Alles wat je moet weten als je een fietshelm koopt

Alles wat je moet weten als je een fietshelm koopt

fietshelm

In dit artikel lees je precies waar je op moet letten als je een fietshelm gaat kopen. Waardoor je eenvoudiger het juiste model vindt. Daarnaast krijg je ook een aantal tips over het onderhoud en wat je moet doen als je helm beschadigd is.

De tijd dat alleen wielrenners en mountainbikers een fietshelm droegen is voorbij. En dat is een goede zaak. Op de weg neemt de drukte toe namelijk, en als fietser ben je erg kwetsbaar. Draag je een fietshelm, dan kan dat een hoop leed voorkomen.

Wielrenners en mountainbikers weten dat als geen ander. Een valpartij ligt altijd op de loer, zelfs al rij je geen wedstrijden. En zelfs al doe je het rustig aan. 

Een fietshelm is dan ook een van de eerste accessoires die je wilt kopen, zodra je begint met een fietssport. Maar een fietshelm beschermt je uiteraard ook als je niet aan het sporten bent.

Maar waar moet je precies op letten als je een fietshelm koopt? In dit artikel lees je over alle aandachtspunten, zodat je eenvoudiger een keuze maakt. 

Soorten fietshelmen

Fietshelmen zijn er in allerlei soorten en maten. Veel van die helmen zijn specifiek bedoeld voor wielrennen of mountainbiken. Maar tegenwoordig heb je ook steeds meer modellen die zich perfect lenen voor op een stadsfiets. Ze ogen vaak net wat meer casual, wat goed past als je niet gaat sporten.

Mountainbike- en racefietshelmen

Mountainbike- en racefietshelm lijken veel op elkaar, maar het grootste verschil is dat mountainbikehelmen meestal een klepje hebben aan de voorkant. Deze beschermt je beter tegen takken en vuil dat opspat. Dat klepje kun je er soms ook afhalen. Handig als je soms op de weg en soms in het bos fietst.

Buiten deze hoofdcategorieën zijn er ook helmen met speciale eigenschappen. Fietshelmen met verlichting bijvoorbeeld, of helmen die extra aerodynamisch zijn.  

POC Omne Eternal fietshelm
Een fietshelm met verlichting.

Is een fietshelm verplicht?

In Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Zelfs niet als je op een racefiets of een mountainbike rijdt. Toch is het wel een absolute aanrader om er een te dragen. Alleen al omdat je snelheid hoger ligt. 

Kan je iedere helm als fietshelm gebruiken?

Er bestaan heel veel soorten helmen, maar op de fiets draag je het beste een fietshelm. Een fietshelm is namelijk speciaal gemaakt om je te beschermen tegen incidenten die op de fiets veel voorkomen.

CE-markering

Iedere fietshelm die je koopt in Nederland heeft een verplichte CE-markering. Daardoor weet je zeker dat je een helm koopt die aan de Europese richtlijnen voldoet. Maar dat betekent niet dat iedere helm exact dezelfde bescherming biedt, of hetzelfde comfort. Per merk en type loopt dat aardig uiteen. 

Is een duurdere fietshelm veiliger?

Is een duurdere fietshelm veiliger dan een goedkopere helm? Dat kan, maar hoeft niet altijd. Ga er bij een duurdere helm dus niet automatisch vanuit dat je ook de beste helm koopt.

Vaak is een duurdere helm wel wat fraaier afgewerkt, en is er meer aandacht besteed aan het draagcomfort, aan aerodynamica en ventilatie. Daarnaast is een duurdere helm soms ook wat lichter.

De meest veilige fietshelmen

Als je benieuwd bent naar welke helmen het meest veilig zijn, dan is het een aanrader om de lijst van de Universiteit van Virginia te raadplegen. Virginia Tech test al jarenlang heel veel soorten helmen op hun veiligheid, en de score lees je op hun website.

Ook al worden deze tests heel grondig en objectief uitgevoerd, een garantie dat je in alle gevallen de veiligste helm koopt heb je natuurlijk niet. Alleen al omdat ieder incident – een valpartij bijvoorbeeld – anders verloopt. 

Veiligheidssystemen: MIPS, SPIN, WaveCel…

Een fietshelm is tegenwoordig vaak voorzien van moderne veiligheidssystemen. Voorbeelden daarvan zijn MIPS, SPIN en WaveCel. Je ziet deze technieken vooral terug in de wat duurdere helmen. 

WaveCel bijvoorbeeld is ontwikkeld door fietsenmerk Trek, en het is een extra kreukelzone in je helm die de impact van een val verkleint. 

MIPS en SPIN zijn een extra laag aan de binnenzijde van je helm, dat onafhankelijk kan bewegen ten opzichte van de buitenste schaal. Je helm kan daardoor bewegen tijdens een val, terwijl je hoofd niet meebeweegt. Ook dat kan de impact van een val verkleinen.

Roc Loc 5 systeem

De juiste maat

Een fietshelm is er vaak in drie maten: S, M en L. Om te bepalen welke maat je nodig hebt, meet je de omvang van je hoofd met een meetlint. Je doet dat net boven je oren. Vervolgens kijk je in de maattabel van een specifiek merk welke maat je nodig hebt.

Een fietshelm passend maken

Heb je de juiste maat gekozen, dan moet je een fietshelm nog goed passend maken. 

Ten eerste kun je een helm vaak afstellen met een draaiknop achterop. Met behulp van die knop maak je de helm wat ruimer, of wat kleiner.

Daarnaast maak je de fietshelm vast onder je kin, met het riempje. Let er daarbij op dat je oren altijd vrij zijn, en tussen de bandjes vallen. Zorg er ook voor dat het bandje nergens lubbert. 

Trek het riempje voldoende aan, maar overdrijf het niet. Je fietshelm zit goed als hij niet heen en weer kan bewegen, maar ook niet knelt. Je mond opendoen om wat te eten moet dus nog eenvoudig mogelijk zijn.

fietshelm vastmaken

Zo draag je een fietshelm juist

Voor een maximale bescherming is het belangrijk dat je een fietshelm op de juiste manier draagt. Niet te los dus, waardoor hij al snel scheef op je hoofd staat, en niet te ver naar achteren. Vooral dat laatste is een veelgemaakte fout. 

Een fietshelm bedekt ongeveer de helft van je voorhoofd, als je hem goed draagt. Zo’n 3 centimeter ruimte tussen je helm en je wenkbrauwen is een goede richtlijn.

Levensduur van een fietshelm

Hoelang een fietshelm exact meegaat, hangt af van verschillende factoren. Hoevaak je hem draagt bijvoorbeeld. Maar uiteraard ook of je er een keer mee valt. 

Wanneer je er een flinke klap mee hebt gemaakt, dan is het aan te raden om je helm te vervangen. Zelfs wanneer er geen zichtbare schade is. De constructie kan wel degelijk zijn aangetast namelijk.   

De meeste fabrikanten adviseren om je helm na zo’n vijf jaar te vervangen. De reden hiervoor is dat het materiaal van een helm langzaam achteruitgaat, door onder meer zweet, UV-licht en kleine klappen die je helm krijgt te verduren.

Onderhoud van je helm

De buitenzijde van een fietshelm maak je eenvoudig schoon met een vochtig doekje. 

De zachte pads aan de binnenzijde van je helm zitten vaak vast met klittenband, waardoor je ze apart op de hand kunt wassen. Deze pads kun je ook vaak los bestellen, wanneer je ze compleet wilt vervangen. 

Pads van een helm
De pads van een fietshelm.

Ook de bandjes van je helm worden vaak vies tijdens het gebruik, door zweet en vuil. Je maakt ze weer schoon door ze regelmatig te schrobben met wat water en zeep.

Pas verder op met agressieve schoonmaakmiddelen. Ook die kunnen het materiaal van je helm aantasten.

Berg je fietshelm goed op

Voor een zo lang mogelijke levensduur is het ook belangrijk om je helm op een goede plek op te bergen. Doe dat op een droge plek, buiten het bereik van zonlicht. Voorkom ook dat je helm in aanraking komt met hoge temperaturen, zoals in een hete auto. 

Zon en warmte kunnen beide het materiaal van je helm aantasten.

Giro Synthe MIPS II

Wat te doen bij schade?

Ben je gevallen? Dan heeft je fietshelm hopelijk zijn werk gedaan, als dat nodig was. Helaas betekent een flinke val vaak wel dat je toe bent aan een nieuwe helm. 

Een fietshelm beschermt je namelijk niet meer optimaal, zodra de constructie is aangetast. En dat die constructie is aangetast, zie je soms niet aan de buitenkant.

Zelfs bij een kleine val is het slim om je helm goed te inspecteren. Een klein scheurtje in de schaal van de helm is al een teken namelijk dat je helm je niet meer de maximale bescherming biedt.

Heb je net een dure helm gekocht, dan is het balen dat je hem al moet vervangen. Sommige leveranciers houden daar gelukkig rekening mee. Zij bieden soms binnen een bepaalde termijn een nieuwe fietshelm aan als je schade hebt. Soms tegen een gereduceerde prijs, en soms voor niets.

Foto’s: Unsplash, In de Kopgroep, POC