Waarom Kruijswijk iedereen kan verrassen deze Tour

Waarom Kruijswijk iedereen kan verrassen deze Tour

Steven Kruijswijk
Steven Kruijswijk is uitgegroeid tot een echte leider in zijn ploeg.

Over iets meer dan een week begint in Brussel de 106e Tour de France. Na het wegvallen van Tom Dumoulin, is Steven Kruijswijk Nederlands grootste troef in La Grande Boucle. Zelf mikt hij op een podiumplaats. Maar de Brabander heeft als dark horse van deze ronde al het recht om stiekem te dromen van meer. Hieronder lees je vijf redenen waarom.

Een sterke ploeg

Jumbo-Visma laat zich dit jaar gelden als de ploeg in vorm. Voor de Tour de France kan het team bovendien rekenen op een ijzersterke formatie. Een selectie die niet alleen mikt op dagsuccessen met Dylan Groenewegen, maar die vooral ook in dienst zal rijden van zijn kopman Steven Kruijswijk. Met Tony Martin, Wout van Aert, Laurens de Plus, George Bennett, Mike Teunissen en Amund Grøndahl Jansen, beschikt de Brabander bepaald niet over povere helpers. 

Zijn hele seizoen afgestemd op de Tour

Voor Steven Kruijswijk staat 2019 volledig in het teken van de Tour. De voorbereiding bestond uit hoogtestages en enkele ronden, waarin de renner constant liet zien in goede doen te zijn. 

Bij de start van het seizoen in de Ruta del Sol was er meteen een podiumplek voor Kruijswijk, met een derde plaats in het algemeen klassement. In de Ronde van Catalonië werd hij vervolgens vijfde, en in de Ronde van Romandië zesde. 

In zijn laatste koers – de Dauphiné – viel de renner uit met maagproblemen. Maar zijn afstappen was vooral uit voorzorg en met de Tour in gedachte. Bovendien was de ijzersterke tijdrit met een vierde plek vertrouwenwekkend, één plaatsje achter Tom Dumoulin.

Het ontbreken van enkele favorieten

Als er één jaar is dat Kruijswijk met de hoogste ambities mag afreizen naar de Tour, dan is het dit jaar. Alleen al gezien het feit dat de nummers twee, drie en vier van afgelopen jaar zullen ontbreken. Want behalve Dumoulin moet de Tour het ook stellen zonder Chris Froome en Primož Roglič.

De Tourwinnaar van 2018, Geraint Thomas lijkt daarnaast nog niet in zijn beste doen, met ook nog een zware val in de Ronde van Zwitserland. Wie komt er daarna in de uitslag van afgelopen jaar? Precies, Steven Kruijswijk.

Zijn progressie

Wie de uitslagen van de afgelopen jaren erbij pakt, moet wel concluderen dat Kruijswijk een stijgende lijn te pakken heeft. Met vorig jaar een hele mooie vijfde plek in de Tour en een vierde plek in de Vuelta. Volgens zijn eigen ploeg was de renner daarbij van een nog hoger niveau dan in 2016. Toen verspeelde Kruijswijk zeer onfortuinlijk het roze in de Giro, op de een-na-laatste dag.

De uitslagen van dit jaar spreken voor zichzelf. Wielercommentator Gio Lippens noemde Kruijswijk al ‘akelig constant’. En dat terwijl Kruiswijk rustig toewerkt naar zijn grote doel dit jaar: de Tour.

Ervaring

Volgens ploegleider Merijn Zeeman heeft Steven Kruiswijk de afgelopen jaren ongelofelijke stappen gezet als kopman. Langzaam steeg zijn hiërarchie in het team, toen andere leiders weggingen. De geboren Nuenenaar is inmiddels een echte leider binnen de ploeg, die ploeggenoten desnoods vertelt hun kop te houden. De trainingsdiscipline van Kruijswijk is volgens zijn ploegleider ongekend en inmiddels weet de kopman ook hoe hij een team achter zich krijgt.

Nog zo’n vier weken, dan weten we wie de hoogste trede van het podium mag betreden op de Champs Elysee. Het rijtje favorieten lijkt groter dan ooit. Steven Kruijswijk is misschien een dark horse in dat rijtje, maar wel een geduchte mededinger met betere papieren dan ooit.

Een podium zou een mooie bekroning zijn op zijn carrière tot zover. En wie weet, wie weet… Zit er zelfs nog wat meer in het vat. 

Join the discussion