Doe dit als de kou je overvalt op de fiets

Doe dit als de kou je overvalt op de fiets

Het koude weer komt er weer aan helaas. En dus is het zaak om je warm aan te kleden als je gaat fietsen. Maar wat doe je als je voor je gevoel goed voorbereid op pad gaat, en toch nog overvallen wordt door de kou? 

Het overkomt iedere wielrenner wel eens in de koudere maanden. Ondanks dat je voorbereidingen hebt getroffen voor de weersomstandigheden, blijkt de kleding die je draagt onderweg toch niet voldoende te zijn om het warm te houden. En zelfs met die extra bodywarmer aan, die je mee had genomen voor het geval dat, wordt het niet beter.

Natuurlijk kun je dan stug doorfietsen. Maar echt fijn is dat niet. Bovendien kun je het nog kouder krijgen als je niks doet. Waarbij je in extreme situaties zelfs bevangen kunt raken door de kou. En dan ben je letterlijk en figuurlijk ver van huis.

Gewoon doorfietsen is dus niet verstandig. Maar dit zijn een aantal dingen die je wel kunt doen tegen de kou.

Voer je tempo op

Het klinkt wat flauw, maar het werkt echt. Probeer je tempo op te voeren, zodat je lichaam harder moet werken om het bloed rond te pompen. Waarbij je natuurlijk moet zien te voorkomen dat je aan het verzuren bent, want dan werkt het maar kortstondig. 

Kies met andere woorden een tempo wat je langer kan volhouden en neem een wijze beslissing over het voltooien van je rit. Waarschijnlijk doe je er namelijk verstandig aan om de route flink in te korten (als dat kan).

Stap af en warm op

Als alternatief kun je ook je rit onderbreken. Warm op in een warm restaurant, een benzinepomp of café en eet of drink wat warms. Neem de tijd die je nodig hebt en vervolg dan pas weer je verdere rit. Als het goed is begin je weer wat opgewarmd aan de rest van je rit, en hopelijk weet je het daardoor goed vol te houden tot je weer thuis bent. 

Neem de kortste weg naar huis

Is wat harder gaan fietsen niet meer voldoende en heb je ook geen kans om ergens op te warmen? Dan is het sowieso je beste optie om de kortste weg naar huis te nemen. Ook al is dat balen omdat je mooie plannen had. Soms haalt de realiteit je nu eenmaal in, en daar moet je mee dealen. Neem jezelf voor om de volgende keer de schade in te halen.

Bel iemand als het ernstig is

Zijn de omstandigheden extreem, bijvoorbeeld omdat het weer gigantisch is omgeslagen? Neem dan geen risico’s en stel je gezondheid op de eerste plaats. Heb je het gevoel dat je zwaar onderkoeld raakt, dan is het tijd om hulp in te schakelen. Door iemand die je kent te bellen bijvoorbeeld, zodat die persoon je kan ophalen. 

Gelukkig zal het (zeker in Nederland) zelden voorkomen dat je zo bevangen raakt door de kou. Een goede inschatting maken voor je vertrekt is meestal voldoende. Neem daar dus telkens weer de tijd voor. Je zult daardoor heel wat vaker comfortabel op je fiets zitten, en dat is heel wat waard.

Foto: Coen van den Broek