Dit kost het als je wilt beginnen met wielrennen

Dit kost het als je wilt beginnen met wielrennen

Wil je beginnen met wielrennen, maar heb je nog geen idee wat het kost? Dan krijg je hier een goede indicatie, van waar je rekening mee moet houden.

Vaak wordt van wielrennen gezegd dat het een dure sport is. Maar is dat ook zo? Wel als je meerekent dat je eerst nog een fiets moet aanschaffen als je begint. Maar voor de rest valt het nog enigszins mee. Als je (in het begin) niet te kritisch bent tenminste, en slim je aankopen doet.

Alles hangt bovendien af van je budget. Heb je flink wat te besteden, dan kun je ook behoorlijk wat besteden aan je nieuwe hobby. Aan handige accessoires geen gebrek namelijk, en aan mooie wielerkleding ook niet.

Maar heb je alles per se nodig? Dat niet. Zeker niet als je net begint, en nog moet uitvinden of wielrennen echt wat voor je is. 

In dit overzicht zie je wat je in het meest minimale geval nodig hebt, als je begint. En je leest ook met welke prijzen je minimaal rekening moet houden. De prijzen die je ziet zijn richtinggevend uiteraard.

Een fiets

Kosten: 500 euro tot 1.000 euro (tweedehands of nieuw)

Een fiets is uiteraard de belangrijkste aankoop als je wilt gaan wielrennen. Hoeveel je uiteindelijk uitgeeft aan je eerste fiets zal sterk afhangen van je budget, en hoe serieus je plannen zijn. Wie het meteen goed wil doen is zomaar duizend euro kwijt, of nog (veel) meer. 

Het kan gelukkig ook voor wat minder, zeker wanneer je een tweedehands racefiets koopt. Reken er dan op dat je al snel zo’n 500 euro kwijt bent.

Ga je liever voor nieuw en goedkoop, dan kun je bij winkels als Decathlon nog goedkoper een racefiets aanschaffen. 

Koop je zo’n fiets, houd er dan wel rekening mee dat het écht een instapmodel is om kennis te maken met de sport. Zodra je wat fanatieker en serieuzer wordt, dan zul je al snel meer verlangen van je materiaal.

Fietshelm

Kosten: 40 euro

Zodra je begint met wielrennen, dan wil je ook veilig de weg op natuurlijk. Met een fietshelm op. Gelukkig hoef een veilige helm je geen vermogen te kosten. Voor zo’n veertig euro heb je er al een. 

Waarom sommige fietshelmen veel duurder zijn – en waar je verder op moet letten bij de aanschaf – lees je in dit uitgebreide artikel.

fietshelm vastmaken

Fietsbroek

Kosten: 40 euro

Een noodzaak? Misschien niet, maar toch wil je waarschijnlijk meteen een goede fietsbroek als je gaat beginnen met wielrennen. Een goede fietsbroek verhoogt je comfort op een racefiets namelijk enorm. Alleen al omdat je dan minder last hebt van irritatie aan je zitvlak.

Voor zo’n veertig euro koop je al een basic fietsbroek. De meeste wielrenners geven desondanks met gemak het dubbele uit aan een fietsbroek, of nog meer. 

Houd er in ieder geval rekening mee dat je met een broek van veertig euro wat inlevert op het comfort.

Fietsschoenen

Kosten: 50 euro

Kan je zonder fietsschoenen als je begint met wielrennen? Uiteraard. Maar aangezien het dragen van fietsschoenen een enorm verschil maakt, staan ze in dit rijtje. 

Voor vijftig euro heb je al een paar. Maar ook in dit geval is het niet gek om er wat er wat meer aan uit te geven. Een wat duurdere schoen heeft meestal een betere sluiting namelijk, is stijver en geeft je wat meer comfort.

oude fietsschoenen

Ondershirt

Kosten: 10 euro

Een zweet- of ondershirt staat ook in dit rijtje, omdat je waarschijnlijk nooit meer zonder wilt fietsen zodra je er een hebt. Een goed zweetshirt houdt je namelijk warm en droog. En dat is altijd fijn, zowel in de zomer als de winter.   

Fietsshirt

Kosten: 20 euro

Ga je net beginnen met wielrennen, dan is een fietsshirt ook van grote waarde. Een goed fietsshirt heeft een strakke pasvorm (zodat er niks wappert), een rits voor verkoeling, en vakjes achterop om wat kleine spullen in te bewaren.

Voor ongeveer twintig euro heb je uiteraard niet het meest geavanceerde shirt ooit. Maar je eerste shirt hoeft dat ook niet te zijn waarschijnlijk. Geef je iets meer uit, dan heb je vaak wel een wat fraaier model, en een wat betere pasvorm. 

En verder…

Je kunt ook niet zonder bidons, een fietspompje en reservebandjes natuurlijk. Zo zullen er altijd extra aankopen zijn die je niet meteen voorziet.

Totaal

Ga je beginnen met wielrennen, en moet je alles nog aanschaffen? Dan ben je dus zomaar 700 euro kwijt. En wie weet zelfs meer. Waarbij een fiets uiteraard het meeste geld van je budget opslokt. 

Die prijs kan snel stijgen, als je meteen voor de beste kwaliteit gaat en het in een keer goed wilt doen.

Wat in dit lijstje nog ontbreekt, zijn bijvoorbeeld handschoentjes, een jack, fietssokken, een regenjasje en been- en armstukken.

Ook dat zijn items waar je als wielrenner graag over beschikt, maar in het begin kun je desnoods nog zonder. Vooral als het zomer is. En zeker als je nog over andere sportkleding beschikt. 

Dat is ook meteen de tip als je in het begin wat geld wilt of moet besparen: kijk eens goed rond in je kledingkast. Misschien heb je nog een shirt en zweetshirt van je hardlooprondjes? En een jack? 

Door creatief te zijn hou je de kosten nog enigszins beperkt, en kun je je uitrusting langzaam uitbreiden.

Foto’s: Pexels, Unsplash, In de Kopgroep