Deze 3 helmen scoren het hoogst op veiligheid

Deze 3 helmen scoren het hoogst op veiligheid

Lazer Genesis
Lazer Genesis

Ben je op zoek een fietshelm, dan kun je natuurlijk op basis van de prijs en looks een keuze maken. Een geruststelling daarbij is dat alle verkochte helmen in Nederland een keurmerk hebben. Maar dat betekent niet dat iedere helm precies even goed zijn werk doet. 

Gelukkig is er in Amerika een universiteit genaamd Virginia Tech die al heel wat jaren nieuwe fietshelmen test op hun veiligheid. Uit zo’n test rolt vervolgens een score, en dat zorgt voor een interessante ranglijst. 

Die ranglijst bestaat trouwens niet alleen uit fietshelmen voor op de weg, maar ook voor andere disciplines.

De universiteit heeft inmiddels al meer dan honderd fietshelmen getest en voorzien van een score. Hoe die tests exact werken kun je hier lezen. Kort gezegd werkt het zo dat men op maar liefst zes afzonderlijke plekken de impact van een crash meet, en zo’n crash wordt ook nog eens met twee verschillende snelheden nagebootst.

Natuurlijk weet je al lang dat een fietshelm het verschil kan maken tussen leven en dood, wanneer je iets serieus overkomt. Hopelijk zul je nooit zo’n dramatische situatie meemaken, maar ook bij een gewone valpartij kan een helm heel veel ellende voorkomen.

De universiteit adviseert iedereen om te kiezen voor een helm met een score van 4 of 5 sterren. Wat sowieso opvalt is dat het niet per se de duurste modellen zijn, die het allerbeste scoren op veiligheid.

Top drie

Zo’n ranglijst maakt natuurlijk nieuwsgierig, vooral naar welke helmen het beste presteren. Hieronder zie je daarom een overzicht van de top drie.

Wanneer je gericht kijkt naar dit toptrio fietshelmen voor op de weg, dan valt op dat twee van de drie helmen van Lazer zijn. Op de eerste plek prijkt de Lazer G1 met MIPS, en de op een na veiligste helm is volgens de onderzoekers de Lazer Century. De top drie wordt afgesloten met een helm van Bontrager, en dat is de Bontrager Specter WaveCel.

1. Lazer G1 MIPS

Lazer Genesis
Lazer Genesis
Lazer Genesis

De Lazer G1 heet ook wel de Lazer Genesis en in dit geval hebben we het over de uitvoering met MIPS. MIPS is kort gezegd een extra beschermingslaag voor je hersenen. De technologie zorgt ervoor dat je helm afzonderlijk van je hoofd kan schuiven tijdens een impact. Daarmee vangt de helm een groot deel van de rotatiekracht op die vrijkomt bij een impact.

Je zult zien dat de meeste helmen bovenaan in de ranglijst van Virginia Tech zijn voorzien van de MIPS-technologie.

Wat je niet zal verbazen is dat de veiligste helm uit het onderzoek ook het topmodel is van Lazer zelf is. Het is ook de lichtste helm die Lazer ooit heeft afgeleverd, met zijn 195 gram.

Wat verder opvalt is dat de helm compatible is met een aero shell van Lazer, een schaal die over de helm past en die daarmee alle voorste ventilatiegaten afsluit. Met als gevolg dat je uiteraard een stuk minder wind vangt.

Over ventilatie gesproken, die is volgens Lazer zo goed bij deze helm, dat hij je hoofd koeler houdt, dan wanneer je geen helm draagt.

Je hebt de helm bewust of onbewust al heel veel voorbij zien komen trouwens. Teams als Jumbo Visma, Sunweb en Alpecin Fenix rijden namelijk met de Lazer G1.

De prijs van de Lazer G1 schommelt een beetje per winkel, maar gemiddeld kost-ie op het moment van schrijven zo’n 200 euro. Daarbij heb je de keuze uit de maten small, medium en large.

2. Lazer Century MIPS

Lazer Century MIPS
Lazer Century MIPS
Lazer Century MIPS

De Century heet niet toevallig zo, want Lazer presenteerde de helm voor het eerst tijdens zijn honderdjarig bestaan, zo’n twee jaar geleden.

Een van de belangrijkste kenmerken van de helm (behalve dat hij je goed beschermd) is de Twistcap. Een cap bovenop de helm die je 180 graden kunt draaien, waardoor je de keuze hebt tussen meer ventilatie of een dichte helm waarmee je wat sneller bent.  

Wat dat betreft lijkt de Century MIPS qua voorkant wel wat op de Bullet aerohelm van Lazer.

Een andere sterke feature van deze helm is een rood led-lampje aan de achterzijde. Deze gaat in de knipperstand zo’n 38 uur mee volgens Lazer, en hij werkt op een oplaadbare accu. Dat maakt de helm nog veiliger natuurlijk, en toch is die eigenschap nog niet eens meegewogen in het oordeel van Virginia Tech.

De Lazer Century MIPS heeft net als de Lazer G1 een geavanceerd systeem om de helm gemakkelijk passend te maken. Dit Advanced Turnfit Systeem doet zijn werk namelijk zowel in verticale en horizontale richting. 

De Century is met een prijs van zo’n 150 euro een stukje goedkoper dan G1, maar weegt ook net wat zwaarder. Toch valt die 277 gram nog reuze mee, als je het lampje en de accu meetelt.

De Lazer Century MIPS is er ook al in drie maten.

3. Bontrager Specter WaveCel

Bontrager Specter WaveCel
Bontrager Specter WaveCel
Bontrager Specter WaveCel

Lazer mag het lijstje van Virginia Tech dan aanvoeren met de G1 en Century, ook De Bontrager Specter WaveCel krijgt een beoordeling met vijf sterren.

In tegenstelling tot de twee eerder genoemde modellen maakt Bontrager geen gebruik van MIPS, maar van het eigen WaveCel-systeem. Een laag met een celstructuur, die werkt als een kreukelzone, wanneer je botst.

Volgens Bontrager zelf is is de WaveCel-technologie veiliger dan ieder ander systeem, maar de testresultaten van Virginia Tech laten dus een iets genuanceerder beeld zien. 

Nog een veiligheidsfeature van de helm is dat de achterzijde is voorzien van een reflecterend deel.

Los van de testresultaten is de Specter een hele fraaie helm. Opvallend is het ook dat de helm zelfs wat beter uit de test komt dan het absolute topmodel van Bontrager, de aardig wat duurdere XXX WaveCel. Wel krijgen ze beide vijf sterren, dus het zit hem in de details blijkbaar.

Hopelijk hoef je de helm nooit op z’n veiligheid te testen, maar het is wel mooi dat je er een Crash Replacement Guarantee bij krijgt. Dat betekent dat Bontrager de helm in het eerste jaar gratis vervangt voor een nieuwe, mocht je er onverhoopt mee vallen. 

De Bontrager Specter WaveCel weegt met 322 gram wat meer dan de eerder genoemde helmen, en je bent er zo’n 150 euro voor kwijt.

Nieuwsgierig naar alle geteste modellen? De volledige lijst van Virginia Tech kun je hier bekijken.

Meer informatie over MIPS, WaveCel en de veiligheid van fietshelmen vind je hier.