10 tips wanneer je een tweedehands racefiets koopt

10 tips wanneer je een tweedehands racefiets koopt

racefiets

Wil je een racefiets kopen, maar is je budget beperkt? Dan is het interessant om te kijken of een tweedehands racefiets wat voor je is. Een fiets die nog prima in orde is, maar waar je niet meer de hoofdprijs voor betaalt.

Wanneer je een tweedehands racefiets koopt, dan kun je met een beetje geluk en wijsheid een hele goede deal maken. Wel moet je met wat meer zaken rekening houden, dan wanneer je een nieuwe fiets in de winkel koopt. Welke dat zijn, check je aan de hand van dit artikel.

Weet je maat en je budget

Ga je op zoek naar een tweedehands racefiets, dan zijn deze twee aspecten je belangrijkste uitgangspunt. Heb je geen idee wat voor framemaat je nodig hebt? Dan is het erg handig om je eerst eens op te laten meten in een winkel. Daar betaal je vaak wat voor, maar maakt het zoeken naar een juiste fiets een stuk gemakkelijker.

Uiteraard dien je ook te weten wat je kunt of wilt besteden aan een fiets. En hou eventueel ruimte in je budget voor een helm, schoenen en kleding. Tezamen heb je dan de belangrijkste gegevens om gericht te kunnen zoeken.

Koop geen fiets op afstand en controleer de fiets

Heb je een tweedehands racefiets op het oog, dan is het belangrijk om de fiets in het echt te gaan bekijken, voordat je tot een koop overgaat. Koop nooit een tweedehands fiets op basis van enkele plaatjes op internet, hoe mooi de foto’s ook zijn. 

Check het frame op scheuren. Met name bij de trapas en de verbindingsstukken. Controleer ook de wielen en spaken. Is de velgrand waar je op remt nog goed en niet te ver ingesleten? Let uiteraard ook op minder dure onderdelen als de banden, de kettingbladen voor, en kransjes achter). 

Maak een testrondje

Maak als je een fiets op het oogt hebt altijd een testrondje als dat mogelijk is. Test de versnellingen en check ook of er niks kraakt of hapert. Check ook de trapas. Zit er speling in, die er niet hoort te zijn?

Laat de fiets eventueel controleren in een winkel

Zelf een racefiets beoordelen op zijn staat kan nog best lastig zijn. Als je twijfelt en graag een second opinion hebt, stel dan voor dat je de fiets meeneemt voor een controle in de winkel. In overleg uiteraard met de verkoper. Zo’n check is waarschijnlijk niet gratis, maar je voorkomt misschien wel dat je later tegen onvoorziene kosten aanloopt.

Neem iemand mee

Heb je een fietsexpert in de familie of vriendenkring? Neem hem of haar dan mee, wanneer je een tweedehands fiets op het oog hebt. Niet alleen kan deze persoon je advies geven en gerichte vragen stellen aan de verkoper, ook heb je een sparringpartner waarmee je de voors en tegens kunt bespreken. 

Doe navraag naar de geschiedenis van de fiets 

De staat waarin een fiets verkeert is belangrijk, maar vraag ook naar de geschiedenis van een racefiets. Zijn er in het verleden reparaties uitgevoerd aan het frame? Waren er (terugkerende) mankementen die zijn verholpen? Ook die info bepaald natuurlijk je keuze voor een fiets. 

Doe een onderzoek en een prijsvergelijk

Heb je een fiets gevonden die perfect bij je past? Het is dan erg verleidelijk om de koop snel rond te maken. Zeker wanneer je hoort dat er meer kapers op de kust zijn. Doe desondanks toch wat extra onderzoek en vergelijk de prijs met soortgelijke fietsen van hetzelfde model en bouwjaar. Zo voorkom je dat je te veel betaalt. 

Durf te onderhandelen over de prijs

Koop je een tweedehands racefiets, dan betaal je meestal evengoed een flink bedrag. En daar mag je gerust over onderhandelen. Ga voor jezelf na wat een eerlijke prijs zou zijn voor de fiets en kom met argumenten waarom je eventueel een lagere prijs voor ogen hebt. Durf weg te lopen wanneer iemand zijn poot stijf houdt en geef eventueel aan dat je graag wat langer nadenkt over de aankoop.

Betaal niet voordat je de fiets in het echt gezien hebt

Heb je een fiets gezien die je bevalt? Maak dan een afspraak met de verkoper, en doe vooral geen betaling vooraf. Pas wanneer je een fiets in het echt hebt gezien kun je goed inschatten of de fiets in orde lijkt en de verkoop vertrouwd is.

Wees op je hoede bij een te mooi aanbod

Onthou dat een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn, dat meestal ook is. Probeer te achterhalen waarom iemand je dit mooie aanbod doet. Is het gewoon een verkoper die snel van zijn fiets afwil, of is er meer aan de hand? 

Zijn er misschien gebreken die niet zijn genoemd? Of is de verkoper vaag over de geschiedenis van de fiets? Twijfel je of de verkoper wel de rechtmatige eigenaar is van de fiets, trek dan je conclusie en zie af van de koop.

Tot slot: overweeg ook eens een overjarige racefiets

Waaneer je op zoek bent naar een vriendelijk geprijsde racefiets, check dan bij fietsenwinkels ook eens het aanbod overjarige fietsen. Dit zijn modellen van een eerder seizoen die in de opruiming voor minder weg mogen. Dat kan zomaar een paar honderd euro schelen, terwijl je wel profiteert van de garantie en service van een nieuwe fiets.

Foto: Victor Xok / Unsplash

Join the discussion