Hoe bacteriën in je bidon terecht komen is niet een vraag waar je dagelijks mee bezig bent waarschijnlijk. Maar dat bidons een broeinest kunnen zijn van deze micro-organismen wanneer je ze niet goed schoon houdt, is helaas een feit.
Maak je een bidon niet goed schoon, dan kan hij in een korte tijd miljoenen bacteriën bevatten. Vooral de dop van een bidon is daarbij een geduchte plek, omdat deze moeilijker is schoon te maken. Die bacteriën hopen zich snel op, zelfs als je bidons alleen maar vult met water.
Dat een bidon snel vies wordt, bleek ook uit een Braziliaans onderzoek. Dertig mensen werd gevraagd hun drinkflesje in te leveren bij aankomst in de sportschool, waarna de flesjes direct werden onderzocht. In maar liefst 83 procent van de flesjes werden bacteriën gevonden.
Door speeksel en etensresten komen bacteriën tijdens het gebruik in je bidon terecht. Maar ook via je handen, bijvoorbeeld als je een flesje vult. Gelukkig is de kans dat je daar ziek van raakt maar klein, aangezien het je eigen bacteriën zijn. Ook kan je lichaam, als je een gezonde weerstand hebt, wel wat hebben.
BPA-vrije bidons
Gebruik je bidons dan kunnen er naast bacteriën ook chemische stoffen in je drinken terecht komen. Bijvoorbeeld een stof genaamd BPA. Dit gebeurt normaal gesproken in kleine hoeveelheden en is volgens experts niet schadelijk. Toch is de plastic smaak die je drinken kan krijgen na verloop van tijd niet echt lekker.
Wil je dat liever voorkomen, dan zijn er BPA-vrije bidons op de markt, zoals deze. Ze zijn meestal niet duurder dan gewone bidons, maar je voorkomt wel ten allen tijde een vieze smaak.
Los van BPA’s wil je natuurlijk per definitie drinken uit een schone bidon. Met de volgende tips voorkom je dat bacteriën en schimmels hun gang kunnen gaan.
Was bidons met een borstel of in de vaatwasser
Was je bidons na ieder gebruik. Dat kun je met de hand doen, met een borstel, maar in de vaatwasser kan natuurlijk ook. Was je de bidons met de hand, spoel ze dan na met koud water voordat je ze wegzet.
Leeg je bidons direct, en bewaar ze op de kop
Leeg je bidons direct bij terugkomst als je ze niet meteen afwast, en zet ze op de kop weg. Een halfvolle bidon een paar dagen op je fiets laten zitten of nog langer, zorgt voor een hele nare lucht in de bidon, zeker wanneer deze gevuld is met sportdrank.
Check bidons en vervang ze op tijd
Controleer een bidon voordat je hem weer gebruikt, en ruik er gerust aan als je twijfelt of hij schoon is. Vervang bidons ook eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld jaarlijks. Zie je dat een bidon niet meer goed schoon is te krijgen, dan is het tijd voor een nieuwe.
Foto: Unsplash