Bekijk IJslands ruigste fietsroute in Shared Territory

Bekijk IJslands ruigste fietsroute in Shared Territory

Een fietstocht door the lava fields of crimes en the sand of dead horses. Klinkt heftig? De tocht die Remi en Justin fietsten dwars over IJsland is zo ruig als dat het klinkt. 

Gelukkig maakten de mannen een prachtige film van hun avontuur, zodat jij kunt genieten van deze heftige onderneming, én de indrukwekkende IJslandse natuur. Een route die bekend staat als de Trail of Exploded Horses en die de heren karaktervol omschrijven als een tocht naar het einde van de wereld.

Sprengisandur

Maanden van onderzoek en planning gaan vooraf aan de fietstocht. Bovendien schakelen de twee avonturiers de hulp in van experts als park rangers en reddingswerkers van de Iceland Search and Rescue (ICE-SAR). 

De grootste uitdaging op deze route is de passage van Sprengisandur, vaak simpelweg Sandr (Sand) genoemd, of Sandleið (Sand Trail). Een eeuwenoude pas over de highlands, tussen vulkanen en een gletsjer, die alleen zomers begaanbaar is.

Vooral in de oude dagen was de overtocht een hachelijke onderneming en letterlijk een zaak van leven en dood. Paarden moesten de honderden kilometers door de woestijn van vulkaanzand zo snel mogelijk afleggen, door het ontbreken van voedsel, water en beschutting onderweg. Zo snel dat het de paarden soms de dood in joeg. Niet gek dus dat de route vaak werd vermeden, en men koos voor een veel langere omweg.

Sprengisandur
Sprengisandur, ‘het einde van de wereld’. (Foto: Joanna Hodge / Flickr)

Maanlandschap

Het is een gebied waar volgens sages geesten rondspoken en waar criminelen soms hun tijd moesten uitzitten. En waar een vulkanische uitbarsting zomaar op de loer licht. Het plateau, waar regen en wind vrij spel hebben, doet verder nog het meest denken aan een maanlandschap. 

Toch genieten Remi en Justin ook van de prachtige natuur onderweg, de volksverhalen die ze horen, en het avontuur, ver van de beschaafde wereld. Het duo trekt negen dagen lang van hut naar hut, over gravel, zand en lavasteen. En dat je dan drie uur doet over 30 kilometer en veel, heel veel rivieren moet oversteken, neem je dan voor lief. Het levert een prachtige documentaire op.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt Shared Territory hier in zijn geheel bekijken.

Remi en Justin in Shared Territory
Join the discussion