Dit zijn de meest gegoogelde vragen over wielrennen

Dit zijn de meest gegoogelde vragen over wielrennen

Wat je ook zoekt, Google helpt je graag het goede antwoord te vinden. Enkele keywords zijn al voldoende voor het programma om je de nodige suggesties te doen. Heel handig natuurlijk wanneer je snel het antwoord zoekt op een prangende vraag. Bijvoorbeeld over wielrennen.

Wat je ook kunt afleiden uit die suggesties, is waar wij met z’n allen blijkbaar het meest naar zoeken. En dat is soms nog best verrassend! Wat mensen fascineert als het op wielrennen aankomt lees je hieronder. En de vraag is natuurlijk: hoeveel antwoorden weet jij zelf?

Waarom hebben wielrenners hoge sokken

Hoge sokken zijn al enkele jaren populair in het peloton. Het dient geen speciale functie, behalve dat de meesten van ons het mooi vinden.

De aero wielersokken die wielrenners normaal gesproken dragen tijdens een tijdrit zijn wat dat betreft de uitzondering. Die sokken geven je – mede dankzij hun lengte en materiaal – een bescheiden aerodynamisch voordeel.

De UCI hanteert sinds dit jaar trouwens een maximale sokkenlengte. Een regel waar bij het afgelopen WK streng op werd gecontroleerd. En dat ging logischerwijs gepaard met de nodige commotie.

Waarom eten wielrenners pasta

Nog zo’n vraag die menigeen fascineert. Wielrenners die bergen pasta wegwerken. Waarom doen ze dat?

Natuurlijk eten wielrenners niet alleen maar pasta. Maar het is wel een gemakkelijke bron van koolhydraten, waar je veel van op kunt als dat nodig is. Vandaar dat pasta vaak op het menu staat. 

Die pasta eet een beroepswielrenner meestal vrij droog, of hooguit met een licht sausje. Dat klinkt waarschijnlijk heel saai, maar wil je de beste zijn, dan moet je daar alles voor doen.

Pasta blijft populair onder wielrenners.

Waarom rijden wielrenners op de weg

Waarom een wielrenner tijdens een wedstrijd op de weg rijdt, spreekt hopelijk voor zichzelf. Maar waarschijnlijk vragen mensen zich vooral af waarom wielrenners dat doen tijdens hun trainingsrondje.

Los van dat het officieel gezien strafbaar is, kan een wielrenner daar verschillende motivaties voor hebben. Het asfalt kan lekkerder fietsen, het fietspad kan te onveilig zijn gezien de hoge snelheid, en als fietsgroep heb je meer ruimte en overzicht op de weg.

Waarom moeten wielrenners uitfietsen

Wat doen wedstrijdrenners vaak nadat ze uren hebben gefietst? Juist, nog een stukje fietsen. Het roept volgens Google nogal eens wat vraagtekens op. 

De theorie achter het uitfietsen is redelijk simpel. Door rustig uit te fietsen op zo’n vijftig tot zeventig procent van je maximale hartslag, wordt melkzuur sneller afgebroken. Ook neemt de vochtophoping in je spieren af. Tot slot zullen je benen minder stram voelen na een rustige cooling down.

Waarom scheren wielrenners hun benen

Een van de meest gegoogelde vragen is waarom wielrenners hun benen scheren. Het uitgebreide antwoord kun je trouwens hier lezen. Maar eigenlijk hebben wielrenners daar meerdere redenen voor.

Ten eerste maakt het een wielrenner daadwerkelijk sneller. Dat is zelfs getest in de windtunnel, en de uitkomst was verbazingwekkend. Beroepswielrenners doen het daarnaast, omdat het een stuk gemakkelijker masseert.

Tot slot oogt het gesoigneerd en is het sinds jaar en dag de gewoonte. Bijkomend voordeel is dat je je waarschijnlijk ook nog wat sneller voelt met geschoren benen. 

Waarom breken wielrenners hun sleutelbeen

De meest voorkomende botbreuk bij wielrenners is het gebroken sleutelbeen. En dat heeft alles te maken met de manier hoe een wielrenner meestal valt. 

Ga je als wielrenner onderuit, dan val je in de meeste gevallen op je schouder en je zij. In een reflex steken sommige wielrenners soms nog hun arm uit, maar ook dat kan vaak niet voorkomen dat het kleine botje in je schouders krak zegt. Met een gebroken pols op een bescheiden tweede plek.

Bijna iedere profwielrenner breekt vroeg of laat in zijn carrière een keertje zijn sleutelbeen. Gelukkig herstelt het bot meestal redelijk eenvoudig, en kun je relatief snel weer op de fiets zitten.

Waarom hebben wielrenners handschoenen aan

handschoenen wielrenner
Fietshandschoenen bieden de nodige voordelen.

Waarom dragen wielrenners handschoenen, ook als de mussen van het dak vallen? Volgens Google is dat nog zo’n populaire vraag.

Alhoewel het een trend was de laatste jaren om geen handschoentjes te dragen als wielrenner, zijn er enkele goede redenen om dat wel te doen. Het geeft je ten eerste een klein beetje extra comfort wanneer je over de weg stuitert.

Daarnaast zorgen handschoenen voor wat extra grip, wat vooral fijn is in de regen, of wanneer je last hebt van zweethanden. Druipt het zweet van je voorhoofd, dan zijn handschoenen ook heel handig. Je veegt er gemakkelijk het zweet mee af.

Hoe plassen wielrenners

De meeste wielertoeristen doet dat vermoedelijk tegen een boom. Maar vraag je het Google, dan denk je waarschijnlijk aan profwielrenners, die uren en uren achtereen in het zadel zitten.

Een wedstrijdrenner heeft eigenlijk twee opties. Afstappen of plassen vanaf de fiets. Het eerste is alleen handig als het tempo te overzien is, en als de finale nog niet is begonnen. Is het te riskant om af te stappen, of is er simpelweg geen tijd voor, dan plast een wielrenner vaak vanaf de fiets. Enig tact en de juiste timing is daarbij van groot belang.

Voor vrouwen is bovenstaande uiteraard wat gecompliceerder…

Wat verdienen wielrenners

Hoeveel een wielrenner verdient op het hoogste niveau, hang natuurlijk af van zijn talent en zijn ervaring. Het salaris van een wielrenner begint bij zo’n dertig- tot veertigduizend euro, en kan in bijzondere gevallen oplopen tot enkele miljoenen. Denk in dat laatste geval bijvoorbeeld aan een meervoudig Tourwinaar. 

Helaas verdienen wielrensters nog steeds een stuk minder dan hun mannelijke collega’s. De Internationale Wielerunie is wel bezig met hervormingen en nieuwe regels op dat vlak.

Wat eten wielrenners als ontbijt

Wat een wielrenner precies eet als ontbijt, hangt af van zijn persoonlijke voorkeur, en of het een wedstrijddag is of niet. Weinig wielrenners gaan ’s ochtends al aan de pasta of rijst, maar volkorenbrood, havermout, yoghurt, muesli en fruit wel zijn populair. 

Daarnaast let een wielrenner erop dat hij voldoende vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het is daarom niet ongebruikelijk dat een renner zijn voeding aanvult met voedingssupplementen.  

Dat waren ze, de vragen over wielrennen die het meest zijn gegoogeld. Ze geven een mooi beeld van wat ons zo fascineert aan de sport. Heb je een vraag gemist? Iets waar je zelf nog het antwoord op zou willen weten? Stuur dan een berichtje naar de redactie, en wie weet lees je binnenkort het antwoord op deze site.