7 uitdagingen die thuishoren op je bucketlist

7 uitdagingen die thuishoren op je bucketlist

Wielrennen is een sport die je op heel veel manieren kunt beleven en waarbij je jezelf prachtige doelen kunt stellen. Ben jij wel toe aan zo’n nieuwe uitdaging? Dan vind je hieronder zeven bucketlist-waardige activiteiten waar je als wielrenner flink je tanden in kunt zetten. En die stuk voor stuk een ervaring opleveren die je nooit vergeet.

Speld een nummer op en rij een wedstrijd

Wil je eindelijk eens weten wat je waard bent in een peloton, wanneer je alles op alles zet? Dan is het de hoogste tijd om eens een rugnummer op te spelden, en er helemaal voor te gaan. Test je koersinzicht en je uithoudingsvermogen en ga de competitie aan met de concurrentie. De wedstrijdspanning vooraf en de adrenaline in het heetst van de strijd… dat wil je als wielrenner eens gevoeld hebben. 

Jezelf aanmelden voor een wedstrijd is in principe vrij eenvoudig, en een amateurlicentie is daarbij niet eens noodzakelijk. Zo kun je als basislid van de KNWU, of lid van de NTFU meestal al meedoen aan een plaatselijke trainingswedstrijd. Ook voor de deelname aan een KNWU-wedstrijd in de funklasse is geen wedstrijdlicentie nodig. Hoe je je voorbereidt op een eerste wedstrijd lees je hier.

Maak een roadtrip

Nog niet eerder een meerdaagse tocht gemaakt op de fiets? Dan is het de hoogste tijd om eens je tassen te gaan pakken en een eindbestemming te bepalen. Een bikepacktrip is niet alleen een sportieve uitdaging, je ontmoet nieuwe mensen, leert een land of streek kennen en komt in bijzondere situaties terecht die je nooit zult vergeten. 

Natuurlijk vergt zo’n trip enige voorbereiding. Maar het mooie is dat je niet eerst naar Taiwan of Zuid-Afrika hoeft af te reizen, maar dat het avontuur al begint zodra je op de fiets je huis verlaat. Zin in wat inspirerende beelden? Check dan eens deze roadtrip op IJsland. En onthou daarbij dat het niet meteen zó episch hoeft te zijn…

Rij een gran fondo

Een toertocht rijden is één ding, maar een gran fondo fietsen is vaak de overtreffende trap. Een voorbeeld? Neem de jaarlijkse Marmotte Alpes in Frankrijk, waarbij je 4 mythische cols en 5000 hoogtemeters overbrugt in één dag. Een tocht van 174 kilometer over de Col du Glandon, Télégraphe, Col du Galibier en Alpe d’Huez. Dat is een uitdaging op zichzelf, maar wanneer het lekker gaat, dan rij je ook nog eens voor een mooie tijd en uitslag. 

Voor een gran fondo heb je geen wedstrijdlicentie nodig, maar je rijdt – als je dat wilt – wel een echte koers. Natuurlijk kun je een gran fondo ook gewoon in je eigen tempo rijden, waarbij je onderweg afstapt bij de verschillende verzorgingsposten. Hier lees je meer over wat een gran fondo precies is.

Rij een van de vijf monumenten

De vijf grootste klassiekers in het wielrennen hebben een enorme geschiedenis en vormen de jaarlijkse hoogtepunten van het wielerseizoen. Maar wat dacht je ervan om zelf eens de Cipressa en Poggio over te rijden in je eigen Milaan-San Remo? Of de Oude Kwaremont en de Paterberg, in je eigen versie van de Ronde van Vlaanderen?

De meest tot de verbeelding sprekende wedstrijd van die vijf is misschien wel Parijs-Roubaix. Het is een bikkelharde koers waarvan je pas echt een beeld kan vormen wanneer je zelf eens over de Franse kasseistroken hebt gereden. Om ten slotte te finishen op de vélodrome en te douchen in de oude douches naast de wielerbaan.

Je kunt de monumenten natuurlijk rijden op eigen gelegenheid, aan de hand van een gps-route. Maar ieder jaar zijn er ook toerversies van deze klassiekers, compleet met verzorging en een groots onthaal bij de finish.

Ga een gevecht aan tegen de klok

Een tijdrit is een van de zwaarste en mooiste disciplines in het wielrennen. Je kunt je niet verschuilen, en vraagt het uiterste van jezelf. Je rijdt volle bak, zonder jezelf op te blazen, op de toppen van je kunnen. Het gevecht tegen de klok is een prachtig onderdeel van het wielrennen, en een test van je hardheid. 

Wil je eens een tijdrit ervaren? Er zijn jaarlijks diverse trainingstijdritten, waarvoor je niet altijd een wedstrijdlicentie nodig hebt. Op deze website vind je een kalender

Rij je eigen ‘koninginnenrit’ in het hooggebergte 

In de Giro, de Tour en de Vuelta komen jaarlijks legendarische cols voorbij die je als wielrenner eigenlijk eens in je leven bedwongen moet hebben. Neem bijvoorbeeld de Mortirolo, de Stelvio en de Gavia, drie iconische bergen in Italië met een enorme geschiedenis. Die wil je toch een keer beklommen hebben? Wie het echt tot een onvergetelijke rit wil maken, rijdt ze alle drie op één dag. Als een ware koninginnenrit van een grote ronde… 

Fiets een maand lang iedere dag

Een uitdaging van een hele andere orde, is om een maand lang iedere dag je fiets te pakken voor een rit. Door weer en wind, op momenten wanneer het eigenlijk niet uitkomt, en ook wanneer je stiekem heel erg naar de bank verlangt. Het is een mentale test, waarmee je commitment laat zien en waarbij je je meer wielrenner zult voelen dan ooit. En het bijzondere is dat je gaandeweg echt in je ritme zult komen, waardoor je geen dag meer wilt overslaan. Dat zou tenslotte je prachtige serie onderbreken.

En, gaat het al kriebelen? Eén van deze prachtige uitdagingen zou zomaar je doel voor het komende jaar kunnen zijn… Waar zien we jou binnenkort? Bij de startlijn voor je eerste koers, bovenop een Alpencol, of bepakt en bezakt, klaar voor het avontuur?

Foto: WikiMedia Commons