in gang te schieten. Neemt de prijs toe als je fietst? Overweeg dan om af te stappen en iemand te vragen om je op te halen.

Altijd meenemen: wat geld, een telefoon en je ID

Zorg dat je altijd iets bij je draagt waardoor je identificeerbaar bent. Dat klinkt heftig, maar besef dat het heel belangrijk is dat men kan zien wie je bent wanneer je zelf buiten bewustzijn bent. Er bestaan zelfs speciale polsbandjes waarop je belangrijke medische informatie over jezelf kunt vermelden, zoals je bloedgroep en eventuele allergieën of aandoeningen.

Dat wat contant geld, een pinpas en een telefoon op zak hebben belangrijk is spreekt natuurlijk voor zichzelf. Op die manier ben je minder afhankelijk van anderen en kun je zelf een taxi naar huis regelen of familie of vrienden bellen om je te laten ophalen. Heb je liever geen dure smartphone bij je? Regel dan een goedkoop toestel, die je bijvoorbeeld voorziet van een prepaid simkaart.

Tips bij thuiskomst

Heb je een of meerdere schaafwonden, maak ze bij thuiskomst dan meteen schoon onder de douche. Hoe langer je wacht, des te groter is de kans op een infectie. Is het een grote wond, overweeg dan een arts te raadplegen, zeker wanneer je niet tegen tetanus bent ingeënt, of daarover twijfelt.

Nog veiliger onderweg

Ga je vaak alleen op pad, dan is een live tracking systeem zeker een overweging waard. Het voordeel van zo’n systeem is dat mensen altijd kunnen checken waar je bent, wanneer je niet bent teruggekomen van een rit. 

Met fietsapp Strava heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om constant je locatie te delen met enkele personen, dankzij de Beacon-functie. Hiervoor heb je trouwens wel een premium account nodig. Garmin heeft al jaren een systeem dat daar erg op lijkt, genaamd Garmin LiveTrack. Daarvoor heb je wel een compatible Garmin Edge model nodig.

Een valpartij is vervelend, maar in de meeste gevallen kun je gelukkig al snel weer verder. Het zal je bovendien niet zo vaak overkomen, tenzij je een echte pechvogel bent. In ieder geval is het goed om er op voorbereid te zijn. Om het vervolgens weer los te laten uiteraard, en te genieten van je rit. Want dat staat in alle gevallen voorop.

Foto bij intro: Dmitrii Vaccinium