Gran fondo’s: jezelf uitdagen op de mooiste plekken

Gran fondo’s: jezelf uitdagen op de mooiste plekken

Gran fondo
Eén van de populairste gran fondo's: Maratona dles Dolomites.

Wellicht hoor je de term gran fondo of cyclo wel eens vallen, maar vraag je je af wat het precies is. Een wedstrijd of een toertocht? In dit artikel lees je alle details, met een overzicht van 5 bijzondere gran fondo’s.

Een gran fondo is een wielerevenement waarbij je als deelnemer zo snel mogelijk een parcours aflegt. Het is officieel geen wedstrijd, maar wel wordt er een klassement opgemaakt op basis van ieders eindtijd. Daarom starten alle deelnemers tegelijk, of in tijdsvakken, net als hardlopers bij een marathon.

Gran fondo betekent letterlijk ‘grote achtergrond’, maar laat zich het beste vertalen als een grote tocht. In ons eigen land spreken we vaak van een cyclo.

Voor wie is het?

Eigenlijk zijn gran fondo’s voor iedereen die zichzelf graag uitdaagt op de fiets. Of je nu gaat voor een goed klassement, of met vrienden samen een fietsavontuur wilt beleven. 

Eigenlijk is een gran fondo voor wielrenners wat een marathon is voor hardlopers. Vooraan knokken deelnemers hard voor de winst, achteraan vechten mensen om op tijd over de finish te komen. De meeste deelnemers richten zich – net als bij een marathon – op een persoonlijk resultaat.

Vaak nemen duizenden wielrenners deel aan één gran fondo. Van toerrenners tot amateurs en soms ook (oud-)profs. In zo’n evenement komt eigenlijk al het moois van wielrennen samen: een prachtige omgeving en route, een sociale spirit en een sportieve prestatie. En dat terwijl je kunt rekenen op technische ondersteuning en verzorgingsposten.

Het ontstaan

Gran fondo’s bestaan al tientallen jaren in Europa, en inmiddels groeit het aantal evenementen ook buiten Europa. De eerste gran fondo was de Nove Colli, op 12 juli 1970, gehouden in Italië. 

Vandaag de dag is het nog steeds één van de grootste wielerevenementen, met maar liefst zo’n twaalfduizend deelnemers. De wedstrijd komt zelfs op televisie en tickets voor het event zijn vaak binnen een minuut uitverkocht.

Italië kun je dus wel zien als de bakermat van de grand fondo’s. Iedere gran fondo is daar officieel gecertificeerd door de Italiaanse fietsbond. Daarmee moet het evenement aan heel veel reglementen voldoen. Zo is het parcours minstens 120 kilometer lang en is er prijzengeld voor iedere deelnemende categorie. Slechts in enkele gevallen zijn de wegen volledig afgesloten. Deelnemers moeten dus altijd aan de verkeersregels voldoen.

Gran fondo’s in Nederland

Helaas kent ons eigen land geen officiële gran fondo’s. Wel zijn er de nodige toertochten die zichzelf gran fondo noemen, om het eventjes verwarrend te maken. Gran fondo klinkt natuurlijk hipper dan toertocht, maar van een officiële tijdsregistratie is bijvoorbeeld geen sprake.

Gran Fondo World Series

De Gran Fondo World Series bestaan sinds 2011 en zijn een initiatief van de UCI. Wereldwijd vinden deze races plaats en de serie eindigt jaarlijks met een heus wereldkampioenschap.

Promotie van het wielrennen als breedtesport, dat is het doel van de organisatoren. En zo kan het dat de insteek van de deelnemers zeer divers is. Fanatieke amateurs en masters nemen het op tegen liefhebbers. Meedoen is sowieso een avontuur, want wat dacht je van Moskou, Rio of Dubai als locatie? 

Tips

Heb je zelf zin om eens te ervaren wat het is? Check dan dit overzicht van vijf zeer populaire gran fondo’s in Frankrijk, Spanje en Italië.

Mallorca 312

Deze gran fondo kent 3 afstanden, waaronder een epische 312 kilometer. Alle wegen zijn tijdens het event afgesloten voor overig verkeer en de achtduizend deelnemers starten al om zeven uur ’s ochtends. De 312 was van oorsprong een rit rondom het eiland, maar tegenwoordig loopt het prachtige parcours door het binnenland met flink wat klimmetjes. Een mooie start van je seizoen!

Nove Colli

Nove Colli is de oudste gran fondo en de naam betekent ‘negen heuvels’. De start en finish zijn in Cesenatico, aan de kust. Ook al zijn de beklimmingen niet lang, de steilste helling tikt maar liefst de twintig procent aan. Toch is het vooral genieten van een afwisselend parcours. Zo’n dertienduizend deelnemers doen iedere editie mee en dat aantal startplekken is jaarlijks snel bereikt.

Ventoux Santini

Staat de Ventoux als wielrenner nog op je bucketlist? Dan is het een prachtige kans om deze te rijden tijdens Ventoux Santini. Dan rij je namelijk in een internationaal peloton de berg op, op een afgesloten parcours. Kies je voor de langste ‘klassieke’ route via Bedoin, dan leg je 135 kilometers af, inclusief een mooie aanloop over het Franse platteland.

De Mont Ventoux.
De Mont Ventoux: een geweldige locatie voor een gran fondo.

Maratona dles Dolomites

Groene valleien en uitdagende cols. Deze gran fondo is een prachtige klassieker midden in de Dolomieten. De tocht is ongekend populair, en een startbewijs bemachtigen is dus al een prestatie op zich. Maar dat is de moeite zeker waard, want velen omschrijven de route als de mooiste onder de gran fondo’s. De grootste uitdaging is de Giau: een tien kilometer lange klim van zo’n tien procent.

Strade Bianche

De oorsprong van deze gran fondo in Toscane is bijzonder. In 1997 begon het met een retro event voor wielrenners met vintage fietsen. De race over onverharde witte wegen werd zo populair dat er een wedstrijd volgde voor de profs. Die wedstrijd sprak weer zo tot de verbeelding dat er tegenwoordig een gran fondo is voor iedereen.

De reden om mee te doen? Je krijgt een prachtig landschap voor je kiezen, met gravel, klimmetjes én een finish in het prachtige Siena.

Zoek je het graag noordelijker? Dan is de Styrkeprøven in Noorwegen ook nog een aanrader. Een gran fondo voor de echte fanatiekelingen, over 541 kilometer, van Trondheim naar Oslo.

Een gran fondo is dus een prachtige persoonlijke uitdaging, waarbij je kunt genieten van de mooiste fietslocaties in de wereld, temidden van een enthousiast internationaal peloton. Geïnspireerd? Laat hieronder jouw gran fondo plannen weten!

Foto’s: Wikipedia