Deze 11 Nederlanders rijden de Tour

Deze 11 Nederlanders rijden de Tour

Brussel maakt zich op voor de Grand Départ en alle Tourselecties zijn sinds deze week bekend. Tweeëntwintig teams met ieder acht renners staan zaterdag aan het vertrek voor een eerste rit in lijn. Onder hen bevinden zich elf Nederlanders. Wie dat zijn en wat hun rol is lees je hieronder.

Dylan Groenewegen – Jumbo-Visma

In enkele jaren is Dylan Groenewegen uitgegroeid tot een sprinter van absolute wereldklasse. Met de vorm zit het dit seizoen weer goed: de Amsterdammer won al tien keer dit jaar. In Brussel ligt meteen een mooie uitdaging te wachten, want bij ritwinst in de eerste etappe pakt Groenewegen ook nog eens de gele leiderstrui. En dat is voor ons Nederlanders al een tijdje geleden. De laatste gele truidrager was… Erik Breukink in 1989!

Steven Kruijswijk – Jumbo-Visma

Uiteraard mikt Team Jumbo-Visma niet alleen op ritwinst in de Tour. Steven Kruijswijk begint voor de geel-zwarte formatie aan zijn vijfde Tour de France, met grote ambities voor het klassement. In zijn streven naar een podiumplaats ziet hij zich geruggesteund door een sterke selectie. En wie weet… Door het ontbreken van enkele toppers heeft de Nuenenaar misschien nog wel meer in zijn mars. Meer lezen over de winstkansen van de Nederlander doe je hier.

Mike Teunissen – Jumbo-Visma

De 26-jarige renner uit Ysselsteyn is de derde Nederlander die uitkomt voor Jumbo-Visma. Dat het met zijn vorm wel goed zit bewees Teunissen tijdens de ZLM Tour, waar hij het eindklassement op zijn naam schreef. Tijdens deze Tour de France is de voornaamste taak van de renner het voorbereiden van de sprint van Groenewegen.   

Dylan van Baarle – Team INEOS

De zoon van oud-baanwielrenner Mario van Baarle begint in Brussel aan zijn vierde Tour de France. Het is de eerste keer dat Van Baarle uitkomt in de Tour namens zijn huidige werkgever. Over zijn vorm heeft de geboren Voorburger niks te klagen. Onlangs was Van Baarle nog de sterkste in de laatste etappe van de Dauphiné en pakte hij een derde plaats tijden het NK Tijdrijden. De renner ondersteunt bij Team INEOS de kopmannen Geraint Thomas en Egan Bernal.  

Wout Poels – Team INEOS

Met Wout Poels heeft Team INEOS nog een tweede Nederlander in de gelederen, die net als Van Baarle in de Dauphiné zijn vorm bewees. Poels pakte namelijk de winst in de koninginnenrit, in spookachtig weer. Gewoontegetrouw zal Poels zijn kopmannen weer bijstaan in de bergen, maar deze keer zonder de zwaar gecrashte Chris Froome.

Cees Bol – Sunweb

Cees Bol maakt dit jaar zijn grote debuut in de Tour en is voor Team Sunweb de vervanger van de geblesseerde Tom Dumoulin. Bol, dit jaar voor het eerst uitkomend voor Sunweb, zag zijn sterke voorjaar onlangs al beloond met contractverlenging. Alhoewel de 23-jarige Zaandammer zelf een zeer rappe sprinter is, zal de renner vooral de sprint aantrekken voor kopman Michael Matthews. 

Wilco Kelderman – Sunweb

Wilco Kelderman ziet uit naar een onbevangen Tour, nu kopman Dumoulin is uitgevallen. Zelf heeft de renner uit Veenendaal net een revalidatie achter de rug, nadat hij zijn sleutelbeen en nekwervel brak in de Ronde van Catalonië. Kelderman kan dus bepaald niet spreken van een perfecte voorbereiding. In het team van vrijbuiters mag hij wel waar mogelijk zijn eigen kans wagen.

Koen de Kort – Trek Segafredo

Acht deelnames aan de Tour heeft Koen de Kort al achter zijn naam. En alle acht reed hij ze uit. De renner uit Liempde is één brok ervaring en dat komt goed van pas als wegkapitein en helper van kopman Richie Porte.

Bauke Mollema – Trek Segafredo

Met Bauke Mollema heeft Trek nog een tweede Nederlander in de selectie. Net zoals zijn teamgenoot De Kort gaat Mollema al zijn negende Tour in. Ditmaal zonder grote ambities voor het klassement. De 32-jarige renner zal dit jaar uitkomen als meesterknecht van zijn Australische kopman Porte. Daarnaast krijgt Mollema vermoedelijk zijn kansen om zelf aan te vallen.

Niki Terpstra – Total-Direct Energie

Een Touretappe ontbreekt nog op het palmares van de Noord-Hollander. Terpstra, die het moet hebben van een zwaar en heuvelachtig parcours, kan bij Total-Direct Energie zijn etappes gelukkig zelf uitkiezen. Desondanks is het winnen van een Tourrit nog een pittige uitdaging. Maar wel eentje waar hij stiekem van droomt.

Sebastian Langeveld – EF Education First

Als laatste Nederlander in dit rijtje kreeg ook Sebastian Langeveld te horen dat hij mee mag naar de Tour. De renner van EF Education First die aan zijn zesde Tour gaat deelnemen, is daar zeer content mee. Langeveld rijdt deze Tour in dienst van zijn kopmannen Rigoberto Uran en Tejay van Garderen, die hij vooral hoopt te beschermen in de eerste hectische week. 

Het aantal Nedelandsers in deze Tour mag dan het laagste aantal zijn sinds 2010, aan kwaliteit ontbreekt het niet. Alle reden dus om uit te kijken naar Nederlands succes in deze ronde. Van wie verwacht jij mooie resultaten?

Join the discussion