7 technieken om mentaal het beste uit jezelf te halen

7 technieken om mentaal het beste uit jezelf te halen

focus

Wil je maximaal presteren, dan moet je lichamelijk in topvorm zijn. Maar mentale hardheid is minstens zo belangrijk. Gelukkig kun je ook geestelijk in topvorm raken door te werken aan je mentale kracht. Met als voordeel dat je altijd het beste uit jezelf kunt halen, welke uitdaging je ook stelt.

Wat doe je als wielrenner als je moe bent en de finish nog ver weg is? Of wanneer je valt in een race, maar opgeven geen optie is? Mentale hardheid houdt je dan op de been.

Gelukkig is mentale kracht niet iets wat je vanaf je geboorte moet bezitten om erover te beschikken. Die hardheid kun je ontwikkelen door jezelf een verzameling vaardigheden te leren. Zoals focus, geloof in jezelf, veerkracht en motivatie. Maar ook goed om kunnen gaan met druk.

Eigenlijk moet je mentale kracht dus zien als een spier, die sterker wordt als je hem traint, net zoals je je lichaam traint op de fiets.

Topatleten gebruiken de volgende technieken om te werken aan hun mentale hardheid. Maar het mooie is, dat ze voor iedere competitieve wielrenner zijn toe te passen. En de vaardigheden die je ermee traint komen niet alleen van pas op de fiets, je hebt er op ieder moment in je leven wat aan.

Vergroot je zelfbewustzijn

Zelfkennis is van onschatbare waarde. Ken je namelijk je sterke punten, dan kun je daar maximaal gebruik van maken tijdens de wedstrijd. Net zo belangrijk is het om je te richten op je zwakke punten, zodat je daar een strategisch plan voor kunt bedenken. 

Hoe meer je weet over jezelf, des te meer verandering kun je aanbrengen.

Als oefening kun je na de wedstrijd opschrijven welke gedachten, emoties en gevoelens je tijdens de wedstrijd hebt ervaren en welk effect dat had op je presteren. Wanneer je die negatieve gedachten en emoties na verloop van tijd sneller herkent, dan kun je daar gemakkelijker verandering in aanbrengen.

Focus op je taken en op praktische doelen

Door je op kleinere praktische doelen te richten, waarvan je weet dat ze haalbaar zijn, groeit je zelfvertrouwen. Je voorkomt daarmee dat je afgeleid raakt door zaken die je niet onder controle hebt. Bijvoorbeeld wat je concurrenten zullen doen. 

Wanneer het grote einddoel je heel veel stress bezorgt, dan helpt het ook om je op deze kleine doelen te richten. Bovendien zorgt deze focus op je taken ervoor dat je het verloop van de race niet gaat over-analyseren in je hoofd. Wat ook alleen maar voor onnodige stress zorgt.

Visualiseer succes

Topsporters visualiseren voor een wedstrijd vaak hoe ze goed presteren en winnen. Door succes te visualiseren is het gemakkelijker om in de juiste mindset te raken tijdens de race. Ook zal het voor je lichaam aanvoelen alsof je de wedstrijd al eens succesvol hebt volbracht, wanneer je van te voren het complete plan voor je wedstrijd visualiseert. Hoe gedetailleerder je in gedachten bent, des te krachtiger is het effect.

Denk positief

Een te kritische of negatieve houding verhoogt je mentale stress. Focus in plaats daarvan op de dingen die goed gaan. Die positieve gedachten zorgen ervoor dat je veel meer veerkracht hebt op de momenten dat je tegenslag ervaart. Soms kan die gedachte zo simpel zijn als ‘ik kan dit, zolang ik rustig blijf.’

Het helpt enorm om positieve woorden van deze strekking, dagelijks meerdere malen tegen jezelf te herhalen. Zo wordt het een krachtig mantra waar je na verloop van tijd echt in gaat geloven.

Mediteer

Misschien is meditatie nog een ver-van-je-bed-show en komt het wat zweverig op je over. Waar je dan aan voorbij gaat is dat meditatie een erg goede manier is om je stress te verlagen, en om meer rust te ervaren. Meditatie kun je het beste omschrijven als training voor je hersenen, waardoor je beter om kunt gaan met je gedachten.

Met mediteren stimuleer je het voorste deel van je hersenen. Dat deel van je hersenen dat zorgt voor een betere concentratie en focus. 

Ook op het lichamelijke vlak heeft mediteren veel voordelen. Je spieren ontspannen, je hartslag en bloeddruk gaan omlaag en de aanmaak van het ‘stresshormoon’ cortisol neemt af.

Ga altijd voor het hoogst haalbare

Uit een Engelse studie is gebleken dat een simpele verandering van denken een grote invloed heeft op je prestatie in een wedstrijd. Wanneer je bijvoorbeeld denkt ‘ik hoop dat ik geen slecht figuur sla vandaag’ dan zul je daadwerkelijk minder goed presteren dan wanneer je tegen jezelf zegt ‘ik ga hier een goede prestatie neerzetten’. Ga in je hoofd dus altijd voor het hoogst haalbare. Je kans op succes zal daardoor altijd groter zijn.

Verleg je grenzen

Als één ding je zelfvertrouwen doet groeien, dan is het wel het verleggen van je grenzen. Zeker wanneer je van te voren twijfelt of je iets kunt. Dat kan iets zijn op het sportieve vlak, maar ook daarbuiten.

Je zult sneller geneigd zijn om iets op te geven, als je zelden uitdagingen ervaart. Doe daarom regelmatig iets wat buiten je comfortzone ligt en je zult merken dat je zelfvertrouwen iedere keer met sprongen vooruitgaat.

Foto: Unsplash