Fietsdiefstal is een groot probleem, en de cijfers onderstrepen dat. Jaarlijks worden er meer dan een half miljoen fietsen gestolen in Nederland. Niet alleen racefietsen natuurlijk, maar vooral e-bikes en ook heel veel gewone fietsen. Waar die fietsen vooral verdwijnen, dat weet de ANWB.
Het is waarschijnlijk je grootste nachtmerrie als wielrenner: erachter komen dat je dierbare én kostbare (race)fiets foetsie is. Heel wat Nederlanders delen die angst, ook al ze geen racefiets bezitten. Zo werd onlangs bekend dat steeds meer mensen hun e-bike thuislaten, vanwege het het risico op diefstal.
De ANWB onderzoekt geregeld waar die fietsen het meest gestolen worden. En het zal je wellicht niet verrassen dat onze hoofdstad Amsterdam de lijst aanvoert. Diemen komt op een tweede plaats, gevolgd door Utrecht en Rotterdam. Op provinciaal niveau moet je vooral opletten in Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland.
Kijken we gedetailleerder naar steden, dan zijn er natuurlijk ook specifieke risicoplekken. De ANWB signaleert dat je met name moet opletten in stationsgebieden, winkelcentra, uitgaansgebieden en rondom je eigen huis.
Dat laatste had je misschien niet verwacht, maar dieven weten inmiddels dat ze ook daar vaak nonchalant geparkeerde fietsen vinden.
De plekken waar je als wielrenner daarnaast extra alert moet zijn, zijn grote events zoals toertochten en wedstrijden. Die trekken veel wielrenners aan, maar ook fietsendieven.
Tips om diefstal te voorkomen
Dure fietsen, daar zijn dieven gek op. E-bikes zijn dus een gewild object, maar dure sportfietsen uiteraard ook. Wees dus op je hoede als jij je racefiets parkeert.
Hier zijn een aantal tips om diefstal te voorkomen:
Wees niet nonchalant
Dieven gaan vaak voor buitenkansjes. Wees dus niet nonchalant en zet je fiets altijd op slot. Ook al is het voor heel even. Of spreek af dat iemand van je groep bij de fietsen blijft.
Gebruik een object
Maak je fiets ergens aan vast, en gebruik het liefst een heel degelijk slot. Een keurmerk vertelt je hoe veilig een slot is.
Laat je fiets niet in de tuin staan
Laat je fiets thuis niet onbeheerd buiten staan. Ook niet heel even dus. Bijvoorbeeld omdat je fiets moet drogen na het schoonmaken. Een (spontane) dief heeft maar enkele seconden nodig om zijn slag te slaan.
Gebruik ook op een fietsendrager een slot
Zet je fiets ook op slot op een fietsendrager. Dat lijkt wat overdreven misschien, maar ook zo verklein je de kans weer op diefstal.
Gebruik een fietsalarm
Ga je bikepacken, en staat je fiets ’s nachts (noodgedwongen) buiten? Overweeg dan naast een goed slot ook een fietsalarm, zoals deze.
Doe altijd aangifte
Doe tenslotte altijd aangifte als je fiets is gestolen. Ook al wordt maar zeven procent van de fietsen teruggevonden, volgens de ANWB. De politie krijgt door jouw aangifte een beter beeld van criminele activiteiten, en kan zo beter gerichte acties ondernemen.
Bronnen: ANWB, Fietsersbond – foto’s: Unsplash